Moderne tagboliger i København må fremmes - Bygherreforeningen

Blog -

29/08/2016

Moderne tagboliger i København må fremmes

Blogindlæg skrevet af: Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd

 

Foto: Anders Bach

 

Mange fordele med flere moderne tagboliger
Med de meget store prisstigninger på lejligheder i København er der for alvor kommet fokus på at indrette flere nye moderne tagboliger i de gamle loftarealer.

Moderne tagboliger udnytter en helt unik placering i den tætte eksisterende by, da tagetagen både kan få masser af sol og frisk luft samtidig med, at forurening og støj er minimeret på øverste etage. Og nyindretning af tagetagen kan samtidig med de nye tagboliger også give mulighed for fælles altaner til gavn for ejendommens øvrige beboere.

 

En ny moderne tagbolig vil i sig selv forbedre energitilstanden i bygningen. Og anvendes det økonomiske overskud fra de nye tagboliger til en renovering af den underliggende ejendom med fokus på mindsket energiforbrug og forbedret kvalitet og indeklima, ja så er der opnået mange fordele også for resten af lejlighederne i ejendommen, som herved på sigt kan reducere huslejen.

Ydermere er nye tagboliger til gavn for kommunen og dermed os alle sammen, da der ikke er omkostninger til nye veje og kollektiv transport. Man udnytter den eksisterende infrastruktur. Danmarks Tekniske Universitet beregnede for et par år siden, at der kunne blive plads til 22.000 nye beboere i nye tagboliger i København. At indpasse disse nye beboere i de eksisterende bykvarterer bringer mere liv og nye muligheder til erhvervsliv, kultur og cafeer m.v.

 

Det går for langsomt
De 22.000 personer svarer til ca. 10.000 tagboliger. Alligevel godkender Københavns kommune kun omkring 100 nye tagboliger om året, hvilket er alt for lidt.

Det Økologiske Råd og Dansk Byggeri tog derfor for omkring tre år siden fat i Københavns kommunes administration for at skabe et samarbejde om udarbejdelse af inspirationsmateriale til bygningsejerne om fordelene ved og mulighederne for flere moderne tagboliger. Fordi der er så mange fordele ved flere tagboliger, samt naturligvis også lokale arbejdspladser, synes vi, at det haster med information og fokuseret sagsbehandling af nye tagboliger. 100 nye tagboliger om året er simpelthen for lidt.

På trods af opbakning fra Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell har det desværre ikke været muligt at komme rigtigt i gang med arbejdet. Vi håber dog, at en fornyet henvendelse kan få Københavns kommunes administration med på ideen og dermed engagere sig mere i udarbejdelsen af et fælles inspirationsmateriale, som for alvor kan sætte gang i tagboligerne.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev