Kunstig intelligens kan accelerere bygherrers bidrag til den grønne omstilling - Bygherreforeningen

Nyhed -

17/05/2024

Kunstig intelligens kan accelerere bygherrers bidrag til den grønne omstilling

Kunstig intelligens bliver mere og mere udbredt i bygge- og anlægsbranchen, hvor det ifølge en digital rådgiver kan være med til at understøtte bygherrens arbejde med bæredygtighed på forskellige måder, særligt i forhold til materialevalg og genanvendelse, der er en vigtig del af bygherrens beslutninger om d LCA. Han spår at kunstig intelligens vil komme til at fylde væsentligt mere i nær fremtid, med flere værktøjer og anvendelser på nye måder.

Kunstig intelligens (AI) vinder frem i de fleste brancher, og bygge- og anlægsbranchen er ingen undtagelse. Her er man begyndt at bruge det til at analysere og opsamle store mængder af data til støtte af beslutninger. Men også mange medarbejdere uden særlige IT-kompetencer er begyndt at bruge teknologien som en personlig assistent, der kan understøtte dem i forskellige opgaver som tekstgenerering, sprogoversættelser og renskrivning af tekster. 

Spørger man Jacob Dławichowski Olsen, digital bygherrerådgiver hos Rambøll og en del af Bygherreforeningens Young Advisory Board, kommer AI til at blive mere og mere udbredt, særligt i forhold til at understøtte bæredygtighedsinitiativer. Han arbejder til dagligt med digitalisering for en lang række bygherrer. 

Kan understøtte bæredygtighedsinitiativer  

Bygherrerne er interesserede i at implementere tiltag, der kan gøre deres arbejde med bæredygtighed lettere, bl.a. i forhold til rapportering på nøgletal, genanvendelse, materialevalg, tilstandsvurdering af bygninger, nye designløsninger og nu også beslutninger vedrørende LCA-beregninger, fortæller Jacob Dławichowski Olsen.  

”AI rykker sig på mange punkter, og personligt tror jeg at vi kommer til at se en større brug af det fx inden for LCA-beregninger. Man kan fx bruge det til at identificere overskudsmaterialer og byggeaffald, der kan genbruges, ud fra billeder. Det er blevet gjort på Glostrup Hospital i forbindelse med byggeriet af Bodil Eskesen Centret. Nu står der tre legehuse designet med AI, der er blevet lavet udelukkende af genanvendte materialer”, siger han og tilføjer, at teknologien bliver bedre og bedre.  

I forhold til understøttelse af bæredygtighedsinitiativer tror Jacob på, at AI i høj grad kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til de tidlige faser af byggeriets design, da det kan være med til at gøre os klogere på materialevalg generelt. 

”Vi begynder at kunne lave nye og hurtigere designløsninger, der er mere bæredygtige, for AI kan være med til at komme med nye konceptuelle løsninger og forslag, som menneskelig intelligens ikke ville kunne på en ligeså effektiv og hurtig måde”, siger han. 

”Der er også mange modne AI løsninger som længe har været i brug, og konkrete referencer er blandt andet at man kombinerer AI med satellitbilleder til effektivt at måle størrelsen af grønne arealer i bygherres portefølje, eller til at måle biodiversitetsgraden” fortsætter han. 

Fremdrift og kvalitet kan overvåges  

Men der er også andre fordele, bygherren kan drage ved brugen af AI.  

”Der findes AI løsninger som alene ud fra billeder kan rapportere på fremdrift i et byggeprojekt samt detektering af skimmel i eksisterende bygninger. Det giver bygherren en fordel for at kunne reagere tidligt på problemstillinger. Man kan fx overvåge, hvor langt man er i forhold til den aftalte tidsplan, og så holde det op mod betalingsplanen. Det skaber en større sikkerhed hos bygherre, og en del af en proaktiv tilgang til at undgå uoverensstemmelser”, forklarer Jacob.  

 Med AI kan tidsplaner laves ud fra 3D modeller, der kan generere flere millioner af scenarier. Jacob har på Stanford Universitet brugt AI-løsninger til at udarbejde tidsplaner fra 3D modeller. ”Teknologien er moden, og kombineret med menneskelig intelligens, kan det være en stor tidsbesparer”, forklarer Jacob. 

Vigtigt at stille sig kritiske spørgsmål 

Selvom der er mange fordele at hente i brugen af AI, opfordrer Jacob også til gøre sig nogle kritiske overvejelser inden man kaster sig ud i det.  

”Det er vigtigt at man afdækker, hvad det reelle behov er, og hvilke opgaver AI skal være med til at løse, fremfor at bruge AI bare fordi man kan. Og så er det vigtigt at se AI som et forretningsprojekt, og derfor noget som medarbejderne skal uddannes i at bruge, så de kommer med på rejsen. Nogle medarbejdere skal have det som spidskompetence, så man kan forstå lovgivningen og bruge det på en ansvarlig måde”, forklare han.  

Jacob er dog overbevist om, at AI i langt højere grad kommer til at understøtte bygherrerne: 

”AI er fortsat i de tidlige stadier, selvom vi nu tror det er meget modent. Mit råd til bygherrer er at fokusere på AI-løsninger, der kan effektivisere deres eksisterende arbejdsprocesser. Begynd i det små og vælg en AI-tilgang, der passer til jeres organisation og projekter. Sørg for at få den rette ekspertise ombord, som kan give sparring og hjælpe med at afprøve og verificere jeres eksisterende metoder for at sikre, at I er på rette spor.”, afslutter han.  

Nyheden er skrevet af Freya Ghadban Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev