Blog -

27/01/2015

Selvfølgelig kan vi hæve produktiviteten

Blogindlæg skrevet af: Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

Jeg gider ikke bruge mere tid på at diskutere, hvad produktivitet er, og hvordan vi kan måle det. Lad os kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade. Selvfølgelig kan vi blive bedre i branchen. Selvfølgelig er der måder, vi og vores kunder kan få mere for pengene!

Bedre samarbejde på byggepladsen, øget brug af Lean og industrialiserede byggeprocesser er nogle af de byggeklodser, der skal til for at øge produktiviteten i byggebranchen. Det vurderede næsten 400 medlemmer af IDA Byg i en analyse, som IDA gennemførte i 2014. Analysen anslår, at der kan optimeres for mindst 11 milliarder kroner årligt i branchen som helhed, og at nogle af de store potentialer ligger inden for fx renovering af erhvervs byggeri og offentlige institutioner.

Jeg synes, vi skal udforske muligheder i fx industrielt byggeri i renovering. Når man producerer indendørs under kontrollerede forhold, og dermed frigør sig fra vejrgudernes luner, så kan processer for både tid og kvalitet optimeres. Og jeg mener ikke, at de industrielle metoder lukker for kreativitet og særegenhed i resultatet. Til gengæld mener jeg, at vi vinder på den konto, der handler om at styre og optimere kvalitet og arbejdsprocesser.

Når jeg skriver udforske, så mener jeg det bogstaveligt. Lad os åbne op for mere forskning og udvikling i byggeriet – det er godt at forske i æstetik, materialer og konstruktioner. Men det ville gøre os alle sammen klogere, hvis der også blev forsket mere i processer og produktivitet i byggeriet. Og det ville gøre os alle sammen bedre, hvis vi branchen faktisk omsatte forskningsresultater i vores daglige arbejde med at rådgive, planlægge og gennemføre byggeprocesser!

Så ja tak til at udforske mulighederne i højere produktivitet i byggeriet igennem industrielle byggemetoder!

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 5
  december
  Byggeriets aftaler - København

  YBL18 – Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

  Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til…

 • 6
  december
  Byggeriets aftaler - Charlottehaven

  ABR18: Bygherrens samarbejde med rådgiver

  Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 med særligt fokus på bygherrens perspektiv i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og…

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  Kan vi opfylde behovene i vores eksisterende portefølje gennem transformation og optimeret drift, eller skal vi bygge nyt? Og når vi transformerer eller bygger nyt, hvordan får vi så planlagt…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev