Nyt omregningstal: Så mange lærlinge bør der være på et byggeprojekt - Bygherreforeningen

Nyhed -

09/09/2022

Nyt omregningstal: Så mange lærlinge bør der være på et byggeprojekt

Et nyt omregningstal viser, hvor mange lærlinge der bør være på en renoverings- eller nybyggesag, hvis man skal leve op til kravet om at uddanne 14 pct. lærlinge. Beregningen er en del af en ny værktøjskasse med en systematisk tilgang, der hjælper bygherrer med at sikre, at der bliver uddannet nok lærlinge til fremtidens byggeri.

Der er godt nyt til almene bygherrer, der hidtil har haft udfordringer ved at beregne hvor mange lærlinge, der skal stilles krav om i udbuddet, hvis man vil leve op til kravet om at uddanne 14 pct. lærlinge på en byggesag. Nu er Landsbyggefonden nemlig nået frem til et nyt omregningstal, der gælder for både renovering og nybyggeri. Bygherreforeningen har afprøvet omregningen igennem samarbejder med entreprenører og bygherrer med succes.     

6 lærlingeårsværk per 100.000.000 kr.  

For at nå omkring 14 % lærlingetimer på et nybyggeri eller renovering, lyder den nye beregning på 6 lærlingeårsværk (et lærlingeårsværk” er 1924 timer) per 100.000.000 kr. af den samlede byggesum inkl. moms. Denne beregningsmetode gælder for nybyggeri og renovering af bygninger. 

“Tidligere har man brugt forskellige komplicerede beregningsmodeller og dimensioneringsværktøjer til at nå frem til et måltal. Resultaterne var ofte forskellige, og desværre ender det ofte med, at det er det mindst ambitiøse tal, der bliver brugt. På den måde får vi ikke uddannet nok faglærte håndværkere til vores branche” udtaler Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen og fortsætter:  

 “Med den her nye beregning, når vi op på 14 pct. lærlinge på byggesagen eller flere, hvis ambitionen er der. Den skal ses som en del af en systematisk tilgang, som bygherren kan tage i brug for at sikre at der bliver uddannet nok arbejdskraft på byggesagen. Og vi oplever at det faktisk lykkes, når bygherre og entreprenører sætter fokus på indsatsen”.  

Flere værktøjer skal understøtte bygherren  

Det nye omregningstal skal ses som en del af en værktøjskasse, som Bygherreforeningen nu lancerer, og som der løbende er blevet udviklet på siden 2019, hvor indsatsen “Byg med Unge Alliancen” blev startet op. Værktøjskassen introducerer en systematisk tilgang, der giver bygherren redskaber til at understøtte sine samarbejdspartnere i at tiltrække og fastholde lærlinge.  

“Baseret på flere års erfaringer med bygherrer og entreprenører, har vi udviklet en slags opskrift på, hvordan bygherren kan sikre, at der bliver uddannet tilstrækkeligt med lærlinge på en byggesag. Den giver bygherren konkrete redskaber, der kan bruges til at følge op i forskellige faser af byggeprocessen – fra udbud til afslutning”, fortæller Hanne Ullum.  

“Erfaringerne viser, at en del af værktøjerne har smittet positivt af på forskellige andre aspekter af byggeprocessen. F. eks fortæller en bygherre, at lærlingeplanen, der er en central del af den systematiske tilgang, har haft en positiv effekt på det overordnede samarbejde i byggeprojektet- Derudover er en indsats for at uddanne lærlinge en god måde at udvise socialt ansvar på, som er en god historie udadtil”. 

Tilgangen er udviklet på baggrund af erfaringer og praksis, og er kvalificeret af deltagerne på Bygherreforeningens ‘Netværk for flere faglærte’ og bliver løbende afprøvet iblandt bygherrer.  

Find værktøjskassen her 

Om Bygherreforeningens lærlingeindsats    

Bygherreforeningens lærlingeindsats startede i 2019 som et projekt under navnet “Byg med Unge Alliancen”. Projektet har senere hen ændret navn til Bygherre skaber lærepladser, og er blevet en integreret indsats i Bygherreforeningen. Gennem partnerskaber med forskellige typer bygherrer i Danmark, udvikler indsatsen løbende erfaringer omkring bygherrens rolle som drivende kraft på at sikre nok faglært arbejdskraft til fremtidens byggebranche. 

Nyheden er skrevet af Freya Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev