Blog -

30/11/2015

Smart teknologi gav 7 % energibesparelser i Middelfart

Blogindlæg skrvet af: klimachef Morten Mejsen Westergaard, Middelfart Kommune

 

Sammen med borgere i Middelfart, Bolius, PassivSystems, Realdania, lokale energiselskaber, Statens Byggeforskningsinstitut og Middelfart Kommune har i Smart Energi I Hjemmet (SEIH) projektet siden 2012 givet en række boligejere automatiske energibesparelser på ca. 7 % ved hjælp af simpel varmestyring. Tænk hvis alle boliger i DK sparede 7 % på energiregningen, uden at løfte en finger. Den slags smarte energi intelligens i boliger burde i et klima- og energiperspektiv være obligatorisk.

 

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder

Men projektet har givet langt mere indsigt, fordi der samtidig blev samlet op mod 1 milliard data om energi- og boliganvendelse i ca. 200 boliger.

 

Potentialet er garanti for effekten af energirenoveringer

Med de ca. 1 milliard data er der mulighed for at få indsigt i en bygnings termiske egenskaber og dermed indsigt i en reel effektevaluering af en energirenovering.

Med et solidt datagrundlag kan der gennemføres regressionsanalyser og udvikles algoritmer af energirenoveringers effekter i forskellige bygningstyper under forskellige forudsætninger (antal beboere, bygningsmaterialer med mere).

 

Familie på energislankekur

Familie på energislankekur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disse data kan overføres til eksisterende, ikke-renoverede boliger, der vil kunne få et ret godt estimat af – eller måske endog en garanti for – effekten af en energirenovering af deres bolig med de karakteristika, der kendetegner lige dén bolig og dens anvendelse.

Eller sagt på en anden måde: En definition af bygningens termiske ydeevne vil give bolig- og bygningsejere helt nye måder at holde energivirksomheders indsatser op på effekten af energirenovering. På den måde kan man komme ud over det faktum, at renoverede bygninger generelt har et højere varmeforbrug end beregnet på forhånd.

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder.

Derfor er projektlæringen og budskabet også klart: Sats på intelligent energi. Det kan give store besparelser her og nu og masser af muligheder for at udvikle Danmark som førende nation inden for intelligent energianvendelse.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

feb
25
Byggeriets aftaler

Kend din AB18: Juridiske forhold og praktisk anvendelse

På dette kursus får du en grundig indføring i AB18. Vi tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og du får en god platform til at anvende og navigere i de entrepriseretslige regler,...

feb
27
Byggeri, drift og anlæg

Brug Drift Byg 2025

I 2025 samler Bygherreforeningen og Dansk Facilities Management igen branchen til en spændende dag med fokus på den vigtige brobygning mellem brug, drift og byggeri. Vær med, når vi sammen ser ind i de strategiske...

mar
4
Velfærdsbyggeri

Fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne

Hvordan kan vi indrette attraktive læringsmiljøer på både eksisterende og nye erhvervsskoler, som taler til eleverne og giver dem lyst til at være på skolen? Med denne konference sætter vi fokus på erhvervsskolernes fysiske rum...

mar
11
Strategi og ledelse

Bygherrerollen 360: Opgaver, roller og ansvar

Hvilken rolle skal bygherren indtage i projektet? Hvad indebærer bygherres rolle og ansvar? Og hvad skal du være særligt opmærksom på, når du indtager bygherrerollen i forhold til projektstyring, snitflader og krav? Det kan dette...

mar
12
Velfærdsbyggeri

Kom godt i gang med skoleprojektet

Her får du indsigt i de strategiske overvejelser, du bør gøre dig, før du går i gang med dit skoleprojekt og drøftet, hvordan du kan gribe opgaven an i forhold til pædagogik, didaktik, rum og...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev