Sådan sikres merværdi i renovering - Bygherreforeningen

Blog -

09/10/2015

Sådan sikres merværdi i renovering

Blogindlæg skrevet af: Graves Simonsen, Projektchef, Bygherreforeningen

 

Fotograf: Morten Jantzen

Fotograf: Morten Jantzen

Tidligere i år udarbejdede CINARK (ved Kunstakademiets Arkitektskole) en mini-analyse om ’Værdiskabelse i bygningsrenovering’. Analysen blev lavet i regi af projektet ’Renovering på dagsordenen’, hvor 12 centrale aktører inden for byggeriet er samlet for at fremme og forbedre renovering. Baggrunden for analysen var at blive klogere på, hvorfor det kan være svært at værdifastansætte renovering. Kort sagt: Hvordan får man værdi for sine penge i renovering?

Når man opfører en ny bygning, vil værdien normalt mindst være lig med opførselsprisen. Ofte kender man lejen på forhånd og vil kunne sætte opførselsprisen derefter. Er markedet gunstigt, kan værdien gå op. Ligningen for værdiskabelse er med andre ord ret simpel – sådan lidt simpelt formuleret – når man taler om nybyggeri.

Anderledes komplekst er det med renovering. Med renovering har man en eksisterende værdi, som man tilfører mere værdi. Nogen gange giver det en samlet værdi, som er lig summen af de to værdier. Andre gange kan den oversige, som med nybyggeri. Men desværre er der også en risiko for, at værdiforøgelsen bliver mindre end den tilførte værdi. Udfordringerne med renovering er velkendte: Processerne er mere uforudsigelige, og man ved ikke altid, hvad kan finder, når væggen brydes ned eller gulvet op. Og alt det kan give omkostninger, som overstiger værdiforøgelsen.

Udfordringen med renovering er således at sikre sig, at den tilførte værdi realiseres eller forøges. Skal den udfordring imødegås kræver det grundige foranalyser og risikoafdækning. Alt det kan man bl.a. læse mere om i Værdibygs publikation Perspektiver på renovering – læs artikel her

Men det kræver også, at bygherren inddrager rådgivere, arkitekter og udførende tidligt, så renoveringsprojektet gennemtænkes godt, helhedsorienteret og med brugerne for øje helt fra starten. Og at man tænker arkitektonisk kvalitet ind som et væsentligt værdiskabende parameter i en renovering.

Renovering er en kompleks disciplin, hvor merværdi ikke er garanteret, men samarbejde og tidlig inddragelse øger sandsynligheden for, at værditilførslen overstiger renoveringsomkostningerne.

Se eksempler på værdiskabende renovering på renover.dk under Projekter, hvor man kan se de nominerede projekter.

Fakta om analysen:

Analysen af ’Værdiskabelse i Bygningsrenovering’ blev initieret af Akademisk Arkitektforening og Bygherreforeningen i forlængelse af Tænketank for Bygningsrenovering, som udpegede 7 indsatsområder. Analysen bygger på desk research og sammenligning af en række vurderingskoncepter, kombineret med interviews med fagpersoner med indsigt i værdiskabelse og bæredygtighed i byggeriet.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev