Nyhed -

01/11/2024

Ung bygherre: Vi har brug for ligesindede at udveksle erfaringer med

Det kan være udfordrende at være ny og ung i bygherrerollen. Komplekse byggeprocesser og komplicerede arbejdsgange i organisationer kan være vanskelige at navigere i, når man samtidig ønsker at være optimistisk og drevet af en stærk purpose, lyder det fra Karin Darbandy fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Hun synes derfor, at Bygherreforeningens nye netværk for yngre bygherrer er et vigtigt tiltag, der kan styrke hende i rollen på flere måder.

Ifølge Bygherreforeningens medlemsundersøgelse fra 2024, er en typisk bygherre mellem 46 og 65 år og har en lang karriere med stillinger forskellige steder i byggebranchen. Men en bygherre kan også være ung og uden erfaring. Dog er kun 8 procent af Bygherreforeningens medlemmer på nuværende tidspunkt under 30 år, og derfor har foreningen et mål om at få aktiveret flere yngre bygherrer.  

Karin Darbandy, projektleder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, er en af bygherrerne fra den yngre generation. For hende har det ikke været uden udfordringer at lande i bygherrerollen som ung og uden erfaring. Hun synes derfor, at Bygherreforeningens nye netværk for yngre bygherrer er et værdifuldt tiltag, der kan hjælpe hende til mere erfaringsudveksling og ideudvikling.  

Blev ikke præsenteret for bygherrerollen på studiet 

Karin Darbandy er uddannet civilingeniør inden for bæredygtig arkitektur. Hun blev færdiguddannet i sommeren 2021, hvorefter hun landede sit første job i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her sidder hun nu i en projektlederstilling som bygherre.  

”Dengang jeg startede på studiet, blev vi ikke præsenteret for bygherrerollen nogen steder. Man bliver ligesom kastet for løverne fra starten, før man egentlig ved, hvad det betyder, og hvad det er for et ansvar man har. Det var ret overvældende. I starten var jeg så heldig at have en mentor, som jeg lænede mig meget op ad i forhold til, hvordan man håndterer forskellige situationer. Det betød meget for mig,” fortæller hun.  

“Man bliver ligesom kastet for løverne fra starten, før man egentlig ved, hvad det betyder, og hvad det er for et ansvar man har. Det var ret overvældende,” siger Karin Darbandy

Karin Darbandy er også med i Bygherreforeningens Young Advisory Board, hvor hun sammen med andre yngre bygherrer og brancheaktører mødes med foreningens bestyrelse to gange årligt for bl.a. at fremlægge emner, som de mener er vigtige, at Bygherreforeningen tager hul på.  

Udfordrende at navigere i processer og organisation 

En af de udfordringer, Karin Darbandy peger på som særligt udfordrende er at forstå både byggeprocesser og interne processer i hendes organisation.  

”Jeg sidder i staten, så man skal lære, hvordan man agerer i en politisk organisation. Samtidig er der det byggeprocesmæssige, der er meget komplekst. Jeg er i en organisation, hvor der er meget frihed til også selv at forme min rolle som projektleder, og hvordan jeg agerer på de forskellige ting,” siger Karin Darbandy.   

“Jeg sidder i staten, så man skal lære, hvordan man agerer i en politisk organisation. Samtidig er der det byggeprocesmæssige, der er meget komplekst,” siger Karin Darbandy

Brug for at erfaringsudveksle 

Som ung og ny bygherre, oplever Karin Darbandy ikke at have mange i sin organisation at kunne spejle sig i, fordi de fleste er erfarne. Hun synes derfor at Bygherreforeningens nye netværkstilbud til yngre bygherrer, der går under navnet Building the Future, er et vigtigt tiltag.  

”Netværket kan være et sted, hvor man får nye ideer til at gøre ting på andre måder end den ældre generation. Generelt er man meget optimistisk som ny, og jo længere man har været i branchen, desto mere forstår man begrænsningerne i processerne fra dag til dag,” siger Karin og fortsætter:  

”I den yngre generation er vi også drevet af en stærk purpose. Derfor kan netværket være et godt sted for os at opfostre tanker og ideer om det, fx i forhold til brug af kunstig intelligens og bæredygtighed. Hvordan får man det på dagsordenen i sin organisation, og hvad kan være gode argumenter i forhold til økonomi?”. 

“Netværket kan være et sted, hvor man får nye ideer til at gøre ting på andre måder end den ældre generation,” siger Karin Darbandy

I netværket er der lagt op til, at deltagerne mødes flere gange årligt, og der er mulighed for at få en mentor. Det ser Karin også som meget brugbart:    

”Man kan bruge mentoren til specifikke og bredere spørgsmål, fx konflikthåndtering, og det at skulle tale mange sprog med de forskellige aktører. Hvordan håndterer jeg det her samarbejde? Der kunne også handle om gode råd og gode fif til at optimere processer og håndtere specifikke situationer”, afslutter hun.  

Fakta om netværket 

Netværket er for unge bygherrer, udviklere og ejendomsinvestorer under 35 år. Formålet er at skabe de bedste muligheder i starten af karrieren og forme fremtidens bygge- og ejendomsbranche.  

Netværket giver unge bygherrer mulighed for at mødes, dele viden og få inspiration til deres karriere, samtidig med, at de kan få tilknyttet en mentor fra branchen. I netværket bliver der stillet skarpt på emner som bygherrerollen, fremtidens kompetencer, bæredygtighed, digitalisering, lovgivningen og karriereudvikling i en bygge- og ejendomsbranche, der i disse år gennemgår en rivende udvikling.  

 

Læs mere om netværket  

 

Nyheden er skrevet af Freya Ghadban Andersen

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

nov
12
Byggeri, drift og anlæg

BR18 – roller og processer

På dette kursus får du en overordnet introduktion til BR18, så du som bygherre rustes til at varetage ansvaret for, at dine byggerier lever op til byggelovgivningen. Vi kommer omkring de administrative regler og tekniske...

nov
12
Velfærdsbyggeri

Specialskoler og inkluderende læringsrum

Hvordan kan vi indrette inkluderende læringsmiljøer både på almene folkeskoler og specialskoler? Hvilken rolle spiller de fysiske rammer i forhold til inklusion og elever med særlige behov, og hvordan kan vi arbejde med det, når...

nov
13
Styring og økonomi

Robuste projekter og effektiv risikohåndtering

Effektiv risikostyring kan gøre din økonomi, tidsplan og byggeproces mere robust over for usikkerheder. Dette kursus tager fat i de gode eksempler på, hvordan du kan indarbejde risikostyring både i udbud og processer, så du...

nov
19
Byggeri, drift og anlæg

Universelt Design Dag 2024

Hvordan kan vi skabe ligeværdig adgang for alle mennesker, når vi designer og bygger byer og bygninger? På denne konferencedag sætter vi fokus på, hvorfor og hvordan vi bør indtænke universelt design i bygninger og...

nov
21
Bæredygtighed

Symposium #3: Brug af lerjord som byggemateriale

Brug af u-brændt lerjord som byggemateriale er under hastig udvikling i Danmark og rummer spændende perspektiver i forhold til byggeriets bæredygtighedsdagsorden. Region Hovedstaden og Bygherreforeningen inviterer for tredje gang til et symposium om dette materiale,...

nov
28
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud – Aarhus

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev