Smart og parat til fremtidens energisystem - Bygherreforeningen

Blog -

22/05/2017

Smart og parat til fremtidens energisystem

Blogindlæg skrevet af: Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

 

 

Vi har i kølvandet på Energikommissionens rapport spurgt IDAs energipanel og har fået svar fra 387 eksperter og fagfolk, der alle beskæftiger sig inden for energiområdet. Og konklusionen er klar. Rapporten er ambitiøs, der bliver fokuseret på en lang række områder, vi i årevis har efterlyst, og ligesom kommissionen mener vi, at vi hurtigst muligt skal sætte ind med elektrificeringer og skabe incitamenter til, at vi bruger den grønne el, hvor den kan erstatte kul, olie og gas. Det skal blandt andet ske ved, at fjernvarmen skal have store varmepumper og ved at bygninger i højere grad skal spille sammen med resten energisystemet.  De skal være smarte så forbruget kan matche udsving i produktion – og de skal være parate. Det vil sige udviklingen af fx lav-temperatur fjernvarme kræver, at vi har udstyret parat også hos forbrugerne. Her skal vi huske, at bygninger kommer i mange udgaver og med mange typer af forbrugere. Det vil sige store beboelsesejendomme har samlet kapacitet til at være fleksible i deres forbrug – imens det ikke gør den store forskel i energisystemet, hvis det er mig alene, der skruer ned for køleskabet hjemme i lejligheden, når el-produktionen er lav. Fleksibiliteten kommer fra de kollektive løsninger –  løsninger hvor vi puljer vores forbrug.

Men bygningernes rolle er ikke kun at være smarte og parate til at bruge den vedvarende energi. Energikommissionen har også fokus på den tredje dimension i et bæredygtigt energisystem nemlig energieffektiviseringer. Vejen til den økonomisk fornuftige grønne omstilling af energisystemet går igennem energibesparelser. 62 procent af de adspurgte i vores dugfriske undersøgelse er helt enige/overvejende enige i, at energieffektivisereringer skal prioriteres, når det er billigere end at udbygge vedvarende energi. Det vil jo i højgrad sige i bygningerne, hvor vi bruger en væsentlig del af den energi der produceres.

I IDA er vi glade for, at Energikommissionen har taget udfordringen med energieffektivisereringer alvorligt, som en del af fremtidens energipolitik, og vi håber, at Christiansborg tager anbefalingerne og vores fagfolk alvorligt og lytter til netop det punkt i arbejdet med det kommende energiforlig.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev