I sidste uge blev en 17-siders lang rapport udgivet af FNs Handicapkomité, der kritiserer Danmark for ikke at leve op til Handicapkonventionen, som blev underskrevet i 2007. Kritikken retter sig mod en række forskellige områder, men peger bl.a. på manglende inkorporering af konventionen i dansk lovgivning og en manglende national handlingsplan for handicapområdet.
På baggrund af kritikken kommer FN med en række anbefalinger. En af anbefalingerne går på, at Danmark bør arbejde på at forbedre tilgængeligheden af offentlige bygninger og infrastrukturer gennem universelt design. FN understreger, at dette skal implementeres konsekvent i hele landet og bør være en del af den nationale handlingsplan.
Universelt design er andet end en rampe til kørestole
I Bygherreforeningen er vicedirektør Hanne Ullum, positivt stemt overfor at sætte en mere strategisk retning for Universelt Design i byggeriet. I foråret 2024 lancerede foreningen bl.a. en bæredygtighedspolitik, hvor arbejdet med universelt design og inklusion er i blandt de pejlemærker og handlinger, der skal løse nogle af problemstillingerne inden for den sociale bæredygtighed, som bygherrerne har en indflydelse på.
”Universelt design er et område, vi har haft fokus på i Bygherreforeningen lang tid, og der er ikke meget fokus på området på nationalt plan. Med Bygherreforeningens bæredygtighedspolitik har vi nu et stærkere afsæt for at arbejde med området. Det er vigtigt, at der er en erkendelse af, at det skal prioriteres. Mange af vores medlemmer oplever, at det kan være udfordrende at få universelt design ind i byggerierne, fordi der mangler viden, værktøjer og metoder på området. Universelt design er meget andet end kørestolsramper og automatiske døre. Det handler om at forbedre brugervenligheden for alle mennesker, uanset deres fysiske eller kognitive evner”, siger Hanne Ullum.
En af de brugere, der på daglig basis mærker graden af universelt design på egen krop i det fysiske miljø, er Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindsfonden og bestyrelsesmedlem i Danske Handicaporganisationer. Han tilslutter sig udsagnet om, at tilgængelighed er bredere end tilgængelighed for kørestolsbrugere.
”Hvad angår de inkluderende rum og tilgængeligheden på tværs, er Danmark i store træk fint med, hvis det handler om fysisk tilgængelighed med en kørestol. God tilgængelighed er imidlertid så meget mere end det, og som et rigt samfund har vi alle muligheder for og forpligtelser til at gøre det endnu bedre og skele mere til universelt design. Det handler i sidste ende om, hvad for et samfund, vi gerne vil være. Et handicap er noget, man ikke har fået en endnu, men pludselig bliver god tilgængelighed essentiel. Med en kraftigt voksende andel af ældre i vores samfund med alt, hvad det indebærer, så er det investeringen værd at tænke holistisk og skabe plads til alle,” udtaler han.
Konference sætter fokus på Universelt Design gennem hele byggeprocessen
På Universelt Design Dag den 19. november, sætter Bygherreforeningen sammen med Danske Handicaporganisationer fokus på det inkluderende design og fastholdelse af intentionerne og konkrete handlinger i hele byggeprocessen. Der vil være oplæg fra brugere, bygherrer, rådgivere og forskere, som giver deres bud på, hvordan universelt design kan være med til at sikre ligeværdig adgang i for alle i byer og bygninger. Der vil være særligt fokus på arbejdspladser, byrum og idrætsfaciliteter.