Når den nye ‘Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde’ træder i kraft fra 1. juli 2025 vil det medføre en række betydelige krav og opmærksomhedspunkter for dig som bygherre. Kravene er udtryk for de pligter, du som bygherre vil have her og nu. De peger samtidigt frem mod de udfordringer byggeriet, bygherrer såvel som leverandører, vil skulle løfte i forhold til den cirkulære dagsorden og forudsætningerne for, at den samlede branche kan komme godt i mål.
Planlægger man konkret at nedrive etagearealer på 250 m2 og derover, og søges nedrivningstilladelsen efter 1. juli 2025, er man som bygherre omfattet af den nye bekendtgørelse i forhold til selektiv nedrivning. Hvad det betyder for dig som bygningsejer og bygherre, kan du høre meget mere om på dette kursus.
På dagen kan du blandt andet hente sparring til:
- Hvilke krav, du som bygherre skal leve op til, når du skal udarbejde en obligatorisk nedrivningsplan
- Hvad du skal efterspørge hos miljø- og ressourcekortlæggere og -koordinatorer hhv. nedrivningsvirksomheder
- Hvad det er for et marked for cirkulære løsninger, vi kigger ind i lige nu, og hvordan du som bygherre bedst spiller ind i dette marked med dine nedrivningsmaterialer
- Hvordan du som bygherre håndterer de risici, der følger med genbrug og genanvendelse
Kurset henvender sig bygningsejere, bygherrer og bygherrerådgivere, som skal kunne overskue og lede processer for selektiv nedrivning.
Program
09:00-09:30 Ankomst og morgenbrød
09:30-09:50 Introduktion og rammesætning af dagens tema
Ejendomssektoren repræsenterer en guldgrube af materialeressourcer, der vil stige i værdi i takt med at brugen af jomfruelige råstoffer og bygge- og anlægsaffald til afbrænding eller deponi skal begrænses. Såvel i EU og national sammenhæng arbejdes der hen imod strategier, der skal sikre, at byggematerialer forbliver i loops og så højt i affalds- eller ressourcehierarkiet så længe som muligt, samtidigt med at forbruget skal begrænses mest muligt. Nye regler om nedrivning af større bygninger skal ses i sammenhæng med dette.
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen og gennemgående facilitator på dagen
INTRODUKTION TIL NY BEKENDTGØRELSE
09:50-10:45 Bygherrens forpligtelser
’Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde’ (BEK nr. 496 af 21/05/2024) rummer en række nye krav, der vil få betydelig indflydelse på bygherrens håndtering af nedrivningsprocesser. I formiddagens program bliver du introduceret til den nye bekendtgørelse og vigtige nedslagspunkter, set fra bygherres perspektiv.
- Introduktion til ‘Bekendtgørelse om håndtering af affald og materialer fra bygge- og nedrivningsarbejde’
- Bygherrens forpligtelser A-Å – med vægt på:
– Nedrivningsplanen, herunder udvælgelse af ressourcer til genbrug og genanvendelse
– Miljø- og ressourcekoordineringen og -kortlægningen
– Myndighedsbehandlingen
Særlige opmærksomhedspunkter i aftaler ift. ovennævnte parter, herunder afdækning af afsætningsmuligheder for nedrivningsmaterialer, hvis disse ikke genbruges/genanvendes af bygherre i egne projekter – illustreret ved eksempler.
Niels Trap, partner, TRE
10:45-11:00 Formiddagspause
11:00-12:00 Bygherrens forpligtelser (fortsat)
12:00-13:00 Frokost
SELEKTIV NEDRIVNING I PRAKSIS
13:00-13:30 Ressourcekortlægning: Bygherrens processer, faldgruber og håndtering af risici
Ressourcekortlægningen forud for nedrivning er en ny disciplin, der fremadrettet i mange tilfælde vil blive koblet til den gældende lovpligtige miljøkortlægning. Hvordan sikres den bedste proces omkring kortlægningen, så man som bygherre ved, hvilke ressourcer, man står med efter nedrivningen, hvis man samtidigt enten vil bruge materialerne til eget nybyggeri eller sende i cirkulation uden om nedriveren? I denne session præsenteres en række af Værdibygs vejledninger, der kan fungere som værktøjer i denne proces.
Nina Koch-Ørvad, projektchef, Værdibyg
13:30-14:15 Samspillet mellem bygherren og nedriveren
De nye regler om selektiv nedrivning ændrer dynamikken mellem bygherren og nedrivningsvirksomheden ift. at bygherren fremover skal skabe bedre forudsætninger for og stille mere specifikke krav i udbud af nedrivningen. I denne session ser vi på nedriverens fremtidige forventninger til bygherren og potentialerne i en nyt samspil om håndtering og afsætning af materialerne fra nedrivningen.
Oplægsholder annonceres snarest
14:15-14:30 Eftermiddagskaffe
POTENTIELLE MARKEDSEFFEKTER
14:30-15:30 Nye muligheder for bygherrer
Forventelige større mængder af brugbare og klassificerede materialer til genbrug og genanvendelse efter selektive nedrivninger giver bygherren flere potentielle muligheder for materialevalg. I ønsket om at styrke markedet for håndtering og afsætning af byggematerialer til genbrug eller genanvendelse har Region Hovedstaden en række igangværende initiativer om ressource screening, kortlægning, selektiv nedrivning, donorbygninger og materialestationer samt en task force, som hjælper bygherrer med rådgivning omkring cirkulært byggeri.
Pernille Kern Kernel, & Erik Lauritzen, chefkonsulenter, Region Hovedstaden
15:30-15:45 Afrunding
Vi samler op på dagens program og deltagernes take aways.
Graves Simonsen, bæredygtighedschef, Bygherreforeningen
15:45 Tak for i dag
Ret til ændringer forbeholdes
Praktisk
Arrangementet er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.
Har du brug for at deltage online, skal du kontakte info@bygherreforeningen.dk for at høre, om det er muligt på dette arrangement. Bemærk at prisen er uændret.
Tilmeldingsvilkår
Du kan frit flytte eller afmelde dig et arrangement indtil 30 dage før arrangementets start.
Efter de 30 dage er tilmeldingen bindende og du vil modtage en faktura på det fulde beløb.
Er du alligevel forhindret i at deltage f.eks. på grund af sygdom, er du naturligvis velkommen til at sende en anden fra din virksomhed i dit sted. Du skal blot sende en e-mail til Rikke Mønster rsm@bygherreforeningen.dk og oplyse om ændringen.
Ved udeblivelse fra et arrangement faktureres deltageren for det fulde beløb
Ved uforudsete hændelser (f.eks. ved undervisers sygdom) eller manglende tilmeldinger kan arrangementet flyttes eller aflyses. Bliver arrangementet flyttet til en anden dato, har du mulighed for at framelde dig uden beregning
Fotokreditering: Jonathan Grevsen