Blog -

18/12/2015

Øg produktiviteten ved at lytte til medarbejderne

Blogindlæg skrevet af: Sidse Buch, konsulent i BAT

 

Med en samlet produktionsværdi i byggeriet på ca. 160 mia. kr. årligt kan der hentes store beløb hjem til virksomhederne ved blot at sænke antallet af fejl og mangler med nogle få procentpoint. Over halvdelen af produktionsværdien bruges til renovering, så det er ikke småpenge, der er på spil.

Erfaringer fra Værdibyg, Lean Construction-DK og Bedre bundlinje-projektet mellem 3F og Dansk Byggeri viser, at produktivitetsforbedringer især skal findes i byggeriets processer: et godt samarbejde mellem bygningsarbejdere og ledelse samt bygningsarbejderne imellem, tillid til hinanden og inddragelse af bygningsarbejdernes kompetencer til at udvikle nye, smarte løsninger har vist sig som en effektiv recept i kampen mod fejl, mangler og overskridelser af tids- og budgetrammer.

 

To tømrere

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er bygningsarbejderne og sjakkene, der er tættest på selve produktionen og som ved, hvordan arbejdet bedst kan udføres. De står med den praktiske og konkrete viden om byggeprojektet og er dem, der skaber konkret værdi for kunden. Med andre ord: Når medarbejderne tages med på råd bliver resultatet bedre og kvaliteten højere.

Derfor er det også sund fornuft at inddrage de udførende bygningsarbejdere i koordineringen og planlægningen af en byggesag. Der er masser af resultater der viser, at ved at inddrage bygningsarbejderne og lade sjakkene styre pladsen, fungerer alt meget bedre. Der bliver ryddet op, fleksibiliteten råder og planlægningen optimeres. Sagen er, at det er nemmere at tage ejerskab og føle et ansvar for en opgave, når man har medbestemmelse og bliver hørt.

Selvom et forbedret samarbejde kræver mere tid til møder og dialog, vil investeringen oftest vise sig at være godt givet ud. Løbende afstemning af forventninger, kommunikation og dialog er vigtige redskaber i kampen mod misforståelser og fejltagelser. Det er mennesker, og ikke maskiner, der bygger!

Læs mere på www.vaerdibyg.dkwww.leanconstruction.dk og www.bedrebundlinje.dk.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

 

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 5
  december
  Byggeriets aftaler - København

  YBL18 – Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

  Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til…

 • 6
  december
  Byggeriets aftaler - Charlottehaven

  ABR18: Bygherrens samarbejde med rådgiver

  Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 med særligt fokus på bygherrens perspektiv i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og…

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  Kan vi opfylde behovene i vores eksisterende portefølje gennem transformation og optimeret drift, eller skal vi bygge nyt? Og når vi transformerer eller bygger nyt, hvordan får vi så planlagt…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev