Sådan sikres merværdi i renovering - Bygherreforeningen

Blog -

09/10/2015

Sådan sikres merværdi i renovering

Blogindlæg skrevet af: Graves Simonsen, Projektchef, Bygherreforeningen

 

Fotograf: Morten Jantzen

Fotograf: Morten Jantzen

Tidligere i år udarbejdede CINARK (ved Kunstakademiets Arkitektskole) en mini-analyse om ’Værdiskabelse i bygningsrenovering’. Analysen blev lavet i regi af projektet ’Renovering på dagsordenen’, hvor 12 centrale aktører inden for byggeriet er samlet for at fremme og forbedre renovering. Baggrunden for analysen var at blive klogere på, hvorfor det kan være svært at værdifastansætte renovering. Kort sagt: Hvordan får man værdi for sine penge i renovering?

Når man opfører en ny bygning, vil værdien normalt mindst være lig med opførselsprisen. Ofte kender man lejen på forhånd og vil kunne sætte opførselsprisen derefter. Er markedet gunstigt, kan værdien gå op. Ligningen for værdiskabelse er med andre ord ret simpel – sådan lidt simpelt formuleret – når man taler om nybyggeri.

Anderledes komplekst er det med renovering. Med renovering har man en eksisterende værdi, som man tilfører mere værdi. Nogen gange giver det en samlet værdi, som er lig summen af de to værdier. Andre gange kan den oversige, som med nybyggeri. Men desværre er der også en risiko for, at værdiforøgelsen bliver mindre end den tilførte værdi. Udfordringerne med renovering er velkendte: Processerne er mere uforudsigelige, og man ved ikke altid, hvad kan finder, når væggen brydes ned eller gulvet op. Og alt det kan give omkostninger, som overstiger værdiforøgelsen.

Udfordringen med renovering er således at sikre sig, at den tilførte værdi realiseres eller forøges. Skal den udfordring imødegås kræver det grundige foranalyser og risikoafdækning. Alt det kan man bl.a. læse mere om i Værdibygs publikation Perspektiver på renovering – læs artikel her

Men det kræver også, at bygherren inddrager rådgivere, arkitekter og udførende tidligt, så renoveringsprojektet gennemtænkes godt, helhedsorienteret og med brugerne for øje helt fra starten. Og at man tænker arkitektonisk kvalitet ind som et væsentligt værdiskabende parameter i en renovering.

Renovering er en kompleks disciplin, hvor merværdi ikke er garanteret, men samarbejde og tidlig inddragelse øger sandsynligheden for, at værditilførslen overstiger renoveringsomkostningerne.

Se eksempler på værdiskabende renovering på renover.dk under Projekter, hvor man kan se de nominerede projekter.

Fakta om analysen:

Analysen af ’Værdiskabelse i Bygningsrenovering’ blev initieret af Akademisk Arkitektforening og Bygherreforeningen i forlængelse af Tænketank for Bygningsrenovering, som udpegede 7 indsatsområder. Analysen bygger på desk research og sammenligning af en række vurderingskoncepter, kombineret med interviews med fagpersoner med indsigt i værdiskabelse og bæredygtighed i byggeriet.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

aug
29
Medlemsmøde

Bygherre Briefing

Velkommen til Bygherre Briefing, der med sit skarpe format giver dig indblik i aktuelle emner, og dykker ned i et af de vigtigste emner blandt landets bygherrer netop nu.

sep
9
Udbud og samarbejde

Vælg den rette entrepriseform

Hvordan vælger du den rigtige entrepriseform til dit projekt? På denne kursusdag hører du om fordele, ulemper og erfaringer med de forskellige entrepriseformer, så du er klædt på til at vælge den rette form, når...

sep
10
Byggeri, drift og anlæg

Ledningsarbejder og gæsteprincippet

Udgifter til ledningsarbejder kan være en ubehagelig overraskelse i et projekt, især hvis der ikke er taget højde for det i anlægsbudgettet. På dette kursus får du overblik over de grundlæggende regler inden for ledningsret...

sep
11
Byggeri, drift og anlæg

Bygherrernes anlægsdag 2024

Lukker anlægsbranchen i 2050, når der ikke er råstoffer og arbejdskraft til at udføre opgaverne?  Hvad betyder bæredygtighed, klimakrav og digitalisering for fremtidige anlægsprojekter?  Vi sætter fokus på de udfordringer anlægssektoren står over for lige...

sep
17
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev