Blog -

04/06/2019

Kvalitetssikring skal (igen) kobles på byggeprocessen

Blogindlæg skrevet af: Rolf Simonsen, Sekretariatsleder, Værdibyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men i mange tilfælde bliver det en administrativ dokumentationsøvelse, der foregår afkoblet fra byggeprocessen. Det bliver kvalitetssikring for kvalitetssikringens skyld, og opfølgningen handler om, hvorvidt dokumentationen eksisterer. Arbejdet handler sjældent om kvaliteten af KS materialet, om arbejdet har ført til at fange fejl eller svigt på rette tidspunkt eller om hvad dokumentationen skal bruges til efterfølgende.

 

Vi er nødt til at (gen)etablere kvalitetssikring som en værdiskabende del af processen i byggeri og renovering – både som værdiskabende element ift. at sikre den ønskede kvalitet, men også som effektiviseringsværktøj, der skal sikre at fejl og svigt opdages i rette tid til, at man kan udbedre det, inden det bliver dyrt at skulle spole processen tilbage. Gennem årene er der kommet cirkulærer og bekendtgørelser om kvalitetssikring, men ofte kun intentioner og ikke anvisninger til, hvordan det bør udføres.

 

For at få kvalitetssikringen tilbage som et værdiskabende element i byggeprocessen, mener jeg, at vi bl.a. skal finde svar på centrale spørgsmål som:

  • Hvordan kan vi prioritere og fokusere indsatsen?
  • Hvilken dokumentation er nødvendig – og hvad bliver den brugt til?
  • Kan man nedtone dokumentationen og i stedet få en grundigere indsats?
  • Skal vi nytænke roller og ansvarsområder ift. kvalitetssikring?
  • Hvordan integrerer kvalitetssikringsaktiviteterne med f.eks. projektgranskning, projektgennemgang, risikostyring, tilsyn m.v.?
  • Hvad er samspillet mellem KS-materialet og f.eks. det projektmateriale, as-build tegninger og D&V-materiale, som afleveres til bygherren ved afleveringen af projektet?
  • Hvordan involveres de udførende håndværkere i kvalitetssikringsarbejdet?
  • Kan vi effektivt digitalisere KS-aktiviteten uden at drukne i data?
  • Hvordan bør samspillet mellem projektering, tilsyn og kvalitetssikring være?

 

Vi har ikke svarene endnu, men der er en fornyet interesse i at finde dem. Renovering på Dagsordenen har taget bolden op i en fokuseret task-force, og i Værdibyg søsætter vi med støtte fra Grundejernes Investeringsfond et nyt projekt. Her vil vi søge svarene sammen med byggeriets aktører, som sidder med både udfordringer og gode løsninger i hverdagen.

Det gøres gennem en serie workshops med start den 18. juni. Her vil vi gentænke KS systemet og komme med konkrete anbefalinger til, hvordan kvalitetssikring kan gå fra at være et nødvendigt onde til at blive en integreret og værdiskabende del af byggeprocessen. Resultatet vil være anbefalingerne til både projektering og udførelse og vil give bud på både bedre styringsmekanismer, incitamenter og konkrete værktøjer. Hvis man vil deltage i projektet, kan man læse mere på Værdibygs hjemmeside.

 

Indlægget bygger videre på tidligere indlæg fra:

Peter Schjørmann Thorsen, COWI. Kvalitetsproblemer inden for renovering i en tid, hvor markedet er ophedet

Henrik L. Bang, Bygherreforeningen: Ny start for kvalitet i byggeriet ønskes

Paw Engsbye Rasmussen, BvB – Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse. Kvalitetssikringen i byggeriet halter ganske rigtig – og det har den gjort længe!

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev