Blog -

04/12/2017

Skru ned for energiforbruget og op for det kommunale ansvar

Blogindlæg skrevet Af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

Nu er kommunalvalget vel overstået og næste skridt er politikker og indsatser for de nye kommunalbestyrelser. Jeg vil opfordre landets borgmestre og kommunalbestyrelser til at træde ind i arbejdet for energibesparelser. Ikke kun på egen matrikel, men også hos borgerne og hos virksomhederne i kommunen.

 

Prisen på vedvarende energi falder, og i glædesrusen kan man nemt lade rive sig med og bare bruge løs. Men træerne vokser som bekendt jo ikke ind i himlen, og der er grund til at tage en dyb indånding. Når prisen for at producere fra vindmøller og solceller falder, så får vi billig el baseret på vedvarende energi. Det er virkeligt godt, men når vi opgør vores energibehov, så er varme en meget væsentlig del – og der er et stykke vej fra el til varme. Det vil sige, at oven i prisen skal lægges transformation, distribution og konvertering af el til varme. Samlet set betyder det regnestykke, at vi skal i gang med at se på, hvordan vi kan energieffektvisere vores bygninger. IDAs Energivison 2050 viser, at der er god samfundsøkonomi i, at vi årligt sparer mindst 1 pct. af energiforbruget til opvarmning samtidig med, at vi omstiller til vedvarende energi.

 

I IDA mener vi, at kommunerne skal ud til borgerne og virksomhederne. For energibesparelser er i høj grad et lokalt ansvar. Energibesparelser foregår i private hjem og hos virksomhederne – og her er kommunen jo på alle mulige områder en partner. Energiselskabernes rolle som initiativtager til energibesparelser er i disse år udfordret, og hvorfor er det ikke kommunerne, der så tager over?

 

Energibesparelser spiller bedst, når de foretages sammen med almindelig renovering af huset. Når tag og vinduer skiftes, når badeværelser renoveres og hvad vi ellers over årene foretager af reparationer og forbedringer af vores bygninger. Her skal det indtænkes, hvordan vi kan spare på energien. Kommunerne kender bygningsmassen. Kommunen ved, hvor parcelhusene fra 80’erne ligger, og dér hvor alle ejerne står over for den store renovering. Det giver god mulighed for informationsaktiviteter og fælles projekter. Der er allerede erfaringer fra nogle kommuner fx Gladsaxe og Sønderborg med koordineret energirådgivning til bygningsejere. Vi ser ejerforeninger, der med lidt rådgivning kan få fælles tilbud og billigere energieffektive løsninger. Det skaber både energibesparelser og lokale arbejdspladser.

 

Digitalisering af energi- og vandområdet giver en masse muligheder for at finde potentielle besparelser og på at følge op på konkrete besparelser. Vi vil anbefale kommunerne at bruge de digitale muligheder for at få overblik over potentialerne, men især for at følge op på gennemførsel af energibesparelserne. Det gælder om løbende at kunne monitorere indsatsen, så vi kan se at vi får noget ud af vores investeringer og så vi kan fastholde fokus på målet om energibesparelserne.

 

I IDA mener vi, at energibesparelserne er en vigtig del af en kosteffektiv grøn omstilling. Her spiller besparelser i relation til opvarmning en vigtig rolle. Vi mener, at energieffektiviseringer er lokale, og at kommunerne derfor skal spille en meget større rolle, hvis den grønne omstilling skal være effektiv og nærværende.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
17
Bæredygtighed

Klimakrav og LCA for bygherrer – Aarhus

På dette kursus får du indsigt i konsekvenserne af både de nuværende og kommende, strammere klimakrav fra 2025. I løbet af dagen får du sparring til, hvad du som bygherre forventes at levere på ved...

sep
17
Bæredygtighed

Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer Århus

Du kan igen i 2024 vælge at deltage i Bygherreforeningens samlede uddannelsesforløb inden for bæredygtighed. Alle kurserne kan fortsat købes enkeltvist, men med det sammensatte forløb er du klædt godt på til at arbejde med...

sep
18
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Styr på opgaver og ansvar

Dette kursus giver en introduktion til bygherrerollen for dig, som er ny i bygherrefaget eller har brug for at genopfriske din viden på området. Hvilken rolle indtager bygherren i projektet? Hvad indebærer rollen? Og hvad...

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev