Nyhed -

04/10/2024

Vejdirektoratet udelukker tilbudsgiver

Vejdirektoratet har udelukket en vognmandsvirksomhed fra at byde på en kontrakt på grund af manglende dokumentation og fusk. Dermed udnytter den store statslige bygherre en mulighed i udbudsloven, som indtil nu sjældent har været brugt i Danmark.

For nylig besluttede det norske vejdirektorat, Statens Vegvesen, at udelukke en stor international entreprenør fra at byde på et milliardprojekt, som omfatter en 21,5 km strækning af motorvejen. Det skete på grund af entreprenørens involvering i flere sager om social dumping og underbetaling af arbejdere på projekter i Danmark. Dette har fået blandt andet Licitationen til at stille skarpt på, om bygherrer i Danmark har truffet lignende valg.

Vejdirektoratet er en af de offentlige indkøbere af byggeri, der tidligere i år valgte at udelukke en tilbudsgiver fra en opgave. Det var et vognmandsfirma, der ville byde på en af Vejdirektoratets mange kontrakter om vinterforanstaltninger. Sagen handlede blandt andet om manglende dokumentation i et tidligere kontraktforhold, fortæller Helle Lange, der er udbudschef i Vejdirektoratet.

Obligatorisk udelukkelsesgrund

“Vi gør brug af den såkaldt obligatoriske udelukkelsesgrund, som blev tilføjet til udbudsloven i 2022. Vi gør dog ofte brug af såkaldte frivillige udelukkelsesgrunde, der nok har gjort, at nogen ikke har budt, fordi vi har nævnt specifikke forhold, som vi ikke ønsker blandt vores bydere,”
fortæller Helle Lange.

I denne aktuelle sag kendte Vejdirektoratet den pågældende vognmandsvirksomhed fra tidligere opgaver af samme type.

“Vi har oplevet forskellige former for fusk med papirer hos den pågældende virksomhed. Da de bød på opgaven denne gang, udelukkede vi dem,” fortæller hun.

Hjælp til at skabe overblik

De forskellige sager om udelukkelser i Norge og Danmark åbner en diskussion i byggeriet om, hvorvidt der bør være flere systemer og mere hjælp til at gennemskue, om der er bydere, som ikke holder sig til reglerne. Bygherreforeningen har i den forbindelse foreslået en form for register.

“En offentlig bygherre har pligt til at lave en konkret vurdering af de virksomheder, som byder på et projekt fra sag til sag. Helle Lange medgiver, at det kan være svært for mindre bygherreorganisationer at løfte opgaven, som jo måske kan føre til et retsligt efterspil. I den konkrete sag fik Vejdirektoratet bistand fra Enheden for Pålidelighedsvurdering under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – en enhed, som nu skal nedlægges.

Hun ser dog skeptisk på etableringen af fælles systemer eller registre, som kan løse opgaven på tværs af alle bygherrer. “Man har som bygherre pligt til at tage individuelt stilling til, om en virksomhed skal udelukkes, ellers vil det være ’skøn under regel’, som det hedder. Det vil være voldsomt indgribende, hvis en bydende virksomhed havner på sådan en liste og bliver udelukket på baggrund af et forhold, der for eksempel handler om noget helt andet eller er forældet.”

Hente erfaring fra Norge

Helle Lange fortæller, at hun og Vejdirektoratet nu vil se nærmere på den nye afgørelse fra Norge. Umiddelbart er udbudsloven i Danmark og Norge baseret på samme EU-direktiv, så der kan være væsentlig inspiration at hente i forhold til de præcise argumenter, som de norske myndigheder har brugt, slutter hun.

 

 

Fakta om udbudsloven og muligheder for udelukkelser

Udbudsloven indeholder både obligatoriske og frivillige udelukkelsesgrunde.

Såfremt en virksomhed er omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde, er ordregiver forpligtet til at udelukke denne virksomhed fra deltagelse i udbuddet. De frivillige udelukkelsesgrunde finder som udgangspunkt kun anvendelse, hvis ordregiver vælger at anvende disse, og det skal fremgå af udbudsmaterialet.

De obligatoriske udelukkelsesgrunde omfatter en række strafbare handlinger såsom deltagelse i kriminel organisation, bestikkelse, svig, terrorhandlinger, hvidvaskning, børnearbejde og menneskehandel. Men de omfatter også sager, hvor tilbudsgiver i forbindelse med udøvelsen af sit erhverv har begået alvorlige forsømmelser, der sår tvivl om tilbudsgivers integritet, eller hvis tilbudsgiver har afgivet groft urigtige oplysninger.

De frivillige udelukkelsesgrunde omfatter overtrædelse af miljømæssige, sociale eller arbejdsretlige regler, hvis tilbudsgiver går konkurs, konkurrenceforvridende aftaler, tidligere misligholdelse af en offentlig kontrakt, forsøg på at påvirke ordregivers beslutningsproces og ubetalt forfalden gæld til det offentlige på under.

Hvis en tilbudsgiver er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde, har de mulighed for at dokumentere, at de er pålidelige. Dette kaldes ”self-cleaning”.

Særligt den sidste linje i de obligatoriske udelukkelsesgrunde rummer mulighed for fortolkninger.

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

apr
23
Byggeriets aftaler

Totalentrepriser med ABT18

Denne kursusdag giver dig forståelse for, hvordan du kan anvende totalentreprise efter ABT18, og hvordan du opnår den bedste fordeling af risiko, ansvar, indflydelse og budgetsikkerhed. Kurset er fuld booket. Du er velkommen til at...

apr
24
Bæredygtighed

Selektiv nedrivning i bygherreperspektiv

Snart træder nye krav om selektiv nedrivning i kraft. Det omfatter flere nye krav til bygherren. Her får du sparring til, hvad du som bygherre skal have styr på, for at leve op til de...

apr
28
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Udbuddet er sammen med byggeprogrammet bygherrens vigtigste redskab til at sikre sit projekt, og at de bæredygtige intentioner kan blive til virkelighed. Hvordan finder du de bedste samarbejdspartnere gennem udbud, og sikrer at ambitionerne i...

apr
29
Velfærdsbyggeri

Skoler: Innovative og praksisfaglige læringsrum

Hvordan skaber vi skolebygninger og læringsrum, som passer til den pædagogik og didaktik, vi gerne vil arbejde med? Politiske prioriteringer om praksisfaglighed og projektbaseret undervisning fylder meget i øjeblikket, og Regeringen har øremærket 2,6 milliarder...

apr
30
Bæredygtighed

ESG i byggebranchen

Sidder du i en lille eller mellemstor virksomhed og savner sparring til jeres ESG-arbejde? Her bliver du klædt på til at lave jeres egen ESG-rapport og få sat de rigtige data i spil, så I...

maj
7
Byggeri, drift og anlæg

Renovering og transformation

Nybyggeri er traditionelt i fokus, når det gælder krav og innovation i byggeriet, men skal vi som branche nå i mål med CO2-reduktionsmål, så er der stort behov for at vedligeholde og udvikle den eksisterende...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev