Blog -

11/03/2019

Ny EU metode for bæredygtigt byggeri – kan den bruges til renovering?

Blogindlæg skrevet af: Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent, bæredygtighed, Danske Arkitektvirksomheder

 

Det kræver, at værktøjerne er både relevante og anvendelige, og derfor afprøves Level(s) nu på 130 projekter i hele EU, så det kan få det rigtige design i den endelige version. 17 af projekterne er danske, og den store interesse for at være med i testen herhjemme, betyder også, at der er gode chancer for at sætte et dansk aftryk på, hvordan man fremover definerer bæredygtigt byggeri i EU. Den danske indsats koordineres af Danske Arkitektvirksomheder i tæt samarbejde med FRI, Green Building Council Denmark, Bygherreforeningen og SBi, og støttes økonomisk af Realdania og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som navnet ’Level(s)’ antyder, arbejder man med forskellige trin af kompleksitet, så både begyndere og eksperter får noget de kan anvende, når de vil bygge bæredygtigt. Det er hensigten, at Level(s) kan anvendes både på nybyggeri, ved renovering, eller hvis man gerne vil have en analyse af et eksisterende byggeris bæredygtighedsperformance.

Det er ret afgørende, at få et billede af om Level(s) er velegnet til renoveringsopgaver og til at tage pulsen på et eksisterende byggeris bæredygtighedsperformance. EU kommissionen er bevidst om, at 40% af energiforbruget anvendes i bygninger, og energieffektivisering derfor er en ekstremt vigtig faktor i den grønne omstilling. Men med Level(s) er ambitionen at gå adskillige skridt ekstra, forberede byggeriet til ressorceeffektivitet og cirkulær økonomi, klimasikre det og fremtidssikre de værdier, det skaber.

 

Hvordan fungerer Level(s) så? Og kan det anvendes på renovering og eksisterende byggerier?
Testfasen er stadig i gang, så det er stadig for tidligt at konkludere særligt håndfast på det spørgsmål, inden evalueringen slutter til juli, og deltagernes erfaringer bliver analyseret af SBi.

Men meget tyder på, at Level(s) både indeholder nogle spændende og relevante ny bæredygtighedskriterier, som for eksempel fremtidssikring af indeklimaet i forhold til klimaforandringerne, men også har visse udfordringer. Flere af metoderne kræver en høj grad af ekspertise, også på det første trin i kompleksitet. Det er sværere at komme i gang med flere af metoderne end forventet. Og det bør selvfølgelig forbedres i den endelige version af Level(s). Derfor er det så vigtigt at spille de danske erfaringer ind til EU kommissionen. Der er også behov for at stille skarpt på de særlige forhold ved renovering og eksisterende byggeri, da det kun er et mindretal af projekterne, der ikke er nybyggeri.

Der er gode ideer og metoder i Level(s), som med fordel kan integreres i en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet og som kan bruges i den løbende udvikling af standarder som DGNB. Det vil være en fordel at have et fælles europæisk fodslag om kernedefinitionerne og metoder for bæredygtighed i byggeriet. Danske arkitektvirksomheder arbejder i høj grad på tværs af grænserne.

Men trafikken bør også gå den anden vej. Vi har herhjemme efterhånden en del erfaringer med DGNB for eksisterende byggeri, og Green Building Council har da også flere standarder på vej for renovering og bygningsdrift. De erfaringer, om hvad der rent faktisk virker i markedet, skal spilles ind, når vi har fået SBis analyse af Level(s) engang efter sommerferien.

I Danske Arkitektvirksomheder ser vi frem til at diskutere erfaringerne med virksomheder og organisationer i byggeriet. Vi har al mulig interesse i at bidrage til, at Level(s) kan blive en velfungerende, brugervenlig og markedsrettet metode, som kan bidrage til at accelerere udviklingen for byggeriet i den grønne omstilling. Det mener vi vil styrke danske kompetencer, være god erhvervspolitik og løfte en ekstremt vigtig samfundsudfordring.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

mar
25
Byggeri, drift og anlæg

Det gode byggeprogram

Uafhængigt af hvilken udbuds- eller konkurrenceform, man anvender i sit projekt, er byggeprogrammet et essentielt redskab som kan afklare visioner og værdier i projektet. Det gode byggeprogram bliver til i en dialogproces og skaber det...

apr
1
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Vil du vide, hvad Bygherreforeningen kan gøre for dig? Bygherre Boost giver dig et hurtigt overblik over dine muligheder som medlem hos os. Hør, hvordan du kan få ny viden, udvide dit netværk og være...

apr
3
Strategi og ledelse

Bygherrernes Projektlederuddannelse, KBH

Bygherreforeningens projektlederuddannelse er direkte målrettet de udfordringer, du står over for i rollen som projektleder på et byggeprojekt. Uddannelsen klæder dig på til at møde hverdagens udfordringer gennem en levende undervisning med en blanding af...

apr
3
Udbud og samarbejde

Få styr på indkøb under tærskelværdierne

I 2025 fremsætter regeringen lovforslag til afskaffelse af tilbudsloven. Hvad betyder det for dig, når du skal foretage indkøb under tærskelværdierne, og hvilke dele af udbudsloven kræver det, at du kan navigere i? Det kan...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev