Vær med til at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft

Der mangler arbejdskraft i byggeriet, og der uddannes også i dag for få unge til at dække fremtidens behov for faglært arbejdskraft. I følge Dansk Arbejdsgiverforening vil der i 2030 mangle 30.000 faglærte i byggeriets virksomheder, hvilket vil få store konsekvenser for branchen og have negativ indflydelse på samfundsudviklingen. 

Som bygherre kan du tage et vigtigt samfundsansvar, og være med til at skabe fremtidens faglærte arbejdskraft – til gavn for din egen forretning og for hele bygge- og anlægsbranchen.

Frem til oktober 2025 tilbyder Bygherreforeningen at klæde dig på til at skabe lærepladser på dine byggeprojekter. Tilbuddet er relevant for dig som projektleder, byggechef, bæredygtighedsansvarlig og for dig, der sidder i en ledelse og ønsker at arbejde med social bæredygtighed på et strategisk og operationelt plan. Kontakt os og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

33 bygherrer har arbejdet med Bygherrens Lærlingeindsats. Læs om resultaterne (PDF).

Læs mere om, hvorfor Bygherrens Lærlingeindsats er vigtig for dig som bygherre.

Murrer på byggeplads

Da jeg for alvor satte mig ind i klausulen og værktøjerne, fandt jeg hurtigt ud af, at det var lige det, vi havde brug for. Vi har arbejdet med lærlingeindsatsen på frivillig basis i flere år, men nu hvor det er blevet til et krav fra Landsbyggefonden, er der behov for at stille konkrete krav og i højere grad at kunne følge op. Lærlingeklausulen er en rigtig god og enkel måde at stille krav til og italesætte forventninger på både for os selv og vores samarbejdspartnere.

Tidligere vicedirektør Michael Nielsen-Elgaard fra KAB.

Værktøjer og metode klæder dig på til at skabe lærepladser 

Som bygherre har du muligheden for at stille dig i spidsen for, at flere bliver fagudlært på dit byggeri. Vi introducerer her en systematisk tilgang, der i forskellige faser understøtter dine samarbejdspartnere i at tiltrække og fastholde lærlinge. I metoden er der værktøjer, som er målrettet projektledere, projektchefer, kommunikationsmedarbejdere og dem, der skriver udbud og klausuler i jeres organisation. 

I videoen til højre kan du se en gennemgang af de elementer, som tilgangen indeholder, og høre, hvordan andre bygherrer har grebet det an.

Se videoer fra tidligere kampagner, der på forskellige måder viser hvordan man kan arbejde med bygherrens lærlingeindsats

I 2030 vil der mangle

30.000

faglærte inden for byggeriet.
(Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening, 2024)

hjælp til at komme i gang med at skabe lærepladser på dit byggeprojekt 

Som noget nyt, tilbyder Bygherreforeningen nu at klæde dig på til at arbejde med Bygherrens Lærlingeindsatsen i din organisation.  

Tilbuddet er relevant for dig, der er projektleder, byggeleder eller repræsentant i en ledelse, som ønsker at arbejde med en indsats for social bæredygtighed, der kan gavne din egen organisation, branchen og samfundet. Vi tilbyder en overordnet indføring i Bygherrens Lærlingeindsats fra A-Z i byggeprocessen. Til dig, der allerede er i gang med dele af indsatsen, tilbyder vi at gå i dybden med brugen af de centrale værktøjer, fx lærlingeplanen.  

Kontakt os, og så finder vi sammen ud af, hvad du har brug for.  

Bygherreforeningen har siden 2019 arbejdet på at skabe en metode og en værktøjskasse, der kan hjælpe dig med at skabe lærepladser på dit byggeprojekt. Værktøjskassen og metoden går samlet set går under navnet Bygherrens Lærlingeindsats. Den er blevet udviklet på baggrund af tæt samarbejde med både almene, offentlige og private bygherrer, og er løbende blevet justeret, så den er så operationel og kvalitetssikret som muligt. Værktøjskassen indeholder bl.a.:  

  • En lærlingeplan  
  • Vejledning i at stille krav i udbud med en klausul 
  • Proces, der sikrer opfølgning af krav  
  • Toolkit til afholdelse af opstartsmøde om lærlinge 
  • Input til at bruge lærlingeindsatsen i kommunikation og branding 
  • Hjælp til at starte en lærlingecafé op   

Bygherrens lærlingeindsats egner sig til alle bygherretyper, og giver dig et strategisk afsæt for at arbejde med social bæredygtighed på en målbar og konkret måde, der tager dig i hånden fra A – B i processen og sikrer succes i implementering. Ved brug af metoden får du bl.a. konkrete data, du kan bruge i rapportering, som giver dig mulighed for at arbejde med samfundsansvar og social bæredygtighed på et strategisk og operationelt plan.  

Bygherreforeningen har samarbejdet med 33 bygherrer om lærlingeindsatsen i løbet af de seneste tre år. Om det siger en almen bygherre:  

“Da jeg for alvor satte mig ind i klausulen og værktøjerne, fandt jeg hurtigt ud af, at det var lige det, vi havde brug for. Vi har arbejdet med lærlingeindsatsen på frivillig 

basis i flere år, men nu hvor det er blevet til et krav fra Landsbyggefonden, er der behov for at stille konkrete krav og i højere grad at kunne følge op. Lærlingeklausulen 

er en rigtig god og enkel måde at stille krav til og italesætte forventninger på både for os selv og vores samarbejdspartnere,” udtaler Michael Nielsen-Elgaard, tidligere vicedirektør i KAB. 

 

En anden bygherre siger: 

“Før vi fik lærlingeplanen, var tallene meget upræcise og ikke særligt målbare. Lærlingeplanen gav os noget at hænge vores indsats op på, og noget som alle kan levere ind i. Det var et godt fokuspunkt, som skabte bevidsthed om lærlinge hos os og vores entreprenører”. (citat: Malene Madrid Poulsen, projektleder, Boligselskabet Sjælland) 

 

En hovedentreprenør, der har været involveret i et samarbejde om Bygherrens Lærlingeindsats siger:  

”Vi har en god dialog med vores bygherre i forhold til, hvad vi måler på. Vi har en åben og ærlig snak om det og en fælles forståelse. Men så længe, der er mange, der ikke har uddannelse af lærlinge som en strategisk prioritet, er det svært at holde branchen kørende. Mange gange skal det gå hurtigt, og det bliver ikke prioriteret. Det er vigtigt at få afmystificeret lærlingeindsatsen og få formidlet, at det ikke kræver enormt mange ressourcer. Benarbejdet bliver gjort i starten, og så snart man har haft en god dialog om det, så ender det som en naturlig ting hos alle.” siger seniorprojektchef i Nordstern, Alexander Røjkjær Davidsen, 

”Der bliver uddannet flere lærlinge, når vi som bygherrer deltager aktivt!” 

Ole Kristian Bottheim, Vicedirektør, Center for Ejendomme

Hvad kan bygherren gøre?

Ansvaret for at ansætte og oplære lærlinge er entreprenørens. Men Bygherreforeningens erfaringer fra en fem årig lang indsats viser, at der bliver uddannet flere lærlinge, når bygherren også involverer sig. 

Vi har derfor samlet de forskellige former for handling, som du som bygherren kan tage for at være med til at ændre på udviklingen:  

Hent eksempel på en mail eller find flere muligheder her.

Se hvordan man kan gribe det an her. 

I kan fx også dele elementer fra vores kampagnematerialer, herunder videoer og interagere med Bygherreforeningens opslag, som løbende bliver tilgængeligt på Bygherreforeningens LinkedIn.

30%

af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen melder om mangel på arbejdskraft.
(Kilde: DI Byggeri, 2024)

Kontakt os

Hjælp til lærepladser på mit byggeri

Navn(Påkrævet)
Mette Kristensen

Mette Kristensen

Senior projektleder

Mette Kristensen er senior projektleder i Bygherreforeningens projekt Bygherre skaber lærepladser, med ansvar for daglig ledelse af projektet, i samarbejde med bygherrer og øvrige aktører om rekruttering af unge til byggerier. Mette har bred erfaring fra udviklingsprojekter om kvalitet, motivation og fastholdelse og lærlinge på erhvervsuddannelserne, samt erfaring med lærepladspladsopsøgende arbejde og match af elever til virksomheder indenfor inden for bygge- og anlæg uddannelserne. Mette er uddannet cand.scient.anth. fra Københavns Universitet.

Telefon: (+45) 2096 8403
Mail: mek@bygherreforeningen.dk

Gitte Aarrejarvi Jensen

Gitte Aarrejarvi Jensen

Senior konsulent

Gitte er senior konsulent på projektet ’Bygherrer skaber lærepladser’. Hun understøtter bygherren og entreprenørerne i at få udviklet og implementeret lærlingeindsatsen i deres organisationer. Gitte er uddannet Cand. Com med speciale i International Udvikling – med fokus på social adfærd. Hun har de seneste 12 år arbejdet som konsulent i den almene sektor, hvor hun har arbejdet med fysisk-social sammentænkning, boligsociale projekter og helhedsplaner, beboerdemokratiet, facilitering og kommunikation.

Telefon: (+45) 5045 3903
Mail: gar@bygherreforeningen.dk

Freya Ghadban Andersen

Freya Ghadban Andersen

Kommunikationskonsulent

Freya er kommunikationskonsulent i Bygherreforeningen. Freya arbejder med foreningens kommunikation på tværs af medier. Freya er uddannet cand.comm fra Roskilde Universitet.

Telefon: (+45) 9310 4422
Mail: fra@bygherreforeningen.dk

En række udviklingsprojekter

Bygherreforeningen har arbejdet med lærlingedagsorden i et program siden 2019, og udviklet Bygherrens Lærlingeindsats, der er en omfattende metode og systematik, som understøtter bygherren i at skabe flere lærepladser på deres byggepladser og dermed tage aktiv ansvar for branchens udvikling. Indsatsen skal ses som en konkret måde hvorpå bygherren kan arbejde med social bæredygtighed.

Programmet bygger bro mellem de mange parter, som skal samarbejde for at få flere faglærte i byggeriet, og har på nuværende tidspunkt skabt lærepladser på 55 byggepladser fra hele landet, der tilhører 33 af de største private, offentlige og almene bygherrer. Når alle projekterne er afsluttet, vil vi nå op på ca. 545 lærepladser eller derover.

2019-2021:
Videncenter for Praktikpladser for Unge på Store byggerier – VPUS

Projektet sigtede på at øge antallet af lærlinge til 6-12 pct. på store bygge- og anlægsprojekter hos bygherrer, som havde indgået partnerskaber med Bygherreforeningen. Det handlede om at få omsat de frivillige aftaler og klausuler, som bygherren har med sine entreprenører om at øge antallet af lærlinge på bygge- og anlægsprojekter. Fokus var på byggesager med projektsum på over 50 mio. kr. Desuden var der fokus på at hjælpe unge ind i branchen samt at understøtte arbejdet med at sikre dem en læreplads. Projektet genererede 188 lærepladser, svarende til 115 lærlingeårsværk. Projektet var støttet af Region Hovedstaden, Region Sjælland og Grundejernes Investeringsfond. VPUS-projektet fik i 2020 en tillægsaftale med Region Hovedstaden om at øge fokus på sparring og implementering af yderligere lærlingeindsats på Region Hovedstadens sygehusbyggerier.

2021-2023:
Tillid til lærepladser

”Tillid til lærepladser” byggede bro mellem de mange parter, som skal samarbejde for at få flere faglærte i byggeriet herunder bygherrer, entreprenører, erhvervsskoler, boligsociale indsatser med flere. Geografisk omfattede projektet Region Sjælland, og formålet var at understøtte, at flere unge fik en håndværkeruddannelse med kompetencer inden for grønne renoveringer, som er essentiel for den bæredygtige omstilling i byggeriet. Fokus var på de bygherrer, som sammen med deres entreprenører skulle understøtte, at flere unge fik adgang til lærepladser. Projektet var støttet af Region Sjælland.

2021-2024:
Bygherrer skaber lærepladser

”Bygherrer skaber lærepladser” skal bidrage til, at det politiske krav i den grønne boligaftale om 14 % lærlinge på almene bygge- og renoveringsprojekter realiseres. Der samarbejdes med 15 almene boligselskaber fordelt over hele landet samt BL – Danmarks Almene Boliger, Landsbyggefonden og AlmenNet. Her udvikler vi metoder og værktøjer, som bygherrer, entreprenører, boligsociale indsatser og erhvervsskoler kan bruge til at sikre, at kravet om 14 % lærlinge bliver til virkelighed. Ifølge den politiske aftale skal kravet kunne generere 3.400 lærepladser på landsplan. Metoder og værktøjer fra indsatsen udbredes til gavn for alle typer af bygherrer, der vil arbejde med uddannelse af faglærte. Indsatsen skal desuden hjælpe byggebranchen til at rekruttere og fastholde unge og unge voksne. Projektet er støttet af Trygfonden, Grundejernes Investeringsfond og Landsbyggefonden.

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev