Blog -

19/11/2015

Kommunerne hamstrer affald

 Blogindlæg skrevet af: erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

 

I dag er der en lovgivning, som sikrer, at kommunerne tager sig af vores husholdningsaffald og sørger for, at vi kan aflevere haveaffaldet på genbrugspladsen, mens private virksomheder sørger for, at alt det som med fordel kan genanvendes ikke bliver brændt af.

Foto: RGS90

Foto: RGS90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men kommunerne har stor tørst efter mere affald til deres fjernvarmeværker, og de har behov for at skabe mere omsætning i deres egne affaldsanlæg. Derfor blander de deres rolle som myndighed, der bestemmer, hvad der skal ske med affaldet, sammen med deres virksomhed, der har brug for mere omsætning og dermed mere affald.

Det er den konkrete årsag til, at kommunerne i øjeblikket arbejder for at få loven lavet om, er at de ønsker mulighed for at håndtere mere erhvervsaffald og dermed drive mere virksomhed. Kommunerne vil nok forsøge at foreslå mere offentlig-privat samarbejde, for det lyder jo godt, men det er ikke nødvendigt. De private virksomheder løser allerede fint opgaverne med at håndtere det genanvendelige erhvervsaffald. Hvis de fælleskommunale affaldsselskaber får det, som de ønsker, skal mere erhvervsaffald anvises som forbrændingsegnet frem for genanvendeligt.

I dag genanvender bygge- og anlægsbranchen 84 % af affaldet. Vi kan godt blive bedre til at genanvende og genbruge, og vi kan også blive bedre til at frasortere de miljøfarlige stoffer, men det kræver, at ejerskabet til at håndtere det genanvendelige affald forbliver intakt og på private hænder. En løsning kunne være at etablere t centralt koordinerende videncenter, som kan formidle et overblik over genanvendelsesmulighederne i byggeriet. Der er behov for at forankre uvildig viden om genanvendelse ét sted og sikre, at alle, der ønsker det, kan få adgang til viden på lige fod.

Hvis kommunerne får deres vilje, bliver resultatet, at den samlede genanvendelse bliver mindre, vi vil brænde mere, forurene mere og få en dårligere konkurrence på affaldsområdet. Den eneste vinder vil være den kommunale kassetænkning. Loven bør forblive, som den er, og kommunerne rette ind efter den.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

mar
19
Byggeriets aftaler

ABR18: Samarbejde med rådgiver

Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og med eventuelle tvister om projekteringsfejl og mangler.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev