Blog -

04/06/2019

Kvalitetssikring skal (igen) kobles på byggeprocessen

Blogindlæg skrevet af: Rolf Simonsen, Sekretariatsleder, Værdibyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men i mange tilfælde bliver det en administrativ dokumentationsøvelse, der foregår afkoblet fra byggeprocessen. Det bliver kvalitetssikring for kvalitetssikringens skyld, og opfølgningen handler om, hvorvidt dokumentationen eksisterer. Arbejdet handler sjældent om kvaliteten af KS materialet, om arbejdet har ført til at fange fejl eller svigt på rette tidspunkt eller om hvad dokumentationen skal bruges til efterfølgende.

 

Vi er nødt til at (gen)etablere kvalitetssikring som en værdiskabende del af processen i byggeri og renovering – både som værdiskabende element ift. at sikre den ønskede kvalitet, men også som effektiviseringsværktøj, der skal sikre at fejl og svigt opdages i rette tid til, at man kan udbedre det, inden det bliver dyrt at skulle spole processen tilbage. Gennem årene er der kommet cirkulærer og bekendtgørelser om kvalitetssikring, men ofte kun intentioner og ikke anvisninger til, hvordan det bør udføres.

 

For at få kvalitetssikringen tilbage som et værdiskabende element i byggeprocessen, mener jeg, at vi bl.a. skal finde svar på centrale spørgsmål som:

  • Hvordan kan vi prioritere og fokusere indsatsen?
  • Hvilken dokumentation er nødvendig – og hvad bliver den brugt til?
  • Kan man nedtone dokumentationen og i stedet få en grundigere indsats?
  • Skal vi nytænke roller og ansvarsområder ift. kvalitetssikring?
  • Hvordan integrerer kvalitetssikringsaktiviteterne med f.eks. projektgranskning, projektgennemgang, risikostyring, tilsyn m.v.?
  • Hvad er samspillet mellem KS-materialet og f.eks. det projektmateriale, as-build tegninger og D&V-materiale, som afleveres til bygherren ved afleveringen af projektet?
  • Hvordan involveres de udførende håndværkere i kvalitetssikringsarbejdet?
  • Kan vi effektivt digitalisere KS-aktiviteten uden at drukne i data?
  • Hvordan bør samspillet mellem projektering, tilsyn og kvalitetssikring være?

 

Vi har ikke svarene endnu, men der er en fornyet interesse i at finde dem. Renovering på Dagsordenen har taget bolden op i en fokuseret task-force, og i Værdibyg søsætter vi med støtte fra Grundejernes Investeringsfond et nyt projekt. Her vil vi søge svarene sammen med byggeriets aktører, som sidder med både udfordringer og gode løsninger i hverdagen.

Det gøres gennem en serie workshops med start den 18. juni. Her vil vi gentænke KS systemet og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan kvalitetssikring kan gå fra at være et nødvendigt onde til at blive en integreret og værdiskabende del af byggeprocessen. Resultatet vil være anbefalingerne til både projektering og udførelse og vil give bud på både bedre styringsmekanismer, incitamenter og konkrete værktøjer. Hvis man vil deltage i projektet, kan man læse mere på Værdibygs hjemmeside.

 

Indlægget bygger videre på tidligere indlæg fra:

Peter Schjørmann Thorsen, COWI. Kvalitetsproblemer inden for renovering i en tid, hvor markedet er ophedet

Henrik L. Bang, Bygherreforeningen: Ny start for kvalitet i byggeriet ønskes

Paw Engsbye Rasmussen, BvB – Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse. Kvalitetssikringen i byggeriet halter ganske rigtig – og det har den gjort længe!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

mar
25
Byggeri, drift og anlæg

Det gode byggeprogram

Uafhængigt af hvilken udbuds- eller konkurrenceform, man anvender i sit projekt, er byggeprogrammet et essentielt redskab som kan afklare visioner og værdier i projektet. Det gode byggeprogram bliver til i en dialogproces og skaber det...

apr
1
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Vil du vide, hvad Bygherreforeningen kan gøre for dig? Bygherre Boost giver dig et hurtigt overblik over dine muligheder som medlem hos os. Hør, hvordan du kan få ny viden, udvide dit netværk og være...

apr
3
Strategi og ledelse

Bygherrernes Projektlederuddannelse, KBH

Bygherreforeningens projektlederuddannelse er direkte målrettet de udfordringer, du står over for i rollen som projektleder på et byggeprojekt. Uddannelsen klæder dig på til at møde hverdagens udfordringer gennem en levende undervisning med en blanding af...

apr
3
Udbud og samarbejde

Få styr på indkøb under tærskelværdierne

I 2025 fremsætter regeringen lovforslag til afskaffelse af tilbudsloven. Hvad betyder det for dig, når du skal foretage indkøb under tærskelværdierne, og hvilke dele af udbudsloven kræver det, at du kan navigere i? Det kan...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev