Ny rapport går i dybden med udbud med mængder - Bygherreforeningen

Publikationer -

05/10/2020

Ny rapport går i dybden med udbud med mængder

Ny rapport med bl.a. Bygherreforeningen som afsender afdækker byggeriets udfordringer med udbud med mængder og dermed understøtte digitaliseringen af byggeriet. Rapporten giver i alt tre anbefalinger til en ny fælles praksis, som kan understøtte en effektivisering af byggeriet.

Siden årtusindskiftet har der været en større indsats for at digitalisere byggeriet og udbrede brugen af digitale bygningsmodeller (BIM). Udbud med mængder er et område med stort potentiale for effektivisering, hvis man formår at udnytte data fra BIM.

Udbud med mængder betyder, at bygherre i udbudsmaterialet angiver mængderne på materialer og ydelser samt de informationer, entreprenør har brug for til prissætning af arbejderne. Det kan f.eks. være data om, hvor højt arbejdet på en bygningsdel foregår. Dermed konkurreres der på prisen for materialer og arbejdets udførelse i stedet for evnen til at opmåle og fastlægge mængder. Det giver lavere transaktionsomkostninger og dermed pris på byggeriet.

Potentialerne til trods er man i Danmark ikke lykkedes med at etablere en fælles praksis for udbud med mængder. Molio og Bygherreforeningen har derfor som led i Strategi for digitalt byggeri fra januar 2019 udarbejdet en rapport for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Realdania, som både belyser branchens udfordringer med udbud med mængder og fællestrækkene for de tilfælde, hvor det virker.

Rapporten giver herudfra tre anbefalinger, som branchen kan arbejde videre med:

  • Find løsninger for hvert fag, der tager udgangspunkt i fagets specifikke opmålingsregler, produktkataloger, vilkår og betingelser
  • Udbudsmaterialet skal og kan forenkles og forkortes
  • Ikke alle udbud egner sig til at have mængder med på tilbudslisten, bl.a. tidlige udbud, ved entreprenør- og leverandørprojektering og i komplekse udbud

Anbefalingerne adresserer udfordringer med mangler i det tekniske grundlag og at der ikke er enighed om, hvor ansvaret for mængderne skal ligge, bl.a. fordi der ikke findes et teknisk fælleseje for, hvordan man kan opgøre mængderne. Rapporten er skabt på baggrund af interviews og dybdedyk i udbudsmaterialet fra syv cases, som både belyser traditionelle udbud med mængder og hvordan mængder forekommer i nyere kontraktformer med samarbejdsaftaler, strategiske samarbejder, m.v.

Læs mere om entrepriseretten bag udbud med mængder, hvordan praksis er i andre lande og meget mere i rapporten her.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev