Værdiskabelse i fredede og bevaringsværdige bygninger - Bygherreforeningen

Blog -

01/09/2015

Værdiskabelse i fredede og bevaringsværdige bygninger

Blogindlæg skrevet af: Thomas Brogren, Arkitekt MAA, Gottlieb Paludan Architects

 

Ifølge erhvervsejendomsmægler Peter Lassen fra Colliers International er der i disse år en særlig stor efterspørgsel efter de kvaliteter og unikke oplevelser, som fredede og bevaringsværdige bygninger kan skabe for både bygningsejere, borgere og brugere. Der er dog også nogle særlige udfordringer forbundet med at eje og renovere denne type ejendomme. Bygningerne skal tilpasses nutidens forventninger, og samtidig skal der findes løsninger, som er økonomisk attraktive.

Arbejdet med fredede og bevaringsværdige bygninger er under hastig udvikling i disse år. I Danmark har vi traditionelt haft dygtige, men meget få og meget specialiserede rådgivere og håndværkere – typisk fra mindre firmaer – som har taget sig af dette fagområde. Der var kun lidt faglitteratur og kun lidt viden om, hvordan dialogbaserede procesredskaber, stedspecifikke løsninger og anvendelse af ny byggeteknisk viden kan sikre fornyelse og værdiskabelse i arbejdet med at udvikle disse bygninger. Området har været præget af en hvordan- kultur, hvor viden gik i arv fra mester til elev. I de senere år er denne viden blevet suppleret med en lang række formidlingsprojekter og undervisningstiltag, der sikrer en hvorfor-kultur, hvor værdier, mål og løsninger fastlægges i dialog på tværs af traditionelle faggrænser.

Området er udfordret af, at bygningsejere i dag har færre penge til at drive og vedligeholde deres bygninger, mens den brugsmæssige belastning på bygningerne er mange gange større, end da de blev bygget. Derfor skal der findes løsninger, hvor kvaliteterne fastholdes samtidig med, at vi sikrer en god totaløkonomi.  Kommuner, ejendomsejere, developere og uddannelsesinstitutioner er interesserede og efterspørger vidensdeling fra konkrete projekter om, hvordan ældre bygninger kan renoveres og moderniseres på en god måde.

I filmen nedenfor fortæller Thomas Brogren fra Gottlieb Paludan Architects om, hvordan Københavns Hovedbanegård er blevet ført ind i vores tid samtidigt med, at bygningens kvaliteter er blevet fremhævet.

 

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Aktuelt

Brand i Børsen: Tid til omtanke, ikke drastiske konklusioner

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, udtrykker dyb medfølelse med Dansk Erhverv, og sender varme tanker til beredskabet, der kæmpede for at slukke branden og sikre området. Han håber på, at vi kan lære af situationen og bruge den tragiske hændelse til at blive klogere på, hvordan vi forebygger ildebrande og ødelæggelser af historiske bygninger. Også i en situation, hvor vi samtidig arbejder med en bæredygtig omstilling af byggeriet.
19/04/2024/af Sofie Meyer

Bofællesskabsudvikler: ”Jeg stiller nogle andre spørgsmål, og prøver at vende tingene lidt på hovedet”

I månedens bygherreportræt kan du møde Tania Nissen, udviklingsdirektør hos Hyllegaard Udvikling en del af Vanaheimr, der bl.a. udvikler stor-bofællesskab og projekter inden for landbrug og energioptimering. Tania er ny i byggebranchen, og med sit blik ude fra, brænder hun for nyskabelse. Hun er optaget af at optimere processer, og så ønsker hun at udfordre de etablerede metoder og tankegangen omkring risiko, profit og samarbejde.
15/04/2024/af Sofie Ullum Jensen

Psykologisk sikkerhed kan gøre at fejl opdages i tide

Fejl og misforståelser kan koste dyrt på bygge- og anlægsprojekter, både i forhold til tid, økonomi, image og samarbejde, og jo senere fejlene kommer på bordet, desto dyrere risikerer de at blive. Bl.a. derfor vinder nye samarbejdsformer frem, som skaber bedre rammer for medarbejdernes psykologiske sikkerhed, hvor der fx er plads til at indrømme fejl uden at blive dømt eller udstødt. Til en workshop i Samarbejdsløftet i marts blev det tydeligt, at begrebet ikke kun er relevant i en snæver byggepladskontekst, men lige så vigtigt for bygherrerne på ledelsesgangene.
12/04/2024/af Sussi Hansen

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

[av_custom_masonry_entries 0_pos_post='' 1_pos_post='' 2_pos_post='' 3_pos_post='' post_terms='Kursusemne,48,50,58,56,57,51,54,49,59,52,63,55' nr_posts='3' nr_off_posts='' post_order='ASC' grid_layout='without_top' top_image='http://bygherreforeningen.kathlab.dk/wp-content/uploads/2018/06/Overblik-over-ændringer-i-AB.jpg' attachment='2544' attachment_size='full' masonry_filter='hide' av_uid='av-jia0oanc' custom_class='']

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev