De seneste år er der kommet skærpet fokus på de helt store projekter og på, hvordan vi som branche kan lære af dem. Det handler både om byggeprojekter og infrastrukturprojekter, og med fokus på bæredygtige løsninger og knappe ressourcer har vi brug for at drøfte, hvordan vi kan anskue megaprojekterne med en ny tilgang til planlægning, styring og samarbejde.
På denne konference samler vi nogle af branchens førende eksperter, bygherrer og forskere for at dele deres erfaringer. Vi sætter fokus på, hvordan vi bedst kan håndtere de krav, som megaprojekter stiller, og hvordan vi kan lære af erfaringerne både i forhold til store og mindre bygge- og anlægsprojekter. Vi sætter fokus på de gode og mindre gode erfaringer og drøfter, hvordan vi kan sikre fælles viden og blive klogere sammen som branche.
Konferencen henvender sig til hele branchen og vi ønsker en bred dialog i forhold til byggeriets værdikæde også i forhold til beslutningstagere, rådgivere, udførende og naturligvis bygherrens perspektiv herunder både private og offentlige bygherrer. Du kan også deltage selvom, du ikke arbejder med megaprojekter, da dagen også handler om læringer fra branchen.
Program
09:00-09:20 Morgenkaffe og registrering
09:20-09:30 Velkommen
Vi byder velkommen til en dag med fokus på de store projekter. Vi drøfter, hvad vi ved i dag, og hvordan vi kan samarbejde om at sikre en fælles viden om, hvordan vi kan styre de store bygge- og anlægsprojekter godt i mål.
Henrik Lindved Bang, direktør, Bygherreforeningen og Christine Skovgaard Madsen, områdechef, Bygherreforeningen
09:30-10:10 Megaprojekter i Danmark – hvad ved vi?
Hvad ved vi egentlig om de store projekter ud over, at de altid kommer i mediernes søgelys, når de går galt og budgetterne og tiden overskrides? Det er Christian Thuesen og en gruppe forskere ved at undersøge. De arbejder på at indsamle og analysere data fra store projekter i Danmark og internationalt. Vi skal høre om, hvordan det står til i Danmark, og hvad vi kan bruge denne viden til fremadrettet.
Christian Thuesen, Lektor på DTU Engineering Technology. Leder af sektionen for byggeprocesser, Danmarks Tekniske Universitet. Medinitiativtager og koordinator for DTUs ProjectLab og Program Danmark – Det danske forsknings- og læringsprogram for store projekter.
10:10-10:50 Læring fra Niels Bohr Bygningen
Niels Bohr Bygningen er et af de projekter, vi som branche har brug for at lære af. Derfor sætter vi fokus på den evaluering, som blev gennemført i 2024 af hele forløbet omkring bygningen. Niels Bohr Bygningen er et avanceret forskningsbyggeri til Københavns Universitet med et bruttoareal på 52.000 m2 med kemi- og fysiklaboratorier af højeste internationale klasse beliggende på begge sider af Jagtvej 155A i København. Byggeriet blev ramt af en række problemer undervejs og både tidsplan og budget blev meget kraftigt overskredet. Hvad er de vigtigste læringer fra projektet, og hvordan kan vi bruge dem fremadrettet?
Jacob Steen Møller, JSM Rådgivning og evaluator
10:50-11:05 Kaffepause
11:05-11:45 Norsk statslig projektmodel til at sikre store projekter
Modsat i Danmark har man i Norge en statslig projektmodel til at håndtere megaprojekter. Projektmodellen er startet i 2000 og har givet mulighed for læring på tværs af infrastrukturprojekter inklusive IT projekter i snart 25 år. Forskningsprogrammet Concept ved Norges Tekniske Universitet (NTNU) er Finansdepartementets følgeforskningsprogram for store projekter. Her er opbygget en stor vidensbase med systematisk dataindsamling af offentlige større projekter og nationale analyser og sammenligning på tværs af lande og skabt et samspil mellem praksis og forskning til gavn for projektstyringen af de store projekter. Hvad kan vi lære af de norske erfaringer?
Erik T. Valestrand, Researcher, Department of Civil and Environmental Engineering, Concept Research Programme, NTNU
11:45-12:30 Hvordan sikrer vi fokus på gevinster ved store projekter?
Der er en tendens i offentligheden til at dømme de store projekter ude som skandaler, når de overskrider tid og økonomi. Men vi bør huske at løfte blikket fra tidsoverskridelser og sprængte budgetrammer og se på de gevinster, projekterne har for Danmark. Ofte er er de store projekter både transformative og innovative projekter, som ændrer hele organisationer, og fordrer innovative løsninger, partnerskaber og kulturer. Implement Consulting Group har udviklet et værktøj til at arbejde med de store projekter, det fortæller de om her og sætter deltagerne i gang med refleksion om, hvordan vi kan arbejde med egne projekter.
Mikkel Lau, senior partner megaprojekter, Implement Consulting Group
12:30-13:30 Frokost
13:30-14:00 Metrolinjen M4 til Sydhavn og Valby – hvordan kom vi godt i mål?
Metroselskabet har fået udarbejdet en uafhængig rapport om arbejdet med at anlægge forlængelsen af metrolinjen M4 til Sydhavn og Valby. I rapporten fremgår det, hvordan det er lykkedes Metroselskabet at levere megaprojektet til over 8 mia. kr. til tiden, inden for budgettet og med højere værdiskabelse end forventet i form af dobbelt så mange passagerer end først antaget. Vi skal høre om de gode erfaringer fra Metroen, hvordan har de grebet projektet an, og hvilke faktorer der har været afgørende for den succesfulde projektlevering.
Mikkel Kjær Jensen, direktør, Metroselskabet
14:00-14:30 Energinets erfaringer med megaprojekter
Energinet er i øjeblikket en af Danmarks største bygherrer og spiller en central rolle i udviklingen af megaprojekter med betydelige politiske, internationale og teknologiske afhængigheder. Det handler blandt andet om energiøer og brintinfrastruktur. Hvordan griber Energinet megaprojekterne an og hvilke erfaringer har gjort sig undervejs? I Den sammenhæng vil Energinets direktør for Megaprojekter, Hanne Storm Edlefsen, dele indsigter om de mange kompleksiteter, der er forbundet med så store projekter. Hun vil også diskutere, hvordan man kan mitigere disse udfordringer i en verden præget af grundlæggende usikkerhed.
Hanne Storm, direktør for Megaprojekter Udvikling, Energinet
14:30-14:45 Kaffepause
14:45-15:15 Økonomien i de store projekter – hvad ved vi?
Oxford Global Projects har i mange år indsamlet data og viden omkring megaprojekter, og Andreas Bang Leed er i øjeblikket ved at samle data fra alle de store transportprojekter i Danmark (metro, letbaner, broer/tunneler, motorveje, lufthavne, havne mv.). Han ser både på omfanget af budgetoverskridelser, forsinkelser, realiserede gevinster, og laver casestudier om udvalgte transportprojekter for at komme nærmere på, hvad der går galt, og hvad der går godt.
Andreas Bang Leed, Head of Data Science, Oxford Global Projects
15:15-15:45 Samtale: Hvordan bygger vi videre på de gode erfaringer
Ud fra dagens oplæg drøfter vi, hvordan vi som branche kan blive endnu bedre til at lære af erfaringerne fra de store projekter både i Danmark og internationalt. Vi taler om hvilke udfordringer vi kan møde undervejs i projekterne, som kan gøre det vanskeligt at nå i mål til tiden og til prisen. Og samtidig hvordan vi kan blive bedre til at sætte fokus på de gevinster, der ligger i projekterne, når de er færdige – både når det gælder de helt store og de mindre bygge- og anlægsprojekter.
Samtalepanel
Erik Stoklund, anlægsdirektør, Vejdirektoratet
Helle Gaub, vicedirektør, Sjællands Regionshospital
Kim Haugbølle, Seniorforsker, Forskningsgruppeleder, Institut for Byggeri, By og Miljø, BUILD Aalborg Universitet
Faciliteret af Henrik L. Bang
15:45-16:00 Opsamling på dagen og tak for i dag
Ret til ændringer forbeholdes