Blog -

20/03/2018

Projekteringsledelse i øget fokus – er vi parate?

Blogindlæg skrevet af: Hans Blinkilde, sektionsdirektør i Forretningskoncepter og -udvikling, NCC

 

 

De nye Almindelige Betingelser blev præsenteret på en netop afholdt høringskonference, hvor jeg selv havde fornøjelsen af at holde et indlæg om entreprenørens syn herpå. Mange nye bestemmelser er kommet til i de nye AB’er og mange ”gamle” bestemmelser har fået flere ord med på vejen. Således er fx AB18 udvidet med ekstra 23 sider og 22 paragraffer.

Det meste virker fornuftigt, og man må næsten undre sig over, at det har været muligt at bygge uden flere af disse nye bestemmelser. Når det er sagt, så fremhævede jeg af samme årsag netop implementering af ny AB i hverdagen, som en stor udfordring og en vigtig opgave, som ikke må underkendes. Ellers vil de næste år blive præget af usikkerhed og konflikt.

Noget af det jeg i øvrigt tog med hjem fra konferencen, var den markant styrkede rolle som projekteringslederen, byggeriets nye supermand, er tiltænkt. Og det er der mange gode grunde til. Projekteringslederen er den nøgleperson, som skal favne, forstå og lede stadigt mere komplekse projekter mht. tid, kvalitet og økonomi. En helt særlig udfordring ved renoveringsprojekter, hvor der ofte kommer overraskelser sent i processen, som der hurtigt skal korrigeres. Og trods BIM og VDC og tidlig inddragelse af de udførende kommer resultaterne ikke af sig selv. Han/hun skal evne at få mange mennesker til at samarbejde og præstere selv under vanskelige arbejdsforhold og indenfor begrænsede økonomiske rammer.

Projekteringslederen har med andre ord en helt central position i forhold til projektets succes eller mangel på samme. Personer med så stærke ledelsesmæssige og faglige kompetencer ”hænger ikke på træerne”. Det gør de ikke i dag og det gør de med ny AB slet ikke i fremtiden.

I NCC har vi for flere år siden skabt karriereveje for dygtige projekteringsledere. Hos os kan du blive projekteringsleder, projekteringschef, senior projekteringschef og projekteringsdirektør. Det har hjulpet os til at fastholde og udvikle denne faglighed, så vi kan løfte selv de største og mest komplekse projekter i markedet. Men det er ikke nok. Vi og den øvrige branche skal videre. Så, hvad gør vi hver især ude i virksomhederne og hvad gøres generelt i branchen, hos byggeriets organisationer og uddannelsesinstitutioner?

Ideer og debat efterlyses.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev