Danmark står overfor en række nye kriser og udfordringer. Allerede inden vi fik en ny præsident i USA, som vender verdensbilledet på hovedet i disse uger, så Danmark ind i en ny tid, hvor vi skal håndtere klimaforandringer, nye trusselsbilleder og nye politiske virkeligheder og konflikter.
Vi skal tænke anderledes
Mange af disse udfordringer gør, at vi skal tænke og handle anderledes, når vi investerer i nye byggerier eller anlæg. Og det kræver modernisering og gentænkning af den eksisterende bygningsmasse som udgør 80 pct. af Danmarks samlede samfundsformue. Herudover skal vi investere i nye løsninger, som bl.a. skaber bedre beskyttelse, forsvar og beredskab.
Vi bør derfor have en fornyet debat om, hvordan vi skaber øget resiliens og robusthed i vores fælles bygningsmasse. Hvilke kriser skal vi håndtere og hvordan håndtere vi dem? Bygninger og anlæg er investeringer, som ofte rækker 50 og 100 år frem i tiden. Det er vigtigt, at vi allerede nu forsøger at forholde os til fremtidens behov.
Mange udfordringer
Udfordringsbilledet er mangesidigt og nuanceret. I Bygherreforeningen afholdt vi hen over 2024 en række dialogmøder om emnet med udvalgte medlemmer og eksperter.
Bl.a. tyder alt på, at Danmark vil blive udfordret af vand på stadigt flere måder. Det er ekstrem nedbør, havvandsstigninger og stormflod og ikke mindst forhøjet grundvand. Desuden kan vi se frem til bl.a. flere ekstreme storme og måske på sigt et koldere klima pga. en ændret golfstrøm. Herudover vil den geopolitiske situation og en mere urolig verden give øget risiko for forskellige former for både hårde og bløde anslag mod samfundet.
Kriser som Danmark bør forholde sig til i fremtiden:
Hej
Eksterne anslag
Cyberangreb og nedbrud i central infrastruktur lige fra bankverdenen til sundhedsområdet
Militære angreb og anslag
Terroranslag
Politisk indblanding fra fremmede magter
Infiltrering af styreform eller embedsform
Interne (nationale) anslag
Terroranslag fra nationale personer eller grupper
Skoleskyderi
Politisk indblanding fra femtekolonnevirksomhed
Ekstrem bandekriminalitet
Social uro
Demokratisk ustabilitet (manglende opbakning |
hej
Sygdom
Pandemier
Klimaforandringer
Havvandsstigninger og stormflod
Ekstrem nedbør og oversvømmelser
Ekstrem vind
Andet
Flygtningestrømme
Centrale nedbrud på fx strøm, vand, transport
Ekstreme brande
Etc… |
Kilde: Trusselbilledet er kommet fra en række dialogmøder om robusthed og resiliens i Bygherreforeningen på tværs af sektorer og aktører.
Disse trusler kræver en strategisk tilgang i byggeriet, især blandt bygningsejere og udviklere. Det er afgørende, at vi begynder at tænke i beskyttelse og resiliens, og bruge store bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter som muligheder for at integrere nye løsninger, som enten kan forebygge, afværge eller beskytte.
Robust samfund
Og her tror vi på, at byggeriet kan noget særligt. Håndtering af kriser handler ikke kun om reaktivitet og beskyttelse. Det handler også om at skabe et robust samfund, og dermed også proaktivt at skabe stærke fællesskaber og tillid i samfundet. Dette danner fundamentet for, hvordan vi kan planlægge, håndtere og genopbygge i tilfælde af en krise. Med det rette fokus på både sociale rammer og fysiske sikkerhedsforanstaltninger kan vi sikre, at vores bygningsmasse og infrastruktur forbliver robust og funktionel, selv i svære tider.
Bygherreforeningen har taget initiativ til at samle offentlige og private aktører for at diskutere, hvordan vi sammen kan navigere i de kommende udfordringer. Gennem dialogmøder hen over 2024 er det blevet klart, at der er brug for samlet indsats på tværs af mange aktører, hvor vi forholder os til de potentielle kriser og finder fælles løsninger, vi kan implementere for at imødegå dem.
Tiden er inde til at handle. Hvis vi ønsker at skabe en robust og resilient bygningsmasse, der kan modstå fremtidens udfordringer, skal vi starte nu. Tilsammen kan vi forme et stærkere Danmark, der er forberedt på det uventede.