Blog -

09/10/2015

Sådan sikres merværdi i renovering

Blogindlæg skrevet af: Graves Simonsen, Projektchef, Bygherreforeningen

 

Fotograf: Morten Jantzen

Fotograf: Morten Jantzen

Tidligere i år udarbejdede CINARK (ved Kunstakademiets Arkitektskole) en mini-analyse om ’Værdiskabelse i bygningsrenovering’. Analysen blev lavet i regi af projektet ’Renovering på dagsordenen’, hvor 12 centrale aktører inden for byggeriet er samlet for at fremme og forbedre renovering. Baggrunden for analysen var at blive klogere på, hvorfor det kan være svært at værdifastansætte renovering. Kort sagt: Hvordan får man værdi for sine penge i renovering?

Når man opfører en ny bygning, vil værdien normalt mindst være lig med opførselsprisen. Ofte kender man lejen på forhånd og vil kunne sætte opførselsprisen derefter. Er markedet gunstigt, kan værdien gå op. Ligningen for værdiskabelse er med andre ord ret simpel – sådan lidt simpelt formuleret – når man taler om nybyggeri.

Anderledes komplekst er det med renovering. Med renovering har man en eksisterende værdi, som man tilfører mere værdi. Nogen gange giver det en samlet værdi, som er lig summen af de to værdier. Andre gange kan den oversige, som med nybyggeri. Men desværre er der også en risiko for, at værdiforøgelsen bliver mindre end den tilførte værdi. Udfordringerne med renovering er velkendte: Processerne er mere uforudsigelige, og man ved ikke altid, hvad kan finder, når væggen brydes ned eller gulvet op. Og alt det kan give omkostninger, som overstiger værdiforøgelsen.

Udfordringen med renovering er således at sikre sig, at den tilførte værdi realiseres eller forøges. Skal den udfordring imødegås kræver det grundige foranalyser og risikoafdækning. Alt det kan man bl.a. læse mere om i Værdibygs publikation Perspektiver på renovering – læs artikel her

Men det kræver også, at bygherren inddrager rådgivere, arkitekter og udførende tidligt, så renoveringsprojektet gennemtænkes godt, helhedsorienteret og med brugerne for øje helt fra starten. Og at man tænker arkitektonisk kvalitet ind som et væsentligt værdiskabende parameter i en renovering.

Renovering er en kompleks disciplin, hvor merværdi ikke er garanteret, men samarbejde og tidlig inddragelse øger sandsynligheden for, at værditilførslen overstiger renoveringsomkostningerne.

Se eksempler på værdiskabende renovering på renover.dk under Projekter, hvor man kan se de nominerede projekter.

Fakta om analysen:

Analysen af ’Værdiskabelse i Bygningsrenovering’ blev initieret af Akademisk Arkitektforening og Bygherreforeningen i forlængelse af Tænketank for Bygningsrenovering, som udpegede 7 indsatsområder. Analysen bygger på desk research og sammenligning af en række vurderingskoncepter, kombineret med interviews med fagpersoner med indsigt i værdiskabelse og bæredygtighed i byggeriet.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  I 2024 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København & Online

  Uddannelsesforløb: Byggeriets aftaler

  Vi har samlet et uddannelsesforløb til dig, der vil have grundigt kendskab til byggeriets aftaler. Forløbet består af en række kurser, som Bygherreforeningen anbefaler bygherrer, der arbejder med aftaler i…

 • 29
  februar
  Byggeriets aftaler - København

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev