Blog -

20/03/2018

Projekteringsledelse i øget fokus – er vi parate?

Blogindlæg skrevet af: Hans Blinkilde, sektionsdirektør i Forretningskoncepter og -udvikling, NCC

 

 

De nye Almindelige Betingelser blev præsenteret på en netop afholdt høringskonference, hvor jeg selv havde fornøjelsen af at holde et indlæg om entreprenørens syn herpå. Mange nye bestemmelser er kommet til i de nye AB’er og mange ”gamle” bestemmelser har fået flere ord med på vejen. Således er fx AB18 udvidet med ekstra 23 sider og 22 paragraffer.

Det meste virker fornuftigt, og man må næsten undre sig over, at det har været muligt at bygge uden flere af disse nye bestemmelser. Når det er sagt, så fremhævede jeg af samme årsag netop implementering af ny AB i hverdagen, som en stor udfordring og en vigtig opgave, som ikke må underkendes. Ellers vil de næste år blive præget af usikkerhed og konflikt.

Noget af det jeg i øvrigt tog med hjem fra konferencen, var den markant styrkede rolle som projekteringslederen, byggeriets nye supermand, er tiltænkt. Og det er der mange gode grunde til. Projekteringslederen er den nøgleperson, som skal favne, forstå og lede stadigt mere komplekse projekter mht. tid, kvalitet og økonomi. En helt særlig udfordring ved renoveringsprojekter, hvor der ofte kommer overraskelser sent i processen, som der hurtigt skal korrigeres. Og trods BIM og VDC og tidlig inddragelse af de udførende kommer resultaterne ikke af sig selv. Han/hun skal evne at få mange mennesker til at samarbejde og præstere selv under vanskelige arbejdsforhold og indenfor begrænsede økonomiske rammer.

Projekteringslederen har med andre ord en helt central position i forhold til projektets succes eller mangel på samme. Personer med så stærke ledelsesmæssige og faglige kompetencer ”hænger ikke på træerne”. Det gør de ikke i dag og det gør de med ny AB slet ikke i fremtiden.

I NCC har vi for flere år siden skabt karriereveje for dygtige projekteringsledere. Hos os kan du blive projekteringsleder, projekteringschef, senior projekteringschef og projekteringsdirektør. Det har hjulpet os til at fastholde og udvikle denne faglighed, så vi kan løfte selv de største og mest komplekse projekter i markedet. Men det er ikke nok. Vi og den øvrige branche skal videre. Så, hvad gør vi hver især ude i virksomhederne og hvad gøres generelt i branchen, hos byggeriets organisationer og uddannelsesinstitutioner?

Ideer og debat efterlyses.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

sep
26
Bæredygtighed

Biodiversitet i bygge- og anlægsprojekter

På dette seminar bliver du introduceret til, hvordan bygherreorganisationen får indtænkt biodiversitet fra start af projektet, herunder defineret en baseline, og hvilke udfordringer og faldgruber, man som byg- og anlægsherre skal være opmærksom på og...

sep
26
Byggeri, drift og anlæg

Bygherreforeningens efteruddannelse til arbejdsmiljøkoordinatorer

Denne efteruddannelse giver dig indblik i centrale praksisser, virkemidler og metodikker, der ruster dig som arbejdsmiljøkoordinator til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og indsats og skabe de bedst...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev