Blog -

24/09/2018

Ny metode til dokumentation af trykstyrken i genanvendte mursten

Blogindlæg skrevet af: Abelone Køster, Faglig leder Murværk, Teknologisk Institut Byggeri og Anlæg

 

 

Når vi taler om genbrugte byggematerialer, så bliver sporbarhed ofte opfattet som et krav om, at man skal vide hvorfra materialerne oprindeligt kommer, altså, hvilken bygning de er nedrevet fra. Den tankegang kan virke som en barriere for at genanvende byggematerialer.

I de tilfælde, hvor man kun skal genbruge materialer fra en enkelt bygning er det forholdsvis overskueligt at sikre sporbarheden. Men hvis vi for alvor skal kunne udnytte ressourcerne fra vores gamle nedrevne bygninger, er det nødvendigt at gøre op med den tankegang. Det hører til sjældenhederne, at materialer fra én bygning er tilstrækkelige og kan udnyttes fuldt ud i ét andet byggeri.

 

Hjælp til at udnytte nuværende ressourcer
Den nye metode, vi har udviklet tager udgangspunkt i ”Vejledning om anvendelse af statistiske metoder til bestemmelse af egenskaberne for murværksprodukter” (DS/CEN/TR 16886:2016).

Det har vist sig, at de statistiske principper for fabriksproduktion også er gyldige for genbrugssten. Forudsætningen er, at kvalitetsdokumentationen tager udgangspunkt i en styret proces, ligesom ved produktion af nye materialer.

Leverandøren skal gennemføre en modtagekontrol af partier af mursten. For at styre variationen, skal der ske en homogenisering eller blanding af partier, hvilken sikrer, at der kan tages repræsentative stikprøver. Prøvehyppighed og størrelsen af prøver vil være større end for nyproducerede varer, ligesom spredningen vil være større.

Men det er netop, hvad de statistiske regneregler tager højde for. Ved at benytte dem, kan man opnå den samme sikkerhed som for nye varer. Det betyder blot, at man ikke kan påvise helt så store styrkeværdier, eller at man må acceptere større tolerancer for formatet (størrelsen) af stenene. Men værdierne vil være dokumenterede og sporbare til leverandøren.

 

Genanvendelse kræver at dokumentation og sporbarhed er på plads
Vi skal ganske enkelt skabe ny dokumentation når vi vil genanvende de gamle byggematerialer. Det er en nødvendighed både i forhold til at dokumentere renheden og de tekniske egenskaber af produkterne. I forhold til mursten vil man typisk gerne dokumentere trykstyrken, men det er svært, når genbrugte mursten kommer fra mange forskellige huse, tidspunkter og produktioner. Derfor er den nye metode vi har udviklet væsentlig for branchen, da den kan gøre genanvendelsen af mursten betydeligt nemmere.

Læs også rapporten ”Genbrug af byggesten – dokumentation” fra Teknologisk Institut

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev