Blog -

24/02/2020

Kommunerne skal sikre et godt indeklima i daginstitutionerne

Blogindlæg skrevet af: Christian Jarby, Seniorrådgiver, Rådet for grøn omstilling

 

Foto: En undersøgelse, lavet af Rådet for Grøn Omstilling, viser, at det står skidt til med indeklimaet i børnehaver og vuggestuer. På billedet er Lone Mikkelsen fra organisationen ved at indsamle støvprøver for at undersøge niveauet af skadelige kemikalier på en stue.

 

Skadelige kemikalier, manglende ventilation og dårlige lysforhold. Indeklimaet i flere af landets vuggestuer og børnehaver er ikke som det burde. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Grøn Omstilling står bag. Her havde alle institutionerne bekymrende høje koncentrationer af to gruppe kemikalier, der er hormonforstyrrende og er forbudt i legetøj. Målinger af CO2 i stuerne viste høje niveauer, som kan føre til mere trætte og uoplagte børn og påvirke koncentrations-og indlæringsevnen. Samtidig var der ofte sundhedsskadelige ultrafine partikler samt radon og dårlige lys-og akustik-forhold i flere af institutionerne.

 

Børn er særligt sårbare over for ydre påvirkninger, da deres krop og hjerne stadig er under udvikling. Derfor er det vigtigt med et godt indeklima i daginstitutioner, hvor børnene typisk opholder sig i mange timer om dagen, fem dage om ugen. Det samme gælder i skolerne, hvor der også har vist sig at være problemer med indeklimaet. Desuden kan det også give uoplagte pædagoger og lærere, hvilket ingen kan være interesseret i.

 

En del kommuner har længe talt om at gøre noget ved problemet og særligt på skoleområdet, hvor problemet har været kendt i årevis. Men der bør i samme grad fokuseres på indeklimaet i daginstitutionerne, hvor indeklimaet jo er mindst lige så dårligt.

 

En del af løsningen kan være, at den enkelte kommune laver en indeklimahandlingsplan og i denne forbindelse får tjekket indeklimaet i skolerne, daginstitutionerne mm. Med udgangspunkt i indeklimahandlingsplanen kan kommunen så sætte gang i renoveringer af bygningerne for at gøre indeklimaet bedre. Det kræver naturligvis tid og penge, men bør være en prioritet hos kommunerne, når det handler om børns biologiske udvikling, muligheder for læring og daglige trivsel.

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev