Hvilke materialer kan og bør man anvende i sit byggeri? Og hvilke erfaringer har vi hermed?

På dette seminar sætter vi fokus på flere typer af bæredygtige byggemateriale og erfaringer hermed. Du kan bl.a. blive klogere på LCA og bæredygtighedsledelse. Samtidig bliver du præsenteret for en række bæredygtige materialer, ligesom du får indblik i konkrete projekter og erfaringer med forskellige materialer, genbrug af materialer og bygninger samt arbejde med bæredygtige strategier.

Dagen igennem vil det være muligt for deltagerne at dele erfaringer med hinanden, ligesom vi i fællesskab diskuterer dagens hovedpointer og spørgsmål, der dukker op i løbet af dagen.

Seminaret er for dig, der er nysgerrig på, hvilke bæredygtige materialer der trender lige nu, og hvilke tanker du skal gøre dig, når du vælger materialer til dit bæredygtige projekt. Seminaret henvende sig særligt til byg- og anlægsherrer.

Seminaret udbydes i samarbejde med Byggeriets Samfundsansvar.

Er du medlem af Byggeriets Samfundsansvar? Så får du samme medlemspris som Bygherreforeningens medlemmer, 3.500 kr. ex. moms. Alt du skal gøre er at tilmelde dig via siden her, så fratrækkes din rabat ved faktureringen. Du behøver ikke at notere, at du er medlem af Byggeriets Samfundsansvar ved tilmeldingen.  

 

Program

 

09:00-09:30 Ankomst og morgenmad

 

09:30-09:45 Velkomst og introduktion

Vi starter seminaret med en kort introduktion til dagens program. Derefter hilser vi på hinanden ved bordene inden dagens første oplæg.

Nadia Sander Strange, projektleder, Byggeriets Samfundsansvar

 

09:45-10:20 Materialevidenskab

Hvordan kan vi bygge med ’gamle’ håndværktraditioner – men på en ny og måske industrialiseret måde? Og hvordan kan vi inkludere nye og radikale byggematerialer i de mere traditionelle byggemetoder? Det kigger vi nærmere på her, når Anne Beim gør os klogere på sine undersøgelser og erfaringer indenfor materialevidenskab, tektonik, og hvad man særligt skal være opmærksom på ved brug af biogene byggematerialer.

Anne Beim, professor og centerleder, Bygningskunst og teknologi, Det Kongelige Akademi

 

10:20-10:55 LCA og bæredygtighedsledelse

Før vi vælger materialer til projektet, er det vigtigt at have styr på, hvordan opbygningen af byggeriet skal struktureres, så vi er sikre på, at det hele hænger rigtigt sammen. Her er det derfor en god idé, at bygherren sørger for, at rådgiver har styr på processen og foretaget de nødvendige vurderinger af projektets potentialer allerede fra start. Og at bygherrer i samarbejde med rådgiver får taget de rigtige beslutninger tidligt i projektet om materialevalg og co2-forbrug på baggrund af analyser.

Amdi Schjødt Worm, chefspecialist, bæredygtighed, Arkitema

 

10:55-11:10 Pause

 

11:10-11:35 Biobaserede materialer: Hvad trender i dag?

Hvordan kan vores valg af byggematerialer bidrage til at nedbringe co2-regnskabet? Hos Havnens Hænder har man stort fokus på: biobaserede byggematerialer, at skabe sundt indeklima, og at bygninger skal kunne ånde. Men hvilke materialer trender mest i dag? Og hvad skal man have med i sine overvejelser, når man vælger materialer? Også ift. den social bæredygtighed. Vi får her et overblik over flere biobaserede materialer, hvad der ofte vælges i dag, og hvad vi skal fokusere på, hvis vi også vil imødekomme den sociale bæredygtighed.

Magnus Henriques, iværksætter, Havnens Hænder

 

11:35-12:20 Materialer til isolering: Hvilke materialer findes der? Og hvordan kan vi bruge dem?

Vi kigger nærmere på tre typer af isoleringsmaterialer, som vi kan bruge i vores projekter. Efter en kort præsentation af hvert materialer, sætter vi spørgsmålstegn ved, hvordan vi kan bruge materialerne, hvordan de taler ind i den grønne bæredygtighed, hvordan den sociale bæredygtighed spiller ind m.m.

Josefine Bonde, Co-Founder og CEO, Insutex

Michael Fabrin Clausen, teknisk rådgiver, Nviro

Jimmi Ørnhøj-Hansen, Manager, Technical Support, SAINT-GOBAIN

 

12:20-13:20 Frokost

 

13:20-13:55 Trækonstruktioner og CLT i højden

Hvordan er dét at bygge med konstruktioner af træ anderledes fra byggerier med mere traditionelt materialevalg? Hvilke overvejelser skal man gøre sig for at arbejde strategisk med bæredygtige byggematerialer? Og hvad skal man tage særligt højde for i sin planlægningsproces, når man vælger at bygge med træ fremfor andet materiale? Vi bliver her klogere på byggeri med trækonstruktioner, og hvad man fx skal være opmærksom på ved at bruge CLT i højden. Oplægsholder vil kort nævne klimalaboratoriet B313 på DTU, som netop har trækonstruktion i dele af bygningen.
Der vil desuden være god mulighed for deltagerne til at stille spørgsmål undervejs.

Dagmar Øye, specialist i trækonstruktioner, Artelia

 

13:55-14:30 Strategisk arbejde med bæredygtighed og materialevalg: Roskilde Kommune

Hvad kan vi gøre for at fremme arbejdet med bæredygtighed i større dele af vores projektportefølje? Hvad kan en overordnet bæredygtighedsstrategi hjælpe os med at nå i mål med? Og er materialevalg en vigtig del af sådan en strategi? Hos Roskilde Kommune arbejder man fokuseret med at skabe mere bæredygtigt byggeri – bl.a. gennem de to indsatsområder ’Cirkulær økonomi’ og ’Nedbringelse af udledning af CO2 fra kommunens eget byggeri’. Derudover har Kommunen fokus på at skabe tværgående samarbejder, udviklingsprojekter og innovationsprojekter. Vi skal her høre mere om Roskilde Kommunes strategiske arbejde med bæredygtighed, hvordan materialevalg i byggeriet spiller en rolle, og hvordan man kan skabe værdi på flere bundlinjer – særligt den grønne og sociale.

Klaus Kellermann, chefkonsulent, bæredygtigt byggeri, Roskilde Kommune

 

14:30-14:50 Pause

 

14:50-15:30 Materialitet og ressourcebevidsthed – hel- og delvis genanvendelse af bygninger

Hvordan identificerer og arbejder vi med de materielle og kulturhistoriske ressourcer, som den eksisterende bygningsmasse repræsenterer? Vi er med den aktuelle klima og ressourcekrise nødt til at overveje, om det er byggeriet eller byggesektorens adfærd, der skal være tidssvarende. Dette oplæg giver os et indblik i, hvordan vi kan bygge og byudvikle på en måde, der erstatter ’brug og smid væk-kulturen’ med ideen om at bygge videre på og med de ressourcer, der er.

Rikke Stenbro, rådgiver og ejer, Substrata

 

15:30-15:40 Afrunding og tak for i dag

 

Ret til ændringer forbeholdes

 

Praktisk

Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.

 

Vil du være udstiller på dette arrangement?

Nu kan du som organisation eller virksomhed få en plads som udstiller ved udvalgte arrangementer.

Til vores arrangementer er viden, netværk og inspiration altid i fokus, og det har du nu mulighed for at bidrage til, ved at møde arrangementets deltagere til faglige diskussioner og netværk i løbet af dagen.

OBS: Udstillerne vælges altid ud fra om de har en faglig relevans for dagens deltagere, og du er derfor ikke garanteret en plads. Der er et begrænset antal pladser som udstillere ved vores arrangementer, og når en udstiller først er godkendt til at få en plads, tildeles pladserne efter først-til-mølleprincippet.

Læs mere og kontakt os for et samarbejde.

 

Tilmeldingsvilkår

Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.  

Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.  

Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.  

Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb    

Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning