En dugfrisk udgave af Byggeriets Modenhedsmåling understreger, at der er stor sammenhæng mellem teknologi og den bæredygtige dagsorden. Målingen er foretaget bredt i branchen og den viser således at branchen mener, at digitale løsninger og teknologi fx letter ellers tunge dokumentationsopgaven og arbejdet med bæredygtighed i det hele taget.
I alt er der fx 75 pct. af branchens aktører, der vurderer, at digitale løsninger og teknologi letter arbejdet med klima og bæredygtighed.
Letter tidskrævende opgaver
Samtidig er der dog 60 pct. som angiver, at nuværende datagrundlag og dataudveksling er en udfordring i forbindelse med bæredygtighedsrapportering. Dels er det fortsat svært og tidskrævende for mange virksomheder at indhente og udveksle relevant data med samarbejdspartnere, og dels kan man opleve, at datagrundlaget endnu ikke er etableret.
Ser man specifikt på brugen af kunstig intelligens, viser målingen, at 24% bruger AI-værktøjer i arbejdet med klima og bæredygtighed og alt tyder på, at der er uudnyttet potentiale her.
”At så mange allerede arbejder med AI i forbindelse med bæredygtighed er overraskende. Det bekræfter, at branchen er klar til at rykke sig digitalt og teknologisk og har brug for det ifm. bæredygtighedsarbejdet. I ConTech Lab vil vi i de kommende år hjælpe med at holde dette momentum og sikre, at branchens virksomheder kan eksperimentere og udvikle gode løsninger i fællesskab,” siger Christina Hvid, Adm. Direktør i Molio og ConTech Lab.
AI er højdespringer – igen
Byggeriets Modenhedsmåling viser en branche, der drager nytte af flere forskellige teknologier. Brugen af digitale projektplatforme- og dokumentplatforme er steget markant, og brugen af kunstig intelligens er en klar højdespringer i 2025-målingen.
38 pct. af byggeriets virksomheder angiver i 2025, at de almindeligvis anvender kunstig intelligens i deres arbejde, hvilket er en stigning fra 5 pct. i 2023 og 21 pct. i 2024.
Stigningen gælder for flere led i værdikæden. Rådgivende ingeniører og arkitekter er fortsat længst fremme, men der sker også et interessant spring hos byg- og driftsherrerne fra 11 pct. i 2024 til 28 pct., der benytter teknologien i 2025-målingen.
Virksomhederne benytter især generativ kunstig intelligens til f.eks. informationshåndtering, dataanalyse og administrativt arbejde. Men flere angiver også, at de anvender teknologien til arbejde med tilbud, design og projektering samt bæredygtighedsarbejde, og for 25 pct. er det vigtigere selv at eksperimentere med ny teknologi end at vente på dens indtog i eksisterende værktøjer.
“Nu og fremadrettet vil bygherrer kunne drage store fordele ved at anvende kunstig intelligens til at understøtte beslutningsprocesser – især i de indledende faser i byggeriet. Teknologien kan helt sikkert også gøre meget af det, vi allerede gør i dag, meget hurtigere og mere sikkert. F.eks. kan vi nemmere afkode bygninger og materialers potentialer for anvendelse, valg af materialer, tilstandsvurdering af bygninger og meget mere,” siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Om Byggeriets Modenhedsmåling
Byggeriets Modenhedsmåling er finansieret af Industriens Fond og den filantropiske forening Realdania. Målingen foretages én gang årligt af ConTech Lab, som er byggebranchens fælles udviklingsplatform. 2025 målingen er den tredje af sin slags.
Målingen udføres i samarbejde med ConTech Alliance, der består af Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, DI Byggeri, Foreningen Rådgivende Ingeniører, Molio, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Tekniq, BLOXHUB og We Build Denmark.
Byggeriets Modenhedsmåling 2025 er baseret på spørgeskemabesvarelser indsamlet i oktober 2024 fra 317 virksomhedsledere, bæredygtigheds- og digitaliseringschefer på tværs af byggebranchens værdikæde.
Målingen giver indblik i byggebranchens modenhed ift. grøn omstilling samt hvordan digitalisering, bæredygtighedsfremmende teknologi og samarbejde spiller ind som midler til målet om at reducere byggeriets klimabelastning.
Rapporten findes her
