Blog -

06/07/2016

Vi skal se på renovering som en kompetence i sig selv

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, vicedirektør, Arkitektforeningen

 

IMG_5196_Lang

 

Et vigtigt skridt på vejen mod større prioritering af renovering sker ved, at vi udvikler og bringer mere viden om emnet i spil. Dette gør vi blandt andet ved at bringe forskellige byggefolk sammen og have fokus på, hvad renovering som helst særlig disciplin er. Arbejdet med at istandsætte, forny eller transformere eksisterende bygninger adskiller sig nemlig fra nybyggeri ved at have flere bindinger og være mere kompleks på et tidligere tidspunkt i processen. Allerede fra projektstart er der en eksisterende bygning, det er vigtigt at kende og forstå. Der er brugerholdninger og driftserfaringer, der skal tages udgangspunkt i, og der er større økonomiske og tidsmæssige risici og større kompleksitet, når projektet skal gennemføres.

 

Vidensudvikling
For at styrke den tværgående kompetenceudvikling i renovering, skal vi også være med til at udvikle viden hos byggeriet aktører. For uanset om det er et stort eller småt renoveringsprojekt bliver man i byggebranchen nødt til at sikre, at de fagfolk, der til dagligt arbejder med renovering af vores eksisterende bygningsmasse, har de fornødne kompetencer til at udføre innovative renoveringsprojekter, der efterlader brugere eller beboere med en succesoplevelse.

Viden udvikler ikke sig selv, men kræver en aktiv indsats blandt byggeriets parter. På både erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser er der en stigende opmærksomhed på emnet, bl.a. understøttet af dialogmøder og mentornetværk i regi af Renovering på Dagsorden. Men også hos bygherrerne og i byggeriets virksomheder vokser erkendelsen af, at renovering ikke bare er en anden form for nybyggeri, og at det kan være nødvendigt med større specialviden om renovering på flere niveauer.

I naturlig forlængelse af erkendelsen opstår behovet for efteruddannelse og overblik over, hvor den udviklede og opsamlede viden er tilgængelig. Her må den enkelte vurdere, hvilke tilbud der passer bedst til de opgaver, der skal løses – enten spidsfagligt eller tværfagligt. Renovering er kommet for at blive, og efteruddannelsen er derfor en uundværlig investering.

 

Udvalgte initiativer
Det kan være vanskeligt at få et klart overblik over, hvor den operationelle viden om renovering findes og aktiveres. I den sammenhæng er det naturligt at fremhæve Værdibygs ’praktiker-til-praktiker-vejledninger, ligesom Renover-prisprojekterne kan være til inspiration i forhold til konkrete cases.

Find Værdibygs vejledninger her

Et nyt mentornetværk for undervisere vil desuden være et godt tilbud om at overføre praksiserfaringer til praktisk undervisning, og dermed bidrage til at styrke fagligheden i byggefagene.

Arkitektforeningen og Bygherreforeningen har desuden besluttet at udvikle og udbyde et renoveringskursus, der appellerer til både arkitekter, bygherrer, ingeniører og andre byggende interessenter, med fokus på det gode renoveringsprojekt. Her vil systematiske redskaber blive gennemgået og praktikere vil videreformidle deres viden, kombineret med et sideløbende case‐arbejde i tværfaglige grupper, hvor kursusdeltagerne får hands‐on erfaringer og mulighed for direkte sparring med andre, der arbejder med renovering.

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

sep
24
Medlemsmøde

Bygherre Boost: Dine muligheder og medlemstilbud

Bygherre Boost er for alle, der gerne vil blive klogere på hvad Bygherreforeningen er for en størrelse, og på hvilke muligheder, du har i foreningen – hvad end du vil udvikle dine bygherrekompetencer, påvirke politiske...

sep
24
Udbud og samarbejde

Grundlæggende udbudsret for bygherrer

På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til de udbudsretlige forhold, som er væsentlige for dig som bygherre. Du får kendskab til de forskellige udbudsformer og opmærksomhedspunkter i udbudsprocessen.

sep
25
Byggeriets aftaler

AB18 for bygherrer

På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af aftalesystemet – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser, der er kommet siden AB92. Kurset sætter fokus på de muligheder,...

sep
26
Bæredygtighed

Biodiversitet i bygge- og anlægsprojekter

På dette seminar bliver du introduceret til, hvordan bygherreorganisationen får indtænkt biodiversitet fra start af projektet, herunder defineret en baseline, og hvilke udfordringer og faldgruber, man som byg- og anlægsherre skal være opmærksom på og...

sep
26
Byggeri, drift og anlæg

Bygherreforeningens efteruddannelse til arbejdsmiljøkoordinatorer

Denne efteruddannelse giver dig indblik i centrale praksisser, virkemidler og metodikker, der ruster dig som arbejdsmiljøkoordinator til at tage en endnu mere strategisk og proaktiv tilgang til din rolle og indsats og skabe de bedst...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev