Blog -

30/11/2015

Smart teknologi gav 7 % energibesparelser i Middelfart

Blogindlæg skrvet af: klimachef Morten Mejsen Westergaard, Middelfart Kommune

 

Sammen med borgere i Middelfart, Bolius, PassivSystems, Realdania, lokale energiselskaber, Statens Byggeforskningsinstitut og Middelfart Kommune har i Smart Energi I Hjemmet (SEIH) projektet siden 2012 givet en række boligejere automatiske energibesparelser på ca. 7 % ved hjælp af simpel varmestyring. Tænk hvis alle boliger i DK sparede 7 % på energiregningen, uden at løfte en finger. Den slags smarte energi intelligens i boliger burde i et klima- og energiperspektiv være obligatorisk.

 

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder

Men projektet har givet langt mere indsigt, fordi der samtidig blev samlet op mod 1 milliard data om energi- og boliganvendelse i ca. 200 boliger.

 

Potentialet er garanti for effekten af energirenoveringer

Med de ca. 1 milliard data er der mulighed for at få indsigt i en bygnings termiske egenskaber og dermed indsigt i en reel effektevaluering af en energirenovering.

Med et solidt datagrundlag kan der gennemføres regressionsanalyser og udvikles algoritmer af energirenoveringers effekter i forskellige bygningstyper under forskellige forudsætninger (antal beboere, bygningsmaterialer med mere).

 

Familie på energislankekur

Familie på energislankekur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disse data kan overføres til eksisterende, ikke-renoverede boliger, der vil kunne få et ret godt estimat af – eller måske endog en garanti for – effekten af en energirenovering af deres bolig med de karakteristika, der kendetegner lige dén bolig og dens anvendelse.

Eller sagt på en anden måde: En definition af bygningens termiske ydeevne vil give bolig- og bygningsejere helt nye måder at holde energivirksomheders indsatser op på effekten af energirenovering. På den måde kan man komme ud over det faktum, at renoverede bygninger generelt har et højere varmeforbrug end beregnet på forhånd.

De energivirksomheder, der har indsigt i og forståelse for objektive målinger, vil kunne garantere effekter og har dermed langt bedre muligheder for at opnå nye finansieringsmuligheder.

Derfor er projektlæringen og budskabet også klart: Sats på intelligent energi. Det kan give store besparelser her og nu og masser af muligheder for at udvikle Danmark som førende nation inden for intelligent energianvendelse.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 1
  juni
  Bæredygtighed - Aalborg

  Ydelsesbeskrivelse for bæredygtigt byggeri

  I 2022 lanceres en ny ydelsesbeskrivelse for bæredygtighed i byggeriet, som udruster rådgiver og bygherre med et langt stærkere aftalegrundlag for socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt byggeri. På dette kursus…

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev