Kommunerne skal sikre et godt indeklima i daginstitutionerne - Bygherreforeningen

Blog -

24/02/2020

Kommunerne skal sikre et godt indeklima i daginstitutionerne

Blogindlæg skrevet af: Christian Jarby, Seniorrådgiver, Rådet for grøn omstilling

 

Foto: En undersøgelse, lavet af Rådet for Grøn Omstilling, viser, at det står skidt til med indeklimaet i børnehaver og vuggestuer. På billedet er Lone Mikkelsen fra organisationen ved at indsamle støvprøver for at undersøge niveauet af skadelige kemikalier på en stue.

 

Skadelige kemikalier, manglende ventilation og dårlige lysforhold. Indeklimaet i flere af landets vuggestuer og børnehaver er ikke som det burde. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Grøn Omstilling står bag. Her havde alle institutionerne bekymrende høje koncentrationer af to gruppe kemikalier, der er hormonforstyrrende og er forbudt i legetøj. Målinger af CO2 i stuerne viste høje niveauer, som kan føre til mere trætte og uoplagte børn og påvirke koncentrations-og indlæringsevnen. Samtidig var der ofte sundhedsskadelige ultrafine partikler samt radon og dårlige lys-og akustik-forhold i flere af institutionerne.

 

Børn er særligt sårbare over for ydre påvirkninger, da deres krop og hjerne stadig er under udvikling. Derfor er det vigtigt med et godt indeklima i daginstitutioner, hvor børnene typisk opholder sig i mange timer om dagen, fem dage om ugen. Det samme gælder i skolerne, hvor der også har vist sig at være problemer med indeklimaet. Desuden kan det også give uoplagte pædagoger og lærere, hvilket ingen kan være interesseret i.

 

En del kommuner har længe talt om at gøre noget ved problemet og særligt på skoleområdet, hvor problemet har været kendt i årevis. Men der bør i samme grad fokuseres på indeklimaet i daginstitutionerne, hvor indeklimaet jo er mindst lige så dårligt.

 

En del af løsningen kan være, at den enkelte kommune laver en indeklimahandlingsplan og i denne forbindelse får tjekket indeklimaet i skolerne, daginstitutionerne mm. Med udgangspunkt i indeklimahandlingsplanen kan kommunen så sætte gang i renoveringer af bygningerne for at gøre indeklimaet bedre. Det kræver naturligvis tid og penge, men bør være en prioritet hos kommunerne, når det handler om børns biologiske udvikling, muligheder for læring og daglige trivsel.

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev