Bygge- og anlægssektoren må imødekomme stigende bæredygtighedskrav. Nogle krav er allerede, eller bliver, obligatoriske i bygningsreglementet på kortere sigt, mens en række andre ’krav’ mere har karakter af frivillighed, baseret på bygherres egne strategier.
Fra juli 2025 gælder krav om, at alle nybyggerier – uanset størrelse – skal gennemgå en livscyklusvurdering (LCA) og leve op til grænseværdier for CO2-udledning. I takt med, at datagrundlaget udvikles, vil der også komme klimakrav til renoverings- og transformationsprojekter.
De bygherrer, der har besluttet, at alle større byggerier skal certificeres eller mærkes, lever som udgangspunkt op til de nye krav til byggeteknisk og indeklimamæssig kvalitet i bygningsreglementet. Men hvad med alle de små og mellemstore nybyggerier eller renoverings- og transformationsprojekter, som også skal leve op til en række bæredygtighedskrav, hvis de skal bidrage til den grønne omstilling?
Dette kursus er udviklet til dig, der sidder som leder eller projektleder i bygherreorganisationen og som skal kunne dokumentere, at dine projekter lever op til de nye livscyklus- og energi- og klimakrav, men som også har ambitioner om, at jeres byggerier og bygninger skal bidrage til den grønne omstilling og fremtidens behov for resiliens.
Kurset er ikke teknisk tungt, men giver dig en god allround forståelse for de mange nye krav og forventninger, der er på vej, så du er bedre rustet til at løfte din opgave som bygherre og sætte dagsordenen for dine projekter.
Program
09:00-09:30 Ankomst og morgenbrød
09:30-09:45 Velkomst og rammesætning af dagen
Bygherrer, der vil bygge i dagens Danmark, kommer ikke uden om de klimakrav og -udfordringer, der i stigende takt stadfæstes i bygningsreglementet, certificeringsordninger eller i rapporteringskrav ift. EU’s taksonomi, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og ESG (Miljømæssig, social and governance – rapportering). I introduktionen til dagens program ser vi på branchens take på byggeriets CO2-aftryk og ambitioner.
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
09:45-10:15 Opdatering på byggeriets CO2-krav
Der findes en vedtaget klimapolitik for reduktion af CO2, planer for udbygning af vedvarende energi samt EU-direktiver, der sætter fokus på energi- og CO2-besparelser, og som ligger til grund for krav til nybyggeriet. Hvad er byggeriets faktiske aftryk, hvad kan og skal byggeriet bidrage med i det samlede regnskab, og hvilke initiativer er sat i værk for at reducere CO2-udledningen
Niels Bruus Varming, NBV Consult
10:15-11:00 EU-direktiverne og deres betydning for danske bygherrer
I denne session stiller vi skarpt på EU-regler, der skal implementeres i dansk lovgivning som følge af ”Fit for 55”, og hvad de kommer til at betyde for hhv. nybyggeri og eksisterende bygninger i praksis:
- Bygningsdirektivet har krav til MEPS (Minimum Energy Performance Standards), ændring af beregningsmetodik for energi, solenergi, LCA, kravniveau for nye bygninger (Zero-Emission Buildings), automatik, indeklimamålere, ladestandere og ændringer til, hvordan man regner omkostningsoptimalitet.
- Energieffektiviseringsdirektivet, som stiller krav om energibesparelser i bygningsmassen – med særlige forpligtelser ift. offentlige bygninger.
Niels Bruus Varming, NBV Consult
11:00-11:15 Formiddagspause
11:15-12:00 Perspektiver på bygningers påvirkninger på klimaet frem mod 2030
Vi fortsætter herefter med at zoome ind på CO2-kravene for nybyggeri frem mod 2030. Vi ser også på tilfælde, hvor de kommende grænseværdier ikke kan forventes overholdt – det som også kaldes de særlige bygningsforhold i bygningsreglementet. Hvilke bygninger er omfattet af undtagelsesbestemmelserne, som giver et berettiget behov for højere CO2-udledning, og hvordan håndteres disse?
Endelig ser vi på mulige perspektiver for CO2-krav for eksisterende bygninger ved renovering/transformation. Der er endnu ikke færdigudviklet og vedtaget krav herom, men der er en række initiativer i gang, som peger på fremtidige muligheder herfor.
Niels Bruus Varming, NBV Consult & Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
12:00-13:00 Frokost
13:00-14:00 LCA for bygherrer
Med klimakravene til nybyggeri i bygningsreglementet er livcyklusvurderinger (LCA) en central metode for bygherrer. Både ift. at forstå det klima- og miljømæssige aftryk fra de forskellige valg af materialer og løsninger, og dermed som design- og beslutningsværktøj i den tidlige fase, men også for at kunne levere den nødvendige dokumentation forud for ibrugtagningstilladelse. I denne session får du indblik i, hvad der ligger bag LCA, hvad den bruges til ift. at stille krav og fastlægge ambitionsniveau, og som grundlag for dialog med de rådgivere eller entreprenører, der skal foretage og levere de nødvendige beregninger og data. Afslutningsvist får du får en kort introduktion til det gratis værktøj LCA-byg.
Harpa Birgisdottir, BUILD
14:15-14:30 Eftermiddagskaffe
– Eftermiddagens sessioner annonceres snarest –
Praktisk
Kurset er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning
Fotokreditering: Robby McCullough