Erhvervsskolerne er kommet i politisk fokus de seneste år. Med Regeringens nye reformudspil og oprettelse af epx skal erhvervsskolerne være klar til at omstille sig og rumme den nye uddannelse, samtidig skal uddannelser måske ikke længere eksistere. Det kan få stor betydning for de fysiske rammer på erhvervsskolerne i forhold til, hvilken typer undervisning og elever, de skal rumme i fremtiden.
Vi sætter fokus på erhvervsskolernes fysiske rammer, og hvordan vi skal arbejde med dem både ud fra det, der sker i det politiske landskab, og hvordan kan vi forberede erhvervsskolernes bygninger til fremtiden? Men vi sætter også fokus på, hvordan vi skaber attraktive læringsmiljøer for nutidens og fremtidens elever med fokus på faglighed, fællesskab, identitet og inklusion.
Vi glæder os til en konferencedag, hvor vi hører om erfaringer fra hele Danmark og Færøerne. Vi giver mikrofonen til eleverne og skal se den nye Tietgenskole i Odense, hvor der har været fokus på at skabe rum, som passer til moderne praksisnær undervisning.
Program
08:45-09:15 Morgenkaffe og registrering
09:15-09:30 Velkommen til konferencen
Vi byder velkommen og rammesætter dagen ved at se på tendenser i erhvervsskolebyggeri
Christine Skovgaard Madsen, områdechef og Lars Bertelsen, områdechef, Bygherreforeningen
09:30-10:00 EUD, EPX og nye vinde i uddannelseslandskabet
Ændringer i hele opbygningen af ungdomsuddannelser med ny epx, en mulig lukning af HTX og ny taxameterordning, hvad betyder det for erhvervsskolerne, og hvordan skal vi håndtere det i forhold til de fysiske rammer?
Allan Andreasen Kortnum, formand for Danske erhvervsskoler og gymnasier og direktør på Herningsholm
10:00-10:30 Tendenser i erhvervsskolebyggeri i 2025
Hvordan ser prioriteringerne ud på tværs af nogle af de erhvervsskolebyggeri, der er på vej i øjeblikket rundt om i landet. Rådgivningsfirmaet Hele landet er en del af mange forskellige erhvervsskole og campusprojekter, og de fortæller om, hvilke fællestræk de oplever i projekterne med nedslag i konkrete projekter
Heidi Lyng, partner, arkitekt og proceskonsulent, Sociale arkitekter
10:30-10:45 Kaffepause
10:45-11:25 Glasir på Færøerne – alle uddannelser samlet et sted
I 2018 åbnede skolen Glasir på Færøerne. Den ikoniske bygning er tegnet af Bjarke Ingels og danner rammen om et uddannelsesforsøg. Med åbningen af bygninger blev teknisk skole, handelsskole og gymnasie samlet et sted for at skabe sammenhængskraft. Vi skal høre, hvordan det går med uddannelseshuset i dag, og hvilken betydning det har haft at samle uddannelserne i en spektakulær bygning.
Magni a Lakjuni, vicerektor, Glasir
11:40-12:20 Indretning til elever med særlige behov på ungdomsuddannelserne
Alle steder i uddannelsessektoren oplever vi en voksende gruppe af elever med særlige behov. Med den rette indretning, kan vi understøtte trivsel for denne elevgruppe. Men hvordan skal vi indrette læringsmiljøer, som giver mulighed for at alle kan deltage? Det har Nicolai Carlberg givet bud på i en design guide, som er udviklet på baggrund af erfaringer fra Frederikssund Gymnasium i samarbejde med elever, lærere, mentorer og ADHD-foreningen Danmark
Nicolai Carlberg, etnolog og indehaver, Carlberg
12:15-12:30 Snak ved bordene: Hvad er fede læringsmiljøer på erhvervsskolerne?
Vi samler op på formiddagen gennem samtale ved bordene. Hvad er fede læringsmiljøer for eleverne på erhvervsskoler? Hvordan håndterer vi de kommende udfordringer med nye uddannelser i forhold til de fysiske rammer?
Faciliteret af Christine Skovgaard Madsen og Lars Bertelsen, Bygherreforeningen
12:30-13:15 Frokost
13:15-13:45 Elever fra ungdomsuddannelser: hvad er vigtigt for os?
Vi spørger et panel af elever fra ungdomsuddannelserne, hvad der er vigtigt for dem i forhold til deres valg af uddannelse. Både i forhold til faglighed, læringsmiljø og fede fester. Hvad er elevernes tanker om den gode ungdomsuddannelse og de nye politiske udspil om epx.
Oplægsholdere annonceres snarest
13:15-13:45 Kollegier til fremtidens håndværkere
Fonden for Håndværkskollegier er stiftet af BRFfonden med det formål at bygge, drive og udvikle kollegier til håndværkerlærlinge. Det første kollegie ligger i Horsens og tog imod de første beboere i marts 2024. Kollegiet er indrettet med fælles værksteder og er opført i med fokus på en høj byggestandard for at motivere beboerne til selv at levere i fremtiden. Vi skal her høre om, hvilke ambitioner der er med kollegiet, og hvordan det første år i drift er gået.
Anne Sophie Madsen, direktør, Fonden for håndværkskollegier
13:45-14:00 Kaffepause
14:00-14:30 Tietgenskolen et fyrtårn for moderne uddannelser
I august 2024 åbnede TietgenSkolen en ny skolebygning for merkantile erhvervsuddannelser ved havnen i Odense. Den nye skole breder sig over 8.200 m2 og er resultatet af en vision om at skabe et nyt merkantilt og levende univers, der bryder med traditionelle undervisningsformer og integrerer moderne teknologier og pædagogiske metoder. Skolen er designet til at udstråle en merkantil atmosfære, der tydeligt afspejler detail, handel, kontor, event og digitalisering. Arkitekturen og indretningen skal signalere, at skolens fokus er på praksisfaglighed.
Dorte Dons Isager, rektor, Tietgenskolen
14:30-15:30 Rundvisning på Tietgenskolen
Vi kommer rundt og ser den nye skolebygning og hører om tankerne bag og de første erfaringer.
Dorte Dons Isager, rektor, Tietgenskolen
15:30 Afrunding og tak for i dag
Ret til ændringer forbeholdes
Praktisk
Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Vil du være udstiller på dette arrangement?
Nu kan du som organisation eller virksomhed få en plads som udstiller ved udvalgte arrangementer.
Til vores arrangementer er viden, netværk og inspiration altid i fokus, og det har du nu mulighed for at bidrage til, ved at møde arrangementets deltagere til faglige diskussioner og netværk i løbet af dagen.
OBS: Udstillerne vælges altid ud fra om de har en faglig relevans for dagens deltagere, og du er derfor ikke garanteret en plads. Der er et begrænset antal pladser som udstillere ved vores arrangementer, og når en udstiller først er godkendt til at få en plads, tildeles pladserne efter først-til-mølleprincippet.
Læs mere og kontakt os for et samarbejde.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning