Nyhed -

28/06/2024

Nyt e-læringsværktøj skal sikre bedre arbejdsmiljø i byggeriet

En række af byggeriets aktører lancerer nu et nyt værktøj, som skal styrke arbejdsmiljøkoordinatorerne på landets byggepladser. Værktøjet skal øge deres kompetencer, inden de tager den lovpligtige uddannelse og klæde dem bedre på til at kunne skabe bedre arbejdsmiljø og øge sikkerheden på landets byggepladser.

Byggeriet plages fortsat af mange arbejdsskader, ulykker og dødsulykker og er stadig en højrisikobranche sammen med bl.a. transportområdet. Derfor bør der løbende være fokus på at sætte nye initiativer i gang som kan knække ulykkeskurven. En række aktører er derfor gået sammen om at udvikle et konkret værktøj til at styrke arbejdsmiljøkoordinatorerne på landets byggepladser. Det sker ved at tilbyde dem et nyt e-læringsværktøj, hvor de kan forberede sig på det arbejde, som venter dem på byggepladserne.

To af aktørerne bag det nye værktøj repræsenterer arbejdsgivere og arbejdstagere. Det er Dansk Industri og 3F.

”I Dansk Industri er vi glade for, at hele værdikæden i byggeriet har bidraget til et initiativ, der på sigt vil forbedre arbejdsmiljøet i byggeriet,” siger Mette Møller Nielsen, Chef for Arbejdsmiljø Byggeri, Dansk Industri.

”Fra arbejdstagerside er vores håb, at arbejdsmiljøkoordinatorerne bliver endnu bedre end i dag og dermed også arbejdsmiljøet på byggepladserne”, siger Flemming Hansen fra 3F’s Byggegruppe.

Forebygge arbejdsulykker

Bygherreforeningen har været tovholder på udviklingen af e-platformen.

”Vi ved, at når alle på byggepladsen har fokus på sikkerhed, kender hinandens opgaver og arbejder efter reglerne, kan arbejdsskader og ulykker kan reduceres. Et element heri er at sikre at alle der arbejder på byggepladsen har et grundlæggende kendskab til reglerne på området. Og her spiller arbejdsmiljøkoordinatorerne en afgørende rolle. Hertil vil vi gerne styrke deres faglige fundament gennem dette nye e-læringsværktøj, som er målrettet kommende koordinatorer og som kan tjene som forberedelse til deres uddannelsesforløb,” fortæller vicedirektør Hanne Ullum fra Bygherreforeningen.

Der arbejder mange virksomheder på byggepladsen, og der er hele tiden trafik ind og ud af området. Koordinering af arbejdet mellem de udførende, viden og organisering er en væsentlig forudsætning for at imødegå og forbygge arbejdsulykker.

”Arbejdsmiljøkoordinatorerne sørger for at koordinere arbejdet og skal have de bedste forudsætninger for at løse denne opgave. Det får de bl.a. via den lovpligtige uddannelse for arbejdsmiljøkoordinatorer. Men vi ved fra revisionen af uddannelsen i 2019, at jo mere de kommende koordinatorer ved inden de begynder på uddannelsen des mere får de ud af den lovpligtige uddannelse. Derfor lancerer de centrale aktører i branchen dette frivillige e- introduktionskursus,” siger Hanne Ullum.

Målrettet arbejdsmiljøkoordinatorer

Bag e-introduktionsforløbet står et bredt udbredt udsnit af aktører fra bygge- og anlægsbranchen og udbyderne af den lovpligtige uddannelse for arbejdsmiljøkoordinatorer.

Det nye e-læringsværktøj er målrettet nye og kommende arbejdsmiljøkoordinatorer, men det er også tilgængeligt for alle der arbejder på en byggeplads, er studerende indenfor branchen eller interesser sig for sikkerhed og arbejdsmiljø indenfor bygge- og anlægsbranchen. Værktøjet er gratis og er baseret på Håndbogen inden for arbejdsmiljø i bygge og anlæg.

Det frivillige e-introduktionsforløb ligger klar til brug på: amkintro.dk

Fakta

Fakta om arbejdsmiljø og arbejdsmiljøkoordinatorer i byggebranchen

  • Hver år tager omkring 1000 arbejdsmiljøkoordinatorer den lovpligtige uddannelse.
  • I første kvartal var 195.000 personer beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen (Tal fra Danmarks statistik).
  • Omkomne de seneste tre år i bygge- og anlæg: I 2023 omkom 4 personer. I 2022 omkom 8 personer og i 2021 omkom 6 personer.

Fra 2016 til 2022 udgør migrantarbejdere ca. 37 % af alle dødelige arbejdsulykker, men udgør kun ca. 12 – 13 % af den samlede beskæftigelse i samme periode.

Branchefælleskabet Bygge og Anlægs (BFA-BA) anbefaling i forbindelse med revision af uddannelsen i 2019 var at hæve barren for kompetenceniveauet gennem et frivilligt introduktionsforløb. Det et dette forløb, der nu er ligger klar.

For at nå det ideelle mål om en skadefri byggebranche er dette blot et initiativ, der kan bidrage til at minimere forekomsten af ulykker. Der er forsat behov for at arbejde med problemstillingen.

Projektet er finansieret af Grundejernes Investeringsfond og Boligfonden Kuben.

Link til introduktionsforløb til uddannelsen for arbejdsmiljøkoordinatorer:

https://www.amkintro.dk/

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
5
Medlemsmøde

Morgenmøde: Bygherrens konkurshåndtering

Vi vil helst undgå dem helt, men hvordan forbereder bygherren sig bedst på potentielle konkurssituationer? Bygherreforeningens Markedsudvalg er klar med 10 konkrete råd til bygherrens håndtering af konkurser. Mød desuden en bygherre, der har stået...

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Anlægsdagen 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev