Blog -

06/02/2017

Renovering går hånd i hånd med energieffektivisering

Blogindlæg skrevet af: Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent Dansk Byggeri

 

Foto: Ricky John Molloy

 

Sagt på en anden måde, så er det sådan, at jo mindre energiforbrug, jo lettere og billigere bliver det at opfylde målet i 2050. Hertil kommer, at værdien af vores bygninger ikke blot fastholdes men øges, hvis vi sørger for, at renovering er iblandet en stor portion energieffektivisering. Det får vi nemlig ofte også sundere og bedre boliger og arbejdspladser ud af.

 

Dansk Byggeri har nu i en årrække talt for at få større fokus på energieffektivisering, som vi synes har været behandlet en smule stedmoderligt i forhold til den opmærksomhed, som energiforsyningssiden har fået. Jeg tror på, at det er ved at ændre sig, og at der er politiske vinde, der nu blæser i den retning, som Dansk Byggeri har plæderet for.

 

I den energianalyse, som er på trapperne – Dansk Byggeris Energianalyse 2017 – har vi derfor også en lang række forslag til, hvordan bygninger kan bidrage til den grønne omstilling. Dem glæder vi os til at præsentere ved en konference på Christiansborg den 28. februar 2017.

 

Vores tilgang er ganske købmandsagtig. I Danmark har vi nemlig bygninger til en samlet værdi af 3.950 milliarder kroner. Det svarer til, at 66 procent af nationalformuen er bundet i mursten. Det er jo snusfornuft at passe godt på så stor en formue. Men det kræver renoveringer, og vi skal i de næste 30 år investere i energieffektiv forbedring og vedligeholdelse, hvis vi skal undgå, at vores mange mursten taber værdi, og nationalformuen skrumper. Det er altså en bundet opgave at høste de mange energibesparelser, der så åbenlyst betaler sig selv og bidrager til at nå de grønne målsætninger.

 

Som det er i dag, er to ud af tre bygninger opført før 1980, og de er altså fra før, der for alvor blev indført energikrav i bygningsreglementet. Om 50-100 år står mange af disse bygninger endnu, men hvert 30-40 år skal taget, vinduerne mv. skiftes, og energirenoveres der ikke samtidig, så kan der gå 30-40 år før muligheden for at hente energibesparelserne kommer igen.

 

Der er allerede sat mål for udbygningen for vedvarende energi – og mål virker. De er nemlig med til at sætte langsigtede rammer op for investorer, og de medvirker til at få sat politisk fokus på området. I EU har de vedtaget, at vi skal have frivillige mål for energieffektivitet i 2020, og et forslag om mål for 2030 ligger på bordet. Lad os tage målene til os, gøre dem bindende og få dem konkretiseret i forhold til bygninger. Der er nemlig ingen grund til at investere i flere vedvarende energianlæg end nødvendigt og dermed gøre omstillingen til 100 procent vedvarende energi langt dyrere, end den behøver.

Dansk Byggeris Energikonference er gratis og tilmelding kan ske her

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev