Skrappere regler om nedrivning giver nyt syn på gamle bygninger
Flere bygherrer arbejder med grundig ressourcekortlægning af ejendomsporteføljen for at forberede sig på en tid, hvor det bliver sværere eller måske umuligt at rive ned. Ny lovgivning om selektiv nedrivning træder i kraft til sommer. Derfor skal bygherrerne i gang med at se deres eksisterende bygninger i et ressourceperspektiv, når man overvejer at transformere eller rive ned. Sådan lyder det fra bl.a. Bygherreforeningens bæredygtighedschef Graves Simonsen. AKF-Holding, DSB Ejendomme og Roskilde Kommune er udpluk af de organisationer, som ser nye muligheder i selektiv nedrivning.
Leder: Vi skal ikke være arnested for et kriminelt parallelsamfund
I sidste uge blev anden udsendelse af Underdanmark om bl.a. illegal arbejdskraft, livsfarligt arbejdsmiljø og tvivlsomme forretningsmetoder sendt på Danmarks Radio. Det er deprimerende og trist at være vidne til, hvordan illegale medarbejdere håndterer asbestplader uden nogen form for beskyttelse, eller hvordan de gentagne gange må opsøge entreprenøren for at få deres løn i kontanter – penge, som i øvrigt måske er del af et større hvidvaskningssystem.
Ung bygherre: Vi har brug for ligesindede at udveksle erfaringer med
Det kan være udfordrende at være ny og ung i bygherrerollen. Komplekse byggeprocesser og komplicerede arbejdsgange i organisationer kan være vanskelige at navigere i, når man samtidig ønsker at være optimistisk og drevet af en stærk purpose, lyder det fra Karin Darbandy fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Hun synes derfor, at Bygherreforeningens nye netværk for yngre bygherrer er et vigtigt tiltag, der kan styrke hende i rollen på flere måder.
Dårligt arbejdsmiljø i byggeriet skaber undren hos ekspert fra energibranchen
En erfaren arbejdsmiljøchef fra den danske energibranche forstår ikke, hvorfor byggebranchen ikke tager mere ansvar for at skabe et bedre arbejdsmiljø og øget sikkerhed på landets byggepladser. Bygherrerne må træde mere i karakter og sikre, at leverandørkæden har styr på sagerne, når det handler om medarbejdernes arbejdsvilkår. Bl.a. bør bygherrerne undersøge entreprenørernes evne til at håndtere arbejdsmiljø grundigt allerede inden, man indgår kontrakt. Ikke kun af lovgivningsmæssige og moralske årsager, men også fordi det er god forretning, siger Ulrik Bjerre-Christensen, som er ansat som Global Manager for Quality, Health, Safety and Environment i Eurowind Energy.
Forsker: Mere renovering i Danmark kræver ny evalueringskultur
Byggeriet skal i højere grad vænne sig til at renovere fremfor at rive ned og bygge nyt som en del af den grønne omstilling. Men i renoveringsprojekter er der større risiko for fejl og behov for justeringer undervejs i processen. Byggeriet skal derfor blive bedre til systematisk at opsamle erfaringer, hvis vi skal undgå et stort spild fra at gentage de samme fejl i renoveringer, lyder det fra Kim Haugbølle, der er ansat på Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) på Aalborg Universitet. Han mener, at hele værdikæden bærer et ansvar for at få evaluering ind i arbejdsgangen.
Disse tre ting kommer til at præge fremtiden i byggebranchen
Bygge- og anlægsbranchen står overfor store udfordringer i den nære fremtid. Martin Kyed, cheføkonom i Prognosecenteret hos Byggefakta, reflekterer over tre tendenser, han mener vil komme til at præge branchen. Det handler bl.a. om et mismatch mellem bygningsmassen og det aktuelle boligbehov, et enormt stort behov for renovering og mangel på faglært arbejdskraft.
Leder: Der bør oprettes et register over de brodne kar
Landets bygherrer står ofte med en vanskelig opgave i forhold til at kunne udelukke upålidelige leverandører til store byggeprojekter. De brodne kar går under radaren og får dermed en uheldig konkurrencefordel i forhold til dem, som spiller efter reglerne. Det er dårligt nyt for kvaliteten af det arbejde, der udføres i vores branche, ligesom det er skidt for byggeriets samlede omdømme, skriver Henrik L. Bang i denne leder. Bygherreforeningens direktør foreslår efter tysk forbillede et register, som kan give den enkelte bygherre overblik på markedet. Tiden er moden nu, hvor udbudsdirektivet ser ud til at skulle revideres, muligvis under dansk formandskab.
Vejdirektoratet udelukker tilbudsgiver
Vejdirektoratet har udelukket en vognmandsvirksomhed fra at byde på en kontrakt på grund af manglende dokumentation og fusk. Dermed udnytter den store statslige bygherre en mulighed i udbudsloven, som indtil nu sjældent har været brugt i Danmark.
Ny FN-rapport: Danmark bør forbedre tilgængeligheden af offentlige bygninger og infrastrukturer
En ny rapport fra FN anbefaler, at Danmark skal forbedre tilgængeligheden af offentlige bygninger og infrastruktur konsekvent i hele landet gennem universelt design. Et skridt mod større incitamenter for arbejdet på dette vigtige område for landets bygherrer, lyder det fra Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen, der tager positivt imod anbefalingen, men efterlyser viden, metoder og værktøjer til at få det ind i byggerierne.
Rådgiver: Den dyreste kvadratmeter er den, du ikke har brug for
Vi har tidligere i høj grad værdiansat ejendomme i forhold til mængden af kvadratmeter. Men hvis det er et mål at reducere kvadratmeter i fremtiden og have få men gode arealer, så skal vi begynde at se anderledes på værdibegrebet, lyder det fra rådgiver Lau Melchiorsen, der også er formand i Bygherreforeningens porteføljeudvalg. Det handler om at gentænke værdien af og funktioner i arealer, og se på de kvalitative værdier frem for markedsværdien.