Strateginetværk for bæredygtigt byggeri - Bygherreforeningen

Branchen samles om grøn omstilling af byggeriet

Byggeriet er en af de største udledere af CO2 og forbrugere af ressourcer og er dermed vital for at sikre en grøn omstilling af Danmark. Mere end 30 forskellige organisationer og institutioner i byggeriet har samlet sig i et strateginetværk på tværs af særinteresser og synspunkter for at kunne bidrage til at opfylde Folketingets ambitioner om et mere bæredygtigt byggeri.

Et folketingsflertal vedtog i marts 2021 en national strategi for bæredygtigt byggeri med i alt 21 forslag til initiativer, herunder etablering af et Koordineringsudvalg, som skal agere bindeled mellem Regeringen, repræsenteret ved Bolig- og Planstyrelsen, og byggebranchens føde- og værdikæde, som skal føre strategien og initiativerne ud i livet.

Samarbejde om implementering af national strategi for bæredygtigt byggeri

Et bredt felt af byggeriets aktører har taget initiativ til Strateginetværket for bæredygtigt byggeri, som samler virksomheder, vidensinstitutioner og organisationer i byggebranchen om at tage ansvar for at føre strategien ud i livet og sikre en fælles retning. Netværket vil primært udvikle, formidle og implementere initiativer, som understøtter intentionerne i strategien – med fokus på udvikling af nye praksisser på tværs af føde- og værdikæden, og som kan højne bæredygtighedsniveauet i både byggeri og anlæg.

Syv temagrupper skal højne branchens vidensniveau

Under netværket behandler en række arbejdsgrupper særlige emner relateret til den grønne omstilling af byggeriet som fx udvikling af bygningsreglementet, videndeling, kompetenceudvikling, risikofordeling i en cirkulær økonomi og nye forretningsmodeller. Arbejdet med de forskellige problemstillinger foregår i syv tema- og arbejdsgrupper, som er sammensat af repræsentanter fra de deltagende organisationer og udefrakommende fagpersoner. Grupperne bidrager gennem deres arbejde til at højne vidensniveauet i branchen, at få identificeret alle væsentlige behov, barrierer og muligheder i forhold til byggeriets grønne omstilling og får udpeget særlige indsatser, der skal til, for at omstillingen kan ske.

Arbejdet i Strateginetværket og de syv tema- og arbejdsgrupper skal bidrage til at gøre den samlede branche klar til, at landets byggerier og anlæg bliver mere bæredygtige, og at så mange som muligt kommer med på toget.

Bredt netværk af byggebranchens aktører

Strateginetværket for bæredygtigt byggeri er blevet til på initiativ fra Bygherreforeningen med bred opbakning fra brancheaktører, der deltager på frivillig basis.

Mere end 30 aktører tilknyttet netværket, herunder brancheorganisationer, videns- og forskningsinstitutioner og NGO’er, mens 80-100 fagpersoner fra starten er engageret i tema- og arbejdsgrupperne.

Initiativet har ingen formel udløbsdato, men løber i første omgang frem til foråret 2024.

Netværket er støttet af GI og Realdania.

Kommunikationsværktøjer

Her finder du links til at downloade skabeloner til brug ved kommunikation om strateginetværket.

Kommunikationsguide

PowerPoint

Word

bæredygtighedschef
Graves Simonsen

gks@bygherreforeningen.dk

Vil du vide mere om netværket eller deltage i en af temagrupperne, kan du kontakte Graves Simonsen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig til at modtage nyheder om Strateginetværket og arbejdet i temagrupperne en gang om måneden

Viden og værktøjer til bæredygtigt byggeri

Indenrigs- og Boligministeriet
National strategi for bæredygtigt byggeri

Bygherreforeningen
Bygherremanifestet

Bygherreforeningen og Arkitektforeningen
Verdensmålsbarometeret

Danske Arkitektvirksomheder
Kloge klimaløsninger og bæredygtigt byggeri viser vejen

Vejledning fra Værdibyg
Bæredygtighedsprogram

Vejledning fra Værdibyg
Cirkulær nedrivning

Vejledning fra Værdibyg
Den bæredygtige byggeproces

Rapport fra Rambøll
CO2-udledning og totaløkonomi i renovering og nybyg

Strateginetværkets temagruppe om data, LCA og dokumentation
Roadmap for udvikling af metode til LCA

Metode til fastsættelse af fremtidige CO2-grænseværdier for nybyggeri

Klimakrav til renovering – Metode og grænseværdi

Strateginetværkets temagruppe om BR og Byggesagsbehandling
BR18 dilamma-undersøgelse

Strateginetværkets temagruppe om byggelov og planlov
Bæredygtighed i snitfladerne mellem planlov og byggelov

Nyheder om strateginetværket

Vinder af Bygherreprisen 2019: ”Vi har fået københavnerne til at forstå, hvad det er vi laver i Aalborg”

Sidste år vandt Himmerland Boligforening Bygherreprisen 2019 ved løfte den ellers udfordrede bydel Aalborg Øst. Den landsdækkende eksponering har givet det nordjyske boligforening vind i sejlende, og har åbnet op for nye fællesskaber og skabt stolthed iblandt medarbejderne. Nu kan alle indstille nye kandidater til prisen frem til d. 18. august, der hylder det ansvarlige samarbejde.
11/05/2020/af Freja Andersen

Topledere viser vejen til færre ulykker

Øget fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed i topledelsen hos Gentofte Kommune, Vejdirektoratet og det almene boligselskab Bo-Vest skal føre til færre ulykker og mere produktivitet på de tre organisationers byggepladser. Den nye tilgang bygger på erfaringer fra offshore branchen, hvor det er lykkes næsten at undgå store ulykker.
01/05/2020/af Freja Andersen

Renoveringsopgaver i høj kurs hos kommuner efter fjernelse af anlægsloftet

Med fjernelsen af anlægsloftet i år, har landets kommuner nu mulighed for at fremskynde opgaver efter eget valg. En rundspørge i tre kommuner viser, at det særligt er planlagte renoveringsopgaver, som bliver fremrykket, da nybyggeri af forskellige årsager er vanskeligt under coronakrisen.
03/04/2020/af Freja Andersen

Højere anlægsloft bør følges op af højere beløbsgrænser i tilbudsloven

Kommunerne skal have mulighed for at igangsætte flere byggeprojekter og dermed være med holde gang i erhvervsliv og beskæftigelse under coronakrisen. Man bør samtidig justere beløbsgrænserne i udbudsreglerne, for at gøre det nemmere at få virksomheder og håndværkere i gang med det samme på fx tomme skoler og daginstitutioner
26/03/2020/af Freja Andersen

Klimapartnerskab viser vejen til et bæredygtigt byggeri

Efter fire måneders intensivt arbejde og involvering af mere end 100 fagfolk, har klimapartnerskabet for byggeri og anlæg udgivet sin resultatrapport. Bygherreforeningen har deltaget aktivt i arbejdet og støtter op om mange af de gode forslag.
16/03/2020/af Freja Andersen

Bygherreforeningen bidrager til ny klimahandlingsplan

Bygherreforeningen skal sammen med bl.a. Dansk Byggeri og Dansk Industri frem mod februar 2020 komme med bud på, hvordan bygge- og anlægsbranchen skal bidrage til at vi bliver klimaneutrale i 2050 i regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg
17/01/2020/af Freja Andersen

Bygherrer skal drive den bæredygtige udvikling

Bygherreforeningen lancerer fredag d. 10 januar et manifest med udgangspunkt i FNs verdensmål, der skal hjælpe bygherrer med en bæredygtig omstilling af deres arbejde.
10/01/2020/af Freja Andersen

Bygherre Briefing: AI og fremtidens byggeri

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:5:"Sanna";s:3…

Bæredygtighed i udbud

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:5:"Izat ";s:3…

Bæredygtighed i udbud

a:3:{s:32:"ffa8ae7465e3f9f635dd6fb9faac456d";s:7:"kirsten";s…