Efter mange år med vækst og fremgang er byggeriet, ligesom resten af økonomien, ramt af stigende usikkerhed. Vi kom flot igennem coronapandemien, men prisstigninger på energi og materialer samt rentestigninger har det seneste år sat sine spor.
For nyligt udkom Bygherreforeningen med sit barometer for 2023. Og måske var det overraskende, at der trods krisestemning fortsat er høje byggeambitioner i Danmark. Faktisk rekordhøje. Der er planer om store byggeprojekter for 141 mia. kr. i 2023.
Men usikkerheden har sneget sig ind som en følgesvend. 38 pct. af vores medlemmer regner allerede nu med, at de kommer til at aflyse eller udskyde projekter det kommende år. Og faktisk svarer hele 26 pct., at de har projekter, som endnu ikke ved, om de kommer til at gennemføre eller aflyse. Situationen er usikker. Betydeligt mere usikker end den plejer at være. Dette på trods af, at meget tyder på, at priserne er begyndt at falde. at priserne er begyndt at falde.
Vi ved fra tidligere, at usikkerhed ofte har en høj pris. Aktuelt er risikoen, at der i alle lag af et byggeprojekt bliver lagt en ekstra faktor på, som skal dække situationer og omkostninger, som man ikke kunne forudse. Byggeriet bliver dermed ekstra dyrt og svært overhovedet at gennemføre.
Dialog kan mindske usikkerhed
Vi står lige nu i en situation, hvor vi skal rykke tættere sammen som branche. Kriser har det med at gå over. Men de valg vi træffer nu på byggeriets vegne, skal de kommende generationer leve med.
Vi har en forpligtigelse til fortsat at være ambitiøse med de løsninger vi vælger. Særligt i forhold til bæredygtighed. Derfor bør vi bruge lejligheden til i højere grad at søge dialogen med hinanden for at mindske usikkerheden. Projekter, som bliver voldsomt nedgearet, udskudt eller spares helt væk, kan rumme et vist samfundstab. Dette tab har vi alle en interesse i at minimere.
Ingen vil spilde tiden
Der er ingen – hverken bygherrer eller tilbudsgivere – der ønsker at spilde tiden på projekter eller udbud, der ikke bliver til noget. Men tidens usikkerhed betyder, at det er svært for bygherrer og rådgivere at forudse og ramme markedet rigtigt med projektbudgetter. Derfor er der brug for dialog om, hvor markedet er p.t., og der er brug for, at vi sammen finder løsninger, der er robuste for markedets udsving. Denne dialog skal ideelt set ligge før udbuddet, hvorefter mange elementer i projektet låses – og det er slet ikke så umuligt at agere, som mange måske tror.