Blog -

01/09/2015

Værdiskabelse i fredede og bevaringsværdige bygninger

Blogindlæg skrevet af: Thomas Brogren, Arkitekt MAA, Gottlieb Paludan Architects

 

Ifølge erhvervsejendomsmægler Peter Lassen fra Colliers International er der i disse år en særlig stor efterspørgsel efter de kvaliteter og unikke oplevelser, som fredede og bevaringsværdige bygninger kan skabe for både bygningsejere, borgere og brugere. Der er dog også nogle særlige udfordringer forbundet med at eje og renovere denne type ejendomme. Bygningerne skal tilpasses nutidens forventninger, og samtidig skal der findes løsninger, som er økonomisk attraktive.

Arbejdet med fredede og bevaringsværdige bygninger er under hastig udvikling i disse år. I Danmark har vi traditionelt haft dygtige, men meget få og meget specialiserede rådgivere og håndværkere – typisk fra mindre firmaer – som har taget sig af dette fagområde. Der var kun lidt faglitteratur og kun lidt viden om, hvordan dialogbaserede procesredskaber, stedspecifikke løsninger og anvendelse af ny byggeteknisk viden kan sikre fornyelse og værdiskabelse i arbejdet med at udvikle disse bygninger. Området har været præget af en hvordan- kultur, hvor viden gik i arv fra mester til elev. I de senere år er denne viden blevet suppleret med en lang række formidlingsprojekter og undervisningstiltag, der sikrer en hvorfor-kultur, hvor værdier, mål og løsninger fastlægges i dialog på tværs af traditionelle faggrænser.

Området er udfordret af, at bygningsejere i dag har færre penge til at drive og vedligeholde deres bygninger, mens den brugsmæssige belastning på bygningerne er mange gange større, end da de blev bygget. Derfor skal der findes løsninger, hvor kvaliteterne fastholdes samtidig med, at vi sikrer en god totaløkonomi.  Kommuner, ejendomsejere, developere og uddannelsesinstitutioner er interesserede og efterspørger vidensdeling fra konkrete projekter om, hvordan ældre bygninger kan renoveres og moderniseres på en god måde.

I filmen nedenfor fortæller Thomas Brogren fra Gottlieb Paludan Architects om, hvordan Københavns Hovedbanegård er blevet ført ind i vores tid samtidigt med, at bygningens kvaliteter er blevet fremhævet.

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Frivillig bæredygtighedsklasse, LCA og LCC for bygherrer

  Fra og med 2023 strammes de tekniske krav til nybyggeriet. På dette kursus får du sparring til, hvad I som bygherre forventes at levere på de nye krav. Hvilke dagsordener…

 • 28
  februar
  Bæredygtighed - København

  Uddannelsesforløb: Bæredygtighed for bygherrer

  Tilmeld dig det nye uddannelsesforløb ‘Bæredygtighed for bygherrer’. Med det samlede uddannelsesforløb får du en god introduktion til en række af de fundamentale grundværktøjer, du som bygherre bør være fortrolig…

 • 1
  marts
  Byggeri, drift og anlæg - København

  Byg til drift

  Som bygherre skal du kunne tænke bygninger som investeringer i forhold til både den fremtidige brug og forvaltning af bygningerne, så ressourcerne udnyttes optimalt i hele bygningernes livscyklus. For at…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev