Blog -

05/12/2018

Vi sukker efter dagslys

Blogindlæg skrevet af: Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

 

Strenge krav til facaderne og bygningernes energiforbrug gør, at dagslyskvaliteten tit er sidste punkt på dagsordenen i renoveringsprojekterne. Det er bemærkelsesværdigt, fordi dagslystilgangen, udsigten og mængden af direkte sollys er nogen af de kvaliteter, som brugerne sætter allermest pris på. Hvem har f.eks. nogensinde hørt de nye lejere sige: ”Jeg elsker denne stue, fordi varmeapparatet kører så fantastisk”.  Til gengæld hører man ofte ”Jeg elsker at sidde her om formiddagen og læse, fordi lyset bare strømmer ind”. Jeg gætter på, at næst efter beliggenhed og størrelse, så er dagslystilgangen den kvalitetsparameter, som har størst betydning for valget af bolig.
:::

Foto: Dansk Center for Lys

Foran i køen af prioriteter i renoveringsprojekterne står blandt andet vinduernes isoleringsgrad (U-værdien) og evne til at mindske solvarmebelastning. Foran står også ønsker om altaner, som naturligvis er dejlige, men som kan fjerne en markant del af lyset inde i bygningen.

Et spritnyt forskningsprojekt fastslår ud fra studiet af renovering af to helt identiske etageejendomme, at 3-lags energivinduer ikke giver nogen reduktion i det registrerede energiforbrug til opvarmning i forhold til 2-lags vinduer. Energiforbruget til opvarmning er simpelthen ens for de to etageejendomme og vinduesglasløsninger.

Til gengæld er lystransmittansen gennem 2-lagsglasset, som er såkaldt jernfattigt, hele 15% højere end 3-lagsglasset. Hvad der også slipper igennem, er ca. 20% ekstra kortbølget lys, som har betydning for oplagthed og nattesøvn. Efter udskiftninger er det en statistisk signifikant forringelse af søvnkvaliteten hos beboerne i etageejendommen med 3-lags glas.

Ydermere fastslår studiet, at glaskvaliteten har en overraskende signifikant indvirkning på muligheden for dannelse af D-vitamin indendørs. Resultaterne bekræfter at 2-lags jernfattigt glas muliggør dannelse af D-vitamin indendørs, imens 3-lags glas, uanset om det er jernfattigt eller energiglas, omvendt blokerer for dannelse af D-vitamin indendørs.

Vinduesglasset har således betydning for både sundhed (D-vitamindannelse og søvnkvalitet) og oplevede kvaliteter. Hvad lyset konkret kan gøre for beboertilfredsheden, kan man blandt læse om i Esben Trier Nielsens projekt for LINK Arkitektur her.

De nye dagslysregler i BR18, som bl.a. bygger på de fornuftige tanker EN-standarden 17037, koster en del besvær i byggeprojekterne – det føles som en stramning. Man skal nu vælge at regne klimabaseret (”300-luxreglen”) eller arealbaseret (”10%-reglen”), idet der nu skal korrigeres ordentlig bl.a. for skyggeforhold. Det giver – naturligvis! – nogle bryderier. Det er ganske enkelt svært at få energikrav og effektiv bebyggelsesgrad til at gå hånd i hånd med dagslyskravene. I Dansk Center for Lys mener vi selvfølgelig, at det er i orden, at det er svært. Husene er til for brugerne, og de gældende dagslyskrav er til for at skabe ordentlige huse, hvor mennesker kan trives.

 

Lysprisen 2018

Dansk Center for Lys uddeler årligt Lysprisen, der belønner projekter, hvor er arbejdes bevidst og kvalitativt med lyskvaliteten i bygninger, byrum og andre steder, hvor mennesker bor, arbejder eller færdes. Lysprisen 2018 uddeles den 17. januar 2019 i Bygningskulturens Hus. Læs om de nominerede, find program og tilmeld dig her

 

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

Nyheden er skrevet af

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

 • 7
  juni
  Byggeriets aftaler - København

  Grundlæggende entrepriseret for bygherrer

  På dette kursus får du en grundlæggende introduktion til byggeriets aftaleforhold. Kurset tager dig igennem de grundlæggende organisatoriske forhold i byggesager og giver dig en god platform til at overskue…

 • 5
  september
  Byggeriets aftaler - Aarhus

  AB18 for bygherrer

  På dette efterhånden klassiske AB-kursus får du en grundig indføring i AB18 og en gennemgang af det nye aftalesystem – herunder de væsentligste ændringer og nyskabelser. Kurset sætter fokus på…

 • 6
  september
  Strategi og ledelse - København

  Bygherrernes Projektlederuddannelse

  Bygherreforeningens projektlederuddannelse er direkte målrettet de udfordringer, du står over for i rollen som projektleder på et byggeprojekt. Uddannelsen udbydes i samarbejde med Implement Consulting Group, og klæder dig på…

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev