Nyhed -

13/10/2020

Tre ambitiøse og vidt forskellige finalister dyster om Bygherreprisen

Der er nu udvalgt tre visionære og banebrydende bygherrer til Boligfonden Kubens Bygherrepris 2020. De kæmper om at vinde titlen Årets Bygherre den 12. november. Der er tale om tre bygherrer, som alle har demonstreret et særdeles godt og ansvarligt samarbejde i byggeprocessen, sat et stærkt bygherreaftryk og skabt værdi for det omkringliggende samfund. De nominerede er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), byudvikler Rune Kilden og Byggeri København.

Igen i år modtog Bygherreforeningen en række indstillinger til prisen. De knap 20 kandidater spændte bredt både geografisk og i projekttype, og inkluderede nybyggeri, renoveringsarbejde og meget mere. Det var et stærkt felt, og områdechef for kommunikation og udvikling hos Bygherreforeningen, Jesper Malm, udtrykte tidligere på året begejstring over årets indstillinger: ”Ambitionsniveauet er højt, og konkurrencen bliver hård blandt de mange dygtige bygherreorganisationer”.

De tre finalister til Bygherreprisen 2020 er følgende:

  • Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for Bygning 310 og deres arbejde med digitalisering, nyskabende campusplaner og et ekstraordinært fokus på det stærke samarbejde i branchen.
  • Byudvikler Rune Kilden (Kilden & Mortensen), hvis navn står på hvert fjerde byggeprojekt i Aarhus Ø. Hans filantropiske tilgang gør, at han i sit arbejde med at skabe liv i det nyopførte byområde, også støtter både lokale væresteder og unge iværksættere.
  • Byggeri København for deres strategiske partnerskaber TRUST og PLUS. Begge partnerskaber har demonstreret sig som samarbejdsformer, der mindsker konflikter, og udbudsmaterialet fungerer nu som inspiration for andre offentlige bygherrer.

Fra venstre mod højre: Bassin 7 i Aarhus, DTU (Bygning 357) og Lundehusskolen.

Bygherrens vitale rolle anerkendes

Bygherreprisen 2020 hædrer en bygherre, som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles

god og professionel bygherreindsats og som formår at udleve en stærk vision og sætte en strategisk retning for sit byggeri. I år har der været særligt fokus på bygherrer, som har demonstreret et godt og ansvarligt samarbejde med bæredygtige gevinster i miljømæssig, social eller økonomisk form.

Henrik Mielke, CEO i Enemærke & Petersen og bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben, sidder med i juryen, og for ham er prisen et udtryk for bygherrens betydningsfulde rolle: ”Bygherreprisen er vigtig, da den sætter fokus på bygherrens vitale rolle og ansvar for et vellykket byggeri”.

Et andet jurymedlem, Peter Fangel Poulsen, der har stiftet BAUHERR, er enig: ”Bygherreprisen er en af de meget få anerkendelser for bygherrerne. Prisen er med til at stille skarpt på en god historie, og er med til at synliggøre det efterstræbelsesværdige – det har branchen brug for, og det har de nominerede fortjent”.

Det er Boligfonden Kuben, som sammen med Bygherreforeningen uddeler den prestigefyldte pris. Prisen blev senest uddelt i 2019, hvor Himmerland Boligforening løb af med sejren.

Imponerende bygherreindsatser

Feltet af indstillede bygherrer rummer både små og store, offentlige og private bygherrer, men fælles for de mange projekter er, at de i særlig grad har taget teten, og er gået forrest i at etablere og udføre ansvarlige samarbejder på tværs af branchen. Juryen, som står for udvælgelsen af finalister, er derfor blevet både inspirerede og udfordrede i processen: Vi har været på en vanskelig opgave med at komme frem til tre finalister, da der har været mange gode bud på fremragende bygherreindsatser, der illustrerer vigtigheden af at agere samfundsansvarligt i sine samarbejder,” siger Henrik L. Bang, der er direktør i Bygherreforeningen og sidder med som jurymedlem i bedømmelseskomitéen.

Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo og formand for bedømmelseskomitéen, tilslutter sig dette: ”Til trods for finalisternes forskelligheder, så er visse ting ens for dem alle: de stærke strategier og det høje ambitionsniveau, modet og evnen til at innovere, og lysten til at skabe værdi for både branchen og samfundet gennem bl.a. bæredygtige tiltag og eksperimenterende samarbejdsformer. Det har været et særdeles spændende år og jeg er meget imponeret over feltet”, slutter Palle Adamsen.

Stærke samarbejder styrker branchen

COVID-19 krisen har sat byggebranchen overfor hidtil ukendte udfordringer, og det stiller store krav til samarbejdets form, styrke og omfang, ligesom det er nødvendigt at bygherren tager et stort ansvar, hvis alle parter i byggeriet skal komme helskinnede igennem krisen. Det er dog ikke kun i krisetider, at samarbejder kan styrke byggebranchen såvel som bygherrens arbejde, da gode og ansvarlige samarbejder kan give miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Det er de tre finalister gode eksempler på: ”DTU og Byggeri København fungerer som forbilleder i kraft af deres evne til at drive nye samarbejdsformer frem i branchen til inspiration for mange andre, mens Rune Kilden er en stor inspirator og aktivist, som har formået at løfte barren for byudvikling ved at insistere på at give noget tilbage til de byområder som han involverer sig i. Han udviser både kulturelt og socialt engagement i en imponerende grad,” siger Henrik L. Bang.

I år vil Bygherreprisen derfor hylde den ekstraordinære indsats og en beundringsværdig demonstration af bygherrens mulighed for at skabe værdi ikke kun for byggebranchen, men for alle samfundsborgere.

 

Fakta om Bygherreprisen

Bedømmelseskomitéen:

Bedømmelseskomitéen for Bygherreprisen 2020 er følgende:

  • Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
  • Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og CEO for Enemærke & Petersen A/S
  • Peter Fangel Poulsen, stifter af BAUHERR
  • Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen
  • Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling i Bygherreforeningen

Bygherreprisen er blevet uddelt siden 1999. I år uddeles den på konferencen Byggeriet mod 2030: Global udvikling og lokale hensyn efter corona, som er byggeriets indkøbere, altså bygherrernes, nye konference, der afholdes den 12. november 2020 i BLOX, København K.

Bygherreprisen uddeles i et samarbejde mellem Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen. Prisen blev første gang uddelt i 1999. De seneste to år har det været henholdsvis Realdania By & Byg som vandt i 2018 for opførelsen af BLOX, og Himmerland Boligforening, som modtog prisen i 2019.

 

Yderligere oplysninger

Emily Krygell Schrøder, projektleder på Bygherreprisen og kommunikationsmedarbejder i Bygherreforeningen
Mail: eks@bygherreforeningen.dk – mobil: 2012 3828

Jesper Malm, områdechef i Bygherreforeningen
Mail: jm@bygherreforeningen.dk – mobil: 2294 4161

Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo.
Mail: paa@lejerbo.dk – mobil: 3812 1282

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

maj
8
Udbud og samarbejde

Det gode samarbejde i byggeri og anlæg

Med opbyggelsen af tillid i samarbejdet kan man komme langt. Derfor bliver flere og flere bygge- og anlægsprojekter realiseret gennem nye typer af samarbejdsformer. På denne konferencedag sætter vi fokus på det gode samarbejde og...

maj
9
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab (YBL18). Bliv klogere på hvilken betydning ydelsesbeskrivelsen har for dig. For hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan...

maj
15
Byggeri, drift og anlæg

Klar til krisen? Robuste byer og bygninger

Vores bygninger skal i højere grad være rustet til at kunne modstå klimakrise, fremtidige epidemier og en usikker verden, hvor krig er rykket tættere på. Men betyder det, at vi skal bygge beskyttelsesrum og flere...

maj
16
Byggeriets aftaler

Ydelsesbeskrivelse: Tillæg om bæredygtighedsydelser

Her får du indblik i ‘Tillæg om Bæredygtighedsydelser’ herunder processer, begreber, aftaler og særlige opmærksomhedspunkter, så du er klædet på til at navigere sikkert gennem de relevante ydelser og snitflader.  

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev