Blogindlæg skrevet af: Bo Bjerre Hansen, kommunikationskonsulent, GI
En moderne udgave er nu på markedet og har vundet bæredygtighedsprisen. For godt ti år siden var manden bag det prisvindende vindue, Poul Horn, optaget af, at moderne huse er alt for tætte til at kunne ventileres naturligt. Stræben efter tæthed og energibesparelse har flyttet ventilationen fra vinduet til energislugende og driftstunge mekaniske ventilationsanlæg. En installationstype som desuden fylder meget.
Gamle flasker fik ny vin
En dansk ingeniør, som i 1990’erne deltog i renoveringen af Vinterpaladset i Skt. Petersborg bragte viden om det 250 år gamle russervindue med sig til Danmark. Vinduerne i Vinterpaladset, som var bygget som dobbeltvinduer udnyttede snedigt termodynamikken til at få varm luft ventileret ind i bygningen. I 2007 udskrev GI en konkurrence med navnet: ’Fremtidens Vinduer til Fortidens Huse’. Det blev startskuddet for Poul Horn. Af de deltagende projekter er Poul Horns vindue det eneste, som kom videre og blev til en forretning, oplyser Poul Horn.
Hvordan fungerer det
Vinduets ide er lige så enkel, som den er genial. Der er to lag glas. Et enkeltlagsglas og et lag med termoglas. Mellemrummet består af luft, som kan strømme ind eller ud. De to lag glas betyder, at luften bliver varmet op af solen. Ved hjælp af huller i bund og top skabes en skorstenseffekt, som tillader varm luft at strømme ind.
Hvis det er varmere indenfor, så vendes strømmen. Således kan vinduet også køle. En klat voks er koblet til en ventil og regulerer derved ventilationsgraden. Når det bliver 16 grader så åbnes for direkte ventilation uden opvarmning. Jo koldere der er udendørs, jo mere skrumper voksen, og så kommer der opvarmet luft ind.
Nej – vi konkurrerer ikke med dem
Det nye prisvindende vindue har et navn. Ventilationsvinduet. Og ifølge producenten Poul Horn er konkurrenterne på det kommercielle marked ventilationsbranchen. Ikke vinduesbranchen. Det ventilerende vindue sparer beboeren for larm fra ventilationsudstyret, og de får ikke ubehagelig tør luft, som giver nogle hovedpine og gør andre trætte. Og der bruges ikke plads til sænkede lofter med stort dimensionerede ventilationsrør.
EU tror på det
Der er givet EU-støtte til produktudviklingen, og på møder i EU har Poul Horn fået oplyst, at EU mener, at vinduet potentielt kan spare EU-zonen for 10 % af det samlede energiforbrug.
Potentialet for besparelse er altså helt enormt. Men vejen til denne bæredygtige løsning udfordres af vanetænkning. Ofte klares ventilationskravene i BR med et pladskrævende energislugende mekaniske ventilationsanlæg ved gennemgribende renoveringer. En anden udfordring er design. De nuværende løsninger af ventilationsprincippet i vil formentlig ikke kunne levere et vinduesdesign der æstetisk egner sig til det ældre byggeri, hvor der er et ønske om slanke karme og rammer.
Spørgsmålet er, om rådgiverne er klar til at søge nye veje når ventilationen skal dimensioneres, og om der kan udvikles vinduesdesign, der kan anvendes i det ældre, primært murede, byggeri.
Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.