Nyhed -

23/08/2024

Ny måling: Certificeret eller mærket nybyggeri er stagneret

Halvdelen af alt større nybyggeri bliver i dag DGNB-certificeret, Svanemærket eller får et andet kvalitetsstempel. Denne andel har ikke udviklet sig nævneværdigt de seneste tre år, viser nye tal fra Bygherrebarometeret. Men det er ikke et udtryk for, at indsatsen for mere bæredygtighed i byggeriet er gået i stå, lyder det fra Bygherreforeningen. En strammere lovgivning plus flere andre pejlemærker som fx nye ESG-krav har også fat i markedet, udtaler foreningens bæredygtighedschef, Graves Simonsen.

Ifølge den seneste måling i Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen har udarbejdet i samarbejde med Byggefakta, bliver 49 pct. af alt byggeri med en byggesum på over 50 mio. certificeret. Omvendt arbejder en tredjedel af alt nybyggeri ikke med særlige bæredygtighedstiltag. Disse tal har været nogenlunde stabile de seneste tre år.

Ikke overraskende

Tallene overrasker ikke bæredygtighedschef i Bygherreforeningen, Graves Simonsen. Han ser det ikke som om, at byggeriet er gået i stå i forhold til den grønne omstilling, selvom han kunne ønske sig, at tingene gik lidt hurtigere. Stagneringen er et udtryk for, at der er gang i flere forskellige initiativer mod bæredygtighed.

”Vi ser jo løbende en strammere lovgivning, og initiativer som 4 til 1 Planet og Reduction Roadmap, som indikerer, at vi bevæger os. Desuden arbejder en del bygherrer med bæredygtighedstiltag, som ikke bliver tredjepartsverificeret og dokumenteret hos en ekstern aktør. Så selvom der ikke er certificeringer involveret, trækker det altså i den rigtige retning i forhold til bæredygtighed,” udtaler han.

Private bygherrer fører an

Målingen i Bygherrebarometeret viser også, at det især er de private bygherrer, der anvender certificeringer. Her er det 51 pct., som arbejder med dokumentation af deres bæredygtighedstiltag. Ifølge bæredygtighedschefen i Bygherreforeningen er forklaringen, at mange af de største private bygherrer har vedtaget politikker med krav om certificering eller mærkning af alle deres nybyggerier, samtidigt med at de forbereder sig på ESG-rapportering efter EU-standarder og har en forventning om, at dokumentationen og rapporteringen på sigt kan kapitaliseres gennem en højere markedsværdi og bedre adgang til bæredygtighedsrettet kapital.

Hos de offentlige bygherrer er det 46 pct. af de større projekter, hvor der arbejdes med certificeringer eller mærkning. Hos de almene er tallet nede på 32 pct. Her har 2 ud af 5 byggeprojekter ingen særlige bæredygtighedstiltag.

Graf: Bæredygtighed målt på certificeringer

Mangler luft i økonomien

En anden grund til at mærkningerne fylder mindre hos de almene og offentlige bygherrer, handler om budgettet.

”Inden for det offentlige har især en del kommuner udarbejdet politikker eller paradigmer for bæredygtigstiltag i egne byggerier, men de færreste har lagt sig fast på egentlige certificeringer eller udledningskrav. For de almene bygherrer betyder den maksimale anskaffelsessum, at der i mindre grad er luft til potentielt fordyrende tiltag i anlægsfasen. Og da der generelt kun i begrænset omfang kan ageres på totaløkonomiske analyser i beslutningerne, bliver anlægsinvesteringerne styrende up front”, forklarer Graves Simonsen.

Energioptimering fylder mest

Bygherrebarometeret har også spurgt bygherrerne i Danmark om, hvilke bæredygtighedstiltag de prioriterer højest i deres byggeprojekter. Og her er det klart energioptimering, som scorer højest med en gennemsnitlig score på 4,1 ud af 5. Derefter kommer fravalg af miljøskadelige stoffer i byggevarer og renovering og transformation frem for nedrivning og nybyg, begge med en score på 3,6.

Renovering rykker

”Generelt har der været og er stadig et stort fokus på energioptimering i byggeprojekterne, og der ligger ofte en god businesscase i at høste de lavthængende frugter, særligt for dem, som også skal drive byggeriet bagefter. Og så er det interessant at bemærke en større appetit på renovering og transformation på trods af myter om besværligheder og usikkerheder i økonomien,” fortæller Graves Simonsen, som refererer til, at bygherrerne i følge Bygherrebarometeret siger, de vil have stigende fokus på at transformere.

”Vi kan se, at der stille og roligt skyller en renoveringsdagsorden ind over byggebranchen. Man tænker sig om to gange, inden man bygger nyt, altså hvis der er mulighed for det. Og vi ved, at det meget ofte er mere bæredygtigt at bygge om end at rive ned og bygge nyt, så det giver god mening” slutter Graves Simonsen.

Hent og læs Bygherrebarometeret forår 2024

Bliv klædt på til at arbejde med bæredygtighed på dine byggeprojekter

Arbejder du med bæredygtighed på dine projekter, og har du brug for at blive klædt på til bl.a. at arbejde med bæredygtighed i dine udbud, få bedre styr på klimakrav og LCA, data, dokumentation og det gode byggeprogram? Så tilmeld dig Bygherreforeningens uddannelsesforløb om bæredygtighed, der finder sted i Aarhus. Det består af fire kurser, der vil opdatere dig med den nyeste viden og få dig til at stå stærkere i din organisation, når det kommer til beslutninger om bæredygtighed.

Læs mere om uddannelsesforløbet

Se alle Bygherreforeningens arrangementer om bæredygtighed

Nyheden er skrevet af Jesper Malm

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
17
Bæredygtighed

Klimakrav og LCA for bygherrer – Aarhus

På dette kursus får du indsigt i konsekvenserne af både de nuværende og kommende, strammere klimakrav fra 2025. I løbet af dagen får du sparring til, hvad du som bygherre forventes at levere på ved...

sep
17
Bæredygtighed

Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer Århus

Du kan igen i 2024 vælge at deltage i Bygherreforeningens samlede uddannelsesforløb inden for bæredygtighed. Alle kurserne kan fortsat købes enkeltvist, men med det sammensatte forløb er du klædt godt på til at arbejde med...

sep
18
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Styr på opgaver og ansvar

Dette kursus giver en introduktion til bygherrerollen for dig, som er ny i bygherrefaget eller har brug for at genopfriske din viden på området. Hvilken rolle indtager bygherren i projektet? Hvad indebærer rollen? Og hvad...

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev