Sæt fokus bæredygtighed og merværdi ved renovering - Bygherreforeningen

Blog -

04/09/2015

Sæt fokus bæredygtighed og merværdi ved renovering

Blogindlæg skrevet af: Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent, bæredygtighed, Danske Arkitektvirksomheder

 

Det er de færreste, der synes, at det er en fed idé at lade et håndværkersjak invadere hjemmet eller arbejdspladsen i månedsvis, blot for at spare nogle tusinde kroner på varmeregningen. Næh, – når man endelig beslutter sig for at gå i gang med at renovere, er det som regel, fordi der er opstået nye behov, eller bygningen – funktionelt eller æstetisk – ikke længere er tilfredsstillende.

Bygningsejere har brug for en afklarende, personlig dialog med en rådgiver, hvis de skal sætte gang i en energirenovering, viser et PhD studie fra Aalborg Universitet af Nicolas Galiotto. Dialogen skal sammenfatte deres mange ønsker og behov i et projekt, der integrerer funktionalitet, holdbarhed og oplevede kvaliteter, – og det er netop arkitekters kernekompetence og primære forretningsområde.

 

Kæmpe behov for energirenovering
Der er et kæmpe behov for at energirenovere vores eksisterende bygninger. Hvis vi, – gerne med regeringen i front, – skal omlægge vores energiforsyning til 100% vedvarende energi i 2050, er det tvingende nødvendigt at reducere de ca. 40% af samfundets energiforbrug, som anvendes til bygningers drift, dvs. opvarmning, belysning, køling, varmt vand mm.

”Samtidig er energiforsyningen et sikkerhedspolitisk spørgsmål, for så vidt vi ikke ønsker at deponere vores frihed og velfærd hos ustabile eller utilregnelige regimer, når den danske Nordsø olie på sigt slipper op.

 

Leth & Goris renovering af villa fra 60’erne. En arkitekttegnet ombygning giver et trist 60’er-hus helt ny kvaliteter med markant lavere energiforbrug og masser af dagslys via nyt ”taglandskab”. Foto: Stamers kontor 

Leth & Goris renovering af villa fra 60’erne. En arkitekttegnet ombygning giver et trist 60’er-hus helt ny kvaliteter med markant lavere energiforbrug og masser af dagslys via nyt ”taglandskab”. Foto: Stamers kontor

 

Økonomisk logik er ikke den drivende faktor
Indtil videre er der igangsat en række initiativer, som er drevet af både offentlige og private aktører. Fælles for dem er, at de fokuserer på at gøre det nemmere for bygningsejere at få overblik over økonomien i forskellige tiltag, ud fra den devise at besparelserne på energiregningen skal kunne betale for udgifterne til renoveringen.

Det er en sympatisk, men en svær øvelse. Problemet er, at tankegangen er båret af en for snæver økonomisk logik, som ikke tager tilstrækkelig højde for de menneskelige faktorer, der driver renoveringsprojekter. Uanset hvor enkelt man gør det at få fat i den lokale håndværker, skal der mere til, hvis man vil stimulere dyb (energi)renovering. Energirenovering er typisk et tilvalg i en lang række af muligheder og tiltag, og ikke den egentlige driver i renoveringsprojekter.

 

Skab værdi på mange niveauer
Bygninger ændres over tid i takt med at ny behov opstår. Bygninger skal løbende vedligeholdes, og bygningsdelene opgraderes eller udskiftes typisk hvis de ikke længere fungerer tilfredsstillende, ellers hvis de er så dårligt valgt, at de ikke appellerer æstetisk. Der skal skabes værdi på mange niveauer, som supplerer det økonomiske.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherrefestival 2024

Tilmeld dig en dag, hvor du kan blive inspireret, netværke og få nye faglige perspektiver. Til Bygherreforeningens festival samler vi medlemmerne til en faglig festdag for professionelle bygherrer. Her kan du opleve tankevækkende oplæg og...

maj
30
Medlemsmøde

Bygherreforeningens 25-års jubilæum!

I år har Bygherreforeningen 25-års jubilæum. Vi afholder derfor en festlig fejring heraf i forlængelse af vores årlige medlemsfestival. Jubilæumsfejringen er åben for alle i branchen. Vi glæder os til at se dig!

jun
4
Velfærdsbyggeri

Sådan bygger vi verdens bedste plejebolig

Plejeboligbyggeri er en kompleks størrelse, både fordi boliger og fællesarealer skal fungere for hjem og arbejdsplads, men også fordi plejeboligbyggeri er omfattet af meget lovgivning. Den stigende kompleksitet i byggeriet kombineret med en voksende andel...

jun
11
Bæredygtighed

Morgenmøde: Nye krav om selektiv nedrivning

Fra 1. juli bliver bygherrer og nedrivere underlagt flere krav, når de totalnedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere. Men ved du nok om selektiv nedrivning og ressourcekortlægning? Og er du klar til at håndtere...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev