
Bygherrernes input til revideringen af bygningsreglementet er vigtigt
En undersøgelse af certificeringsordningen for konstruktioner og brand er sat i gang af Social- og Boligstyrelsen, og skal, sammen med en række andre analyser, danne grundlag for en revidering af hele bygningsreglementet. Formålet er at forbedre de områder, der fungerer mindre godt. Bygherreforeningen sidder tæt på arbejdet, og opfordrer medlemmer til at give deres input til undersøgelsen, så bygherrernes behov og oplevelser bliver repræsenteret og processerne dermed kan blive mere smidige.

Statens bygherre vil øge trivslen på sine byggepladser
Arbejdet med at skabe psykologisk tryghed har for alvor ramt byggebranchen. Bygningsstyrelsen er i fuld gang med en indsats, der skal sikre lige adgang og trivsel for alle på sine byggepladser. Det har bl.a. udmøntet sig i en række interne og eksterne tiltag, der skal få det til at ske. Bl.a. skal der arbejdes med kodeks for tone, forbud mod udsmykning med nøgenhed og en fællesskabsfremmende kantine.

Ny undersøgelse: AI vil forandre byggebranchen
Kunstig intelligens er hastigt på vej frem i byggebranchen. Kunstig intelligens er næsten ottedoblet på to år og 70% af aktørerne i branchen mener at AI har potentiale til at forandre byggebranchen og gøre den langt mere bæredygtig. Det viser Byggeriets Modenhedsmåling 2025, som netop er udkommet. Generelt er der en bred enighed om, at teknologi og digitale løsninger er en hjælp på vejen mod en mere bæredygtig branche. 24% bruger således AI-værktøjer i arbejdet med klima og bæredygtighed og alt tyder på, at der er uudnyttet potentiale her, viser undersøgelsen som Bygherreforeningen står bag sammen med en række organisationer.

Leder: Byggeri er et vigtigt håndtag til at håndtere fremtidens kriser
I 2025 blev det for alvor tydeligt, at Danmark og Europa står overfor nye udfordringer som følge af en ny geopolitisk situation. I virkeligheden bygger det blot oven på en ny situation for vores samfund, hvor vi løbende skal forholde os til nye typer af kriser og udfordringer. Herunder bl.a. mere ekstremt vejr og meget mere vand. Bygge- og anlægsbranchen og særligt bygherrerne står i en vigtig position i forhold til at skabe øget resiliens og robusthed i vores samfund. Det er en opgave vi bør tage på os og udvikle aktivt over de kommende år, lyder det fra Jesper Malm, politisk chef i Bygherreforeningen.

Oplev hæsblæsende debat på årets bygherrefestival
Bygherrefestivalen, årets festlige og faglige samlingspunkt for bygherrer, løber af stablen for tredje år i træk den 22. maj. Fokus er på at samle bygherrerne om det, der rør sig for dem i deres hverdag og arbejdsliv. Dette år er omdrejningspunktet i programmet den økonomiske bæredygtighed og forudsætningerne for at skabe en mere bæredygtig byggebranche. Festivalen afholdes i år i det 126 år gamle Vandværk i Københavns Nordvest-kvarter.

Bæredygtighedsansvarlig: Vi gør en forskel, der rækker ud over det at rapportere
I dette bygherreportræt kan du møde Hassan Walid Chaachouh, bæredygtighedsansvarlig i Lærernes Pension Ejendomme. Han er uddannet ingeniør, og har i hele sin karriere beskæftiget sig med bæredygtighed i forskellige afskygninger. Hans hjerte banker for social bæredygtighed, og med sin ledelses opbakning, har han fået implementeret flere tiltag, der taler ind i denne dagsorden. Foruden at være bygherre, er Hassan en aktiv stemme i diversitetsdagsordenen i byggebranchen, hvor han jævnligt bliver inviteret ind af både medier, brancheorganisationer og virksomheder for at dele sit perspektiv på behovet for at gøre byggebranchen mere inkluderende overfor fx mennesker med minoritetsetnisk baggrund.

Almen byggechef: Vi har brug for dygtige faglærte, der kan løse vores komplekse renoveringsopgaver
Manglen på faglært arbejdskraft er en problemstilling, der bliver mere og mere aktuel i bygge- og anlægsbranchen, der står over for massive mængder af renoveringsarbejde. Vi har brug for dygtige faglærte, der kender til dansk lovgivning og de tekniske løsninger de komplekse opgaver kræver, lyder det fra byggechef Niels Eilersgaard hos det almene boligselskab ALBOA. Han er en af de bygherrer, der arbejder systematisk med at skabe lærepladser på sine byggerier ved hjælp af Bygherreforeningens metode.

Leder: Færre lærlinge til byggeriet er et problem for hele branchen
Vi mangler arbejdskraft i byggeriet lige så langt som øjet rækker. Det er derfor problematisk, at der aktuelt sker et fald i antallet af lærlinge i branchen, lyder det fra Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang med henvisning til tal fra Byggeriets Uddannelser. Han opfordrer hele bygge- og anlægsbranchen til at sætte ind for at uddanne flere unge mennesker. Ellers vil det skabe kapacitetsproblemer på sigt, forudser han.

Ny metode til bygningsejere skal gøre det nemmere at komme i gang med at lave tilstandsvurderinger
Det skal være lettere at få kendskab til tilstanden på sine bygninger. Derfor lancerer Bygherreforeningen nu en metode, der er udviklet med hjælp fra eksperter som en videreførelse af Kommunernes Landsforenings model. Formålet er at gøre det lettere og mere tilgængeligt for bygningsejere at komme i gang med at lave tilstandsvurderinger, så der kan tages mere kvalificerede beslutninger om vedligeholdelsesindsatser på tværs af forskellige typer byg- og driftsherrer. Metoden er nu frit tilgængelig på Bygherreforeningens hjemmeside.

Ny fond skal accelerere anvendelsen af bæredygtige løsninger i byggeriet
42 organisationer bag Strateginetværket for bæredygtigt byggeri ønsker at etablere en ny fond, som understøtter afprøvning, dokumentation og anvendelse af nye bæredygtige materialer og løsninger. Udviklingsarbejdet er netop sat i gang med støtte fra Realdania, og der åbnes samtidig mulighed for, at branchens aktører kan blive partnere i udviklingsarbejdet og præge udformningen af fonden.