Nyhed -

28/11/2024

Rekordår i bygge- og anlægsbranchen i 2025 domineres af energi og infrastruktur

Byggeriet ser igen ud til at buldre derudaf. Efter et par år med tilbageholdenhed særligt blandt almene og private boligudviklere ser 2025 ud til at blive et vendepunkt. Udover rekordmange nye energi- og infrastrukturprojekter, vokser boligbyggeriet med hele 8 pct. Særligt bygges der i København og i byerne omkring hovedstaden. Sådan lyder nogle af konklusionerne i Bygherrebarometeret, som Bygherreforeningen og Byggefakta – Powered by Hubexo udgiver i fællesskab og som offentliggøres i dag.

Byggeriet ser ud til for alvor at have fået vind i sejlene efter et par svære år med mange aflysninger og udskydelser af byggeprojekter. I 2023 blev 40 pct. af alle byggeprojekter udskudt eller aflyst pga. høje renter og generel usikkerhed. Situationen ser nu ud til at have stabiliseret sig. Prognosen fra Byggefakta viser, at 72 pct. af den samlede planlagte projektsum forventes realiseret i 2024. Desuden viser tallene, at der er planlagt byggeri for svimlende 155 mia. kr. i 2025. Det er 18 mia. kr. mere end på samme tidspunkt sidste år.

”Vi ser ind i et rekordår i 2025. Den helt store vækst kan tilskrives investeringer inden for energi og infrastruktur. Den grønne omstilling af vores energisektor er i fuld gang og har medført tocifrede vækstrater over de seneste mange år. Det er bl.a. solcelleparker, andre energianlæg og udbygning af fjernvarmenettet. Samtidigt udvides motorvejene og jernbanen opgraderes. Samlet udgør energi og infrastruktur ca. en tredjedel af pipelinen for 2025. Der er dog udfordringer på energiområdet, som kan medføre flere udskudte projekter til næste år,” fortæller senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta, som står bag Bygherrebarometeret sammen med Bygherreforeningen.

Desuden fortæller senioranalytikeren, at boligbyggeriet er i fremgang.
Boligbyggeriet vokser med 8 pct. i forhold til sidste år og ser ud til at nå en projektsum på 62 mia. kr. Det sker efter et kraftigt dyk de seneste år, hvor stigende materialepriser og højere rente har spændt ben for både almene og private boligudviklere.

Vækst i Østdanmark

Rasmus Schulian fortæller, at væksten særligt er i Københavnsområdet og i byer på Sjælland i pendlerafstand til København som Solrød, Ringsted og Holbæk. I Aarhus og det øvrige Midtjylland er der længere mellem de store boligbyggerier i både 2024 og 2025.

Desuden nævner Rasmus Schulian Novo Nordisk som en særlig interessant spiller. Medicinalgiganten har over de sidste år været en af landets absolut største bygherrer med masser af gigantiske projekter. Og de afledte effekter af store investeringer i både kontorfaciliteter og produktionsanlæg i Kalundborg kan nok forklare interessen for at udvikle nye boliger i Holbæk.

Spirende optimisme

Jesper Malm, chef for politik og kommunikation i Bygherreforeningen, genkender den travle stemning blandt mange bygherrer inden for energi og infrastruktur.

”Der pumpes virkelig mange investeringer ud i den grønne omstilling. Det går stærkt, og en del projekter fremskyndes eller opjusteres i forhold til, hvad man egentlig forventede det ville koste,” udtaler Jesper Malm og fortsætter:

”Der er også en spirende optimisme blandt en del af de private developere samt de almene bygherrer. Investeringslysten er generelt opadgående. Man tror lidt mere på det. Det kan vi også aflæse i målingen. 39 pct. blandt landets bygherrer forventer stigende aktivitetsvolumen, hvilket er flere end på samme tidspunkt sidste år. Og beskæftigelsen er stadig rekordhøj.”

Renovering og transformation stiger

Jesper Malm ser dog også en ny trend som handler om transformation og renoveringer. Dette område ser ud til at stige væsentligt.

”Byggeri hos landets bygherrer handler ikke længere kun om nybyggeri. Der skyller lige nu en transformationsdagsorden hen over landet, fordi det sparer markant på CO2-udledningen, hvis man kan ombygge frem for at rive ned og bygge op. 61 pct. af landets bygherrer siger således, at de forventer at transformere og renovere mere. Tallet var blot 45 pct. for et år siden.”

Klimasikring vokser

De sidste års mange oversvømmelser i Danmark og i resten af Europa er også begyndt at sætte sine spor i byggeriet.

”Som noget nyt figurerer klimasikring som en top tre prioritering i forhold til at skabe øget bæredygtighed for landets bygherrer. Desuden viser Byggefaktas tal, at årets største byggeprojekt i 2025 bliver etableringen af HOFORs klimasikringsprojekt Svanemøllen Skybrudstunnel, som er en motorvej for regnvand på tværs af København, Gentofte, Gladsaxe og Frederiksberg Kommune. Den skal afhjælpe problemer med oversvømmelser i det nordlige hovedstadsområde. Vi ser formentlig ind i en udvikling, hvor de store investeringer domineres af bl.a. klimasikringsprojekter som det,” slutter Jesper Malm.

Download Bygherrebarometeret

Hent og læs Bygherrebarometeret 2025 her.

Hør mere om hovedpointerne fra Bygherrebarometeret

Bygherrebarometeret præsenteres på et online morgenmøde den 3. december 2024 – det er gratis, og tilmelding sker ved at klikke på linket her. 

Hovedkonklusioner fra Bygherrebarometeret 2025

  • Vi ser ind i et rekordår for byggeri i Danmark. Der er forventninger om, at der opstartes byggeprojekter for over 155 mia. kr. i 2025. Det er 18 mia. kr. mere end på samme tidspunkt sidste år.
  • Væksten inden for byggeri og anlæg kan særligt tilskrives investeringer inden for energi, energiinfrastruktur samt infrastruktur som veje, broer og jernbaner.
  • Den grønne omstilling medfører, at energianlæg har haft en tocifret vækstrate over de seneste mange år. Samlet udgør energi og infrastruktur ca. en tredjedel af pipelinen for 2025.
  • Boligbyggeriet er igen på vej op efter et kraftigt dyk de seneste år. Særligt i Københavnsområdet og i sjællandske byer i pendlerafstand til København som Solrød, Ringsted og Holbæk.
  • De helt store byggeprojekter i Aarhus og Midtjylland er fraværende i både 2024 og 2025.
  • Realiseringsgraden for hvor mange planlagte byggerier fra 2023, som rent faktisk bliver igangsat i 2024, er generelt stigende i forhold til lavpunktet i 2023.
  • 72 pct. af den samlede projektsum forventes realiseret i 2024. Særligt er realiseringsgraden hjulpet på vej ved, at projektsummen for infrastruktur er højere end planlagt i 2023. Der er bygget med en realiseringsprocent på 120 inden for denne kategori.
  • Det almene boligbyggeri er også inde i en positiv udvikling. Hele 58 pct. af det almene boligbyggeri forventes realiseret i 2024 mod 38 pct. og 34 pct. årene forinden.
  • Årets største byggeri er klimasikring ved Svanemøllen. Man kan forvente, at det er forløber for en række andre projekter, som skal sikre Danmark mod stigende vandmasser.
  • Hele 61 % af bygherrerne forventer en stigning i renoverings- og transformationsprojekter det kommende år.
  • Energioptimering og fravalg af miljøskadelige stoffer er bygherrernes mest prioriterede bæredygtighedstiltag – på en tredjeplads kommer klimasikring ind i top tre for første gang. En øget grad af ekstreme vejrhændelser – og udsigt til flere i fremtiden – har også påvirket bygherrernes prioriteringer.

 

Fakta om Bygherrebarometeret

Bygherrebarometeret giver et aktuelt overblik over den økonomiske og aktivitetsmæssige udvikling i byggebranchen, herunder et konkret indblik i byggeriets byggepipeline. Det er et overblik over summen af bygge- og anlægsprojekter, der er planlagt til at gå i gang inden for de kommende 12 måneder med en projektsum på over 40 mio. kr., hvoraf de fleste igangsættes af professionelle og institutionelle bygherreorganisationer. Desuden underbygges Bygherrebarometeret af en aktuel spørgeskemaundersøgelse blandt landets professionelle bygherrer, som er blevet bedt om at vurdere særlige udfordringer og prioriteringer det kommende år.

Bygherrebarometeret udgives for at give byggebranchen et større indblik i de projekter, der er på vej, og sikre, at de forskellige aktører i højere grad planlægger og tilrettelægger deres aktiviteter i forhold til den aktuelle udvikling i samfundsøkonomien og bygge- og anlægsbranchen. Bygherrebarometeret er udgivet i samarbejde mellem Bygherreforeningen og Byggefakta – Powered by Hubexo.

Kontakt

Jesper Malm, chef for kommunikation og politik i Bygherreforeningen
Mail: jm@bygherreforeningen.dk
Mobil: 22944161

Rasmus Schulian, Analytiker Research, Byggefakta
Mail: rasmus.schulian@byggefakta.dk
Mobil: 35250515

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

Når vi bygger for brugerne og foretager store investeringer, skal ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes levetid. Det gælder om at kende brugernes behov, tænke driften ind allerede tidligt i designprocessen, og forvalte brugen af...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev