Blog -

24/09/2018

Ny metode til dokumentation af trykstyrken i genanvendte mursten

Blogindlæg skrevet af: Abelone Køster, Faglig leder Murværk, Teknologisk Institut Byggeri og Anlæg

 

 

Når vi taler om genbrugte byggematerialer, så bliver sporbarhed ofte opfattet som et krav om, at man skal vide hvorfra materialerne oprindeligt kommer, altså, hvilken bygning de er nedrevet fra. Den tankegang kan virke som en barriere for at genanvende byggematerialer.

I de tilfælde, hvor man kun skal genbruge materialer fra en enkelt bygning er det forholdsvis overskueligt at sikre sporbarheden. Men hvis vi for alvor skal kunne udnytte ressourcerne fra vores gamle nedrevne bygninger, er det nødvendigt at gøre op med den tankegang. Det hører til sjældenhederne, at materialer fra én bygning er tilstrækkelige og kan udnyttes fuldt ud i ét andet byggeri.

 

Hjælp til at udnytte nuværende ressourcer
Den nye metode, vi har udviklet tager udgangspunkt i ”Vejledning om anvendelse af statistiske metoder til bestemmelse af egenskaberne for murværksprodukter” (DS/CEN/TR 16886:2016).

Det har vist sig, at de statistiske principper for fabriksproduktion også er gyldige for genbrugssten. Forudsætningen er, at kvalitetsdokumentationen tager udgangspunkt i en styret proces, ligesom ved produktion af nye materialer.

Leverandøren skal gennemføre en modtagekontrol af partier af mursten. For at styre variationen, skal der ske en homogenisering eller blanding af partier, hvilken sikrer, at der kan tages repræsentative stikprøver. Prøvehyppighed og størrelsen af prøver vil være større end for nyproducerede varer, ligesom spredningen vil være større.

Men det er netop, hvad de statistiske regneregler tager højde for. Ved at benytte dem, kan man opnå den samme sikkerhed som for nye varer. Det betyder blot, at man ikke kan påvise helt så store styrkeværdier, eller at man må acceptere større tolerancer for formatet (størrelsen) af stenene. Men værdierne vil være dokumenterede og sporbare til leverandøren.

 

Genanvendelse kræver at dokumentation og sporbarhed er på plads
Vi skal ganske enkelt skabe ny dokumentation når vi vil genanvende de gamle byggematerialer. Det er en nødvendighed både i forhold til at dokumentere renheden og de tekniske egenskaber af produkterne. I forhold til mursten vil man typisk gerne dokumentere trykstyrken, men det er svært, når genbrugte mursten kommer fra mange forskellige huse, tidspunkter og produktioner. Derfor er den nye metode vi har udviklet væsentlig for branchen, da den kan gøre genanvendelsen af mursten betydeligt nemmere.

Læs også rapporten ”Genbrug af byggesten – dokumentation” fra Teknologisk Institut

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev