Blog -

01/09/2015

Værdiskabelse i fredede og bevaringsværdige bygninger

Blogindlæg skrevet af: Thomas Brogren, Arkitekt MAA, Gottlieb Paludan Architects

 

Ifølge erhvervsejendomsmægler Peter Lassen fra Colliers International er der i disse år en særlig stor efterspørgsel efter de kvaliteter og unikke oplevelser, som fredede og bevaringsværdige bygninger kan skabe for både bygningsejere, borgere og brugere. Der er dog også nogle særlige udfordringer forbundet med at eje og renovere denne type ejendomme. Bygningerne skal tilpasses nutidens forventninger, og samtidig skal der findes løsninger, som er økonomisk attraktive.

Arbejdet med fredede og bevaringsværdige bygninger er under hastig udvikling i disse år. I Danmark har vi traditionelt haft dygtige, men meget få og meget specialiserede rådgivere og håndværkere – typisk fra mindre firmaer – som har taget sig af dette fagområde. Der var kun lidt faglitteratur og kun lidt viden om, hvordan dialogbaserede procesredskaber, stedspecifikke løsninger og anvendelse af ny byggeteknisk viden kan sikre fornyelse og værdiskabelse i arbejdet med at udvikle disse bygninger. Området har været præget af en hvordan- kultur, hvor viden gik i arv fra mester til elev. I de senere år er denne viden blevet suppleret med en lang række formidlingsprojekter og undervisningstiltag, der sikrer en hvorfor-kultur, hvor værdier, mål og løsninger fastlægges i dialog på tværs af traditionelle faggrænser.

Området er udfordret af, at bygningsejere i dag har færre penge til at drive og vedligeholde deres bygninger, mens den brugsmæssige belastning på bygningerne er mange gange større, end da de blev bygget. Derfor skal der findes løsninger, hvor kvaliteterne fastholdes samtidig med, at vi sikrer en god totaløkonomi.  Kommuner, ejendomsejere, developere og uddannelsesinstitutioner er interesserede og efterspørger vidensdeling fra konkrete projekter om, hvordan ældre bygninger kan renoveres og moderniseres på en god måde.

I filmen nedenfor fortæller Thomas Brogren fra Gottlieb Paludan Architects om, hvordan Københavns Hovedbanegård er blevet ført ind i vores tid samtidigt med, at bygningens kvaliteter er blevet fremhævet.

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 5
  december
  Byggeriets aftaler - København

  YBL18 – Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

  Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til…

 • 6
  december
  Byggeriets aftaler - Charlottehaven

  ABR18: Bygherrens samarbejde med rådgiver

  Bliv klædt på til at navigere sikkert i ABR18. På dette kursus gennemgår vi ABR18 med særligt fokus på bygherrens perspektiv i såvel kontraheringsfasen, som i projekterings- og udførelsesfasen og…

 • 28
  februar
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Brug Drift Byg 2024

  Kan vi opfylde behovene i vores eksisterende portefølje gennem transformation og optimeret drift, eller skal vi bygge nyt? Og når vi transformerer eller bygger nyt, hvordan får vi så planlagt…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev