Blog -

30/11/2015

Smart teknologi gav 7 % energibesparelser i Middelfart

Blogindlæg skrvet af: klimachef Morten Mejsen Westergaard, Middelfart Kommune

 

Sammen med borgere i Middelfart, Bolius, PassivSystems, Realdania, lokale energiselskaber, Statens Byggeforskningsinstitut og Middelfart Kommune har i Smart Energi I Hjemmet (SEIH) projektet siden 2012 givet en række boligejere automatiske energibesparelser på ca. 7 % ved hjælp af simpel varmestyring. Tænk hvis alle boliger i DK sparede 7 % på energiregningen, uden at løfte en finger. Den slags smarte energi intelligens i boliger burde i et klima- og energiperspektiv være obligatorisk.

 

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder

Men projektet har givet langt mere indsigt, fordi der samtidig blev samlet op mod 1 milliard data om energi- og boliganvendelse i ca. 200 boliger.

 

Potentialet er garanti for effekten af energirenoveringer

Med de ca. 1 milliard data er der mulighed for at få indsigt i en bygnings termiske egenskaber og dermed indsigt i en reel effektevaluering af en energirenovering.

Med et solidt datagrundlag kan der gennemføres regressionsanalyser og udvikles algoritmer af energirenoveringers effekter i forskellige bygningstyper under forskellige forudsætninger (antal beboere, bygningsmaterialer med mere).

 

Familie på energislankekur

Familie på energislankekur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disse data kan overføres til eksisterende, ikke-renoverede boliger, der vil kunne få et ret godt estimat af – eller måske endog en garanti for – effekten af en energirenovering af deres bolig med de karakteristika, der kendetegner lige dén bolig og dens anvendelse.

Eller sagt på en anden måde: En definition af bygningens termiske ydeevne vil give bolig- og bygningsejere helt nye måder at holde energivirksomheders indsatser op på effekten af energirenovering. På den måde kan man komme ud over det faktum, at renoverede bygninger generelt har et højere varmeforbrug end beregnet på forhånd.

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder.

Derfor er projektlæringen og budskabet også klart: Sats på intelligent energi. Det kan give store besparelser her og nu og masser af muligheder for at udvikle Danmark som førende nation inden for intelligent energianvendelse.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev