Case – Tønsberg projektet
[av_breadcrumbs]
Casen er udvalgt på baggrund af de detaljerede krav til digitale leverancer, og den innovative kontraktstruktur, som samler de vigtigste parter på lige fod, og giver dem stærke økonomiske incitamenter til at forfølge projektets mål. Kontraktstrukturen giver dermed optimale rammer for at udnytte potentialerne i BIM projektering. De konkrete digitale krav kan læses under tjeklisterne for “Samlet kontrakt”, mens casebeskrivelsen nedenfor forklarer den udbudsmæssige ramme om projektet.
Bygherre: Sykehuset i Vestfold
Rådgivere: Cura Gruppen (Multiconsult ASA, Hjellnes Consult AS, Erichsen & Horgen, LINK Arkitektur AS, Henning Larsen Architects og Bølgeblikk Arkitekter)
Entreprenør: Skanska (med Bravida Norge AS, Assemblin AS og Haaland Klima AS for tekniske fag)
Udbudsform: EU udbud, Directive 2004/18/EC, med prækvalifikation og efterfølgende forhandling (negociated procedure). Der var tale om to udbud af forprojektet for henholdsvis projekteringsgruppe og entreprenør. De udbudte kontrakter omfattede en totalrådgiverkontrakt og en totalentreprisekontrakt baseret på henholdsvis NS 8401.E.2010 og NS 8407.E.2011, som er de norske Almindelige Betingelser for rådgivning og totalentreprise. Begge kontrakter indeholdt beskrivelser af det integrerede samarbejde, samt fravigelser til de almindelige betingelser.
Endelig kontrakt efter forprojekt: Integrated Project Delivery kontrakt.
Beskrivelse af byggeprojektet:
Tønsberg projektet er et brownfield projekt, hvor en bygning til somatik på ca. 33.000 m2 teknisk kompliceret byggeri er under opførelse lige op og ned ad et hospital i fuld drift. Der er afleveret ca. 11.000 m2 i 2018, en bygning til psykiatri.
Tønsberg projektet har en erfaren bygherreorganisation, idet Somatikbygningen og Psykiatribygningen er syvende og sidste byggetrin i udbygningen af hospitalet. Projektet blev derfor udbudt med en målsætning om at bygge 50% hurtigere og 10% billigere end traditionelle projekter af samme størrelse og kompleksitet.
Udbudsmateriale:
Tønsberg projektet blev udbudt på et materiale som omfattende følgende: udbudsbekendtgørelse, projektbeskrivelse, arbejdsmiljø erklæring (HSE statement), kontraktudkast, fravigelser og tilføjelser til almindelige betingelser, samarbejdsdokument, tilbudsdokument, garantidokument, liste over nøglemedarbejdere, liste over underleverandører, analyse af byggetrin 7, skitseprojekt rapport, samt hovedtidsplan. Derudover ca. 15 tekniske bilag vedr. Digitalt samarbejde, BIM, systemintegration, commissioning, arbejdsmiljø mv.
Endelig indeholdt udbudsmaterialet skitseprojektets BIM modeller af henholdsvis psykiatribygningen og somatikbygningen, arkitekt fagmodeller med rum, kodet med bygherrens rumklassifikation.
Udbudstekster vedr. digitale krav:
Læs udpluk af udbudsmaterialet under tjeklisterne til “Samlet kontrakt”.
Tildelingskriterier:
Tildelingskriteriet var ”det mest økonomisk fordelagtige bud”, med følgende underkriterier:
Løsningsforslag (execution plan) 40%, med evaluering af IPD, LEAN og BIM tilgang.
Nøglemedarbejdere, kvalifikationer 40%
Pris 20%, med underkriterier for timepriser, m2 priser og dækningsgrader
Prisafgivelse:
Pris underkriterierne var forskellige for totalrådgiver og entreprenør, hvor totalrådgivere konkurrerede på timesatser, og entreprenører konkurrerede på m2 pris på psykiatribygningen, timepriser samt dækningsgrader på materialer, materiel, underentreprenører, ansvar for rådgivere (transfer), og byggeledelse.
Target Value Design:
I indledningen til projektbeskrivelsen findes følgende summary:
“The scope of work describes a brief background of the Tønsberg Project (TP), an overview of the design and engineering process, work and deliverables. The Design and Engineering Team shall do their work completely within 5D-BIM, to complete all Design and Engineering before start construction, using Lean methodology. The Design and Engineering Team must cover all aspects of the Design and Engineering.The Integrated Project Delivery method, IPD, will be used in this project, with Target Value Design (TVD) as a design criteria. Extensive use of Digital process and interaction will be performed throughout the project.”
Incitamentsstruktur:
Det stærkeste incitament i de udbudte kontrakter har uden tvivl været at vinde retten til at fortsætte opgaven efter forprojektet. Både totalrådgiverkontrakt og totalentreprisekontrakt havde bestemmelser om ophævelse, således at det norske AB system blev fraveget, og bygherren kunne ophæve kontrakten.
Incitamenterne i IPD kontrakten følger principperne fra de amerikanske hospitals-projekter. Standard multi-party IPD kontrakten af Hanson-Bridgett anvender de samme økonomiske incitamenter som findes i IPD kontrakten for Tønsberg projektet:
Chargeable Costs: Parternes kostpriser med overhead. Et eksempel er timepriser som udgøres af den direkte lønudgift til medarbejdere, med den aftalte overhead ovenpå. Et andet eksempel er materialer og udstyr, som faktureres med de faktiske og kontrollerede priser.
Overhead: En aftalt sats som lægges ovenpå kostpriserne, det vil sige en slags dækningsbidrag, bortset fra at Overhead ikke må indeholde profit.
Incentive Compensation Layer: Parternes mulighed for profit. Udløses ved bestemte milepæle, men kun hvis projektets mål opnås. Det vil sige at parternes individuelle mål om at tjene penge på projektet er i overensstemmelse med projektets mål om at overholde Target Cost, kvalitetsmål og tidsplan.
Joint Project Insurance: Kontrakten nævner at parternes skal tegne en fælles projektforsikring, og at udgiften dækkes i Target Cost. Bemærk at kontrakten også indeholder liability waivers.
Derudover behandler IPD kontrakten contingencies og change orders, hvor change orders påvirker både Target Costs, Contract Time og Incentive Compensation Layer. Altså er der stærkere incitamenter til at undgå change orders end til at fremsætte krav.
Økonomi:
Projektet blev udbudt med et estimeret budget på 2.3 mia. NOK, som blev opjusteret i forprojektfasen til en Target pris på 2.7 mia. NOK som en konsekvens af det integrerede projekteringssamarbejde i forprojektet. Dette er dog stadig inden for investeringsrammen.
Status på projektet er at man overholder målsætningen om at bygge 10% billigere. Det må antages at det især skyldes det integrerede projekteringssamarbejde, ”Target Value Design” mellem rådgivere og entreprenører, samt IPD kontraktens økonomiske incitamenter, herunder en ”no claim” kultur.
Tid:
Psykiatribygningen blev afleveret til tiden. Status er indtil videre at man overholder målsætningen om at bygge 50% hurtigere. Det må antages at det især skyldes Lean planlægning, industrialiserede byggeprocesser, samt IPD kontraktens økonomiske incitamenter, herunder en løsningsorienteret ”no claim” kultur.
Kvalitet:
Projektet har bl.a. en målsætning at kvaliteten skal være lige så god eller bedre end traditionelle projekter, og en målsætning om nul mangler. Status er at nul mangler ikke helt har kunnet overholdes på Psykiatribygningen. Der er dog væsentlig færre mangler end normalt. Det må antages at det især skyldes projekteringens fokus på bygbarhed og systemintegration, samt IPD kontraktens økonomiske incitamenter, herunder en løsningsorienteret ”no claim” kultur.
Bygherrens kompetencer:
Tønsberg projektet har en erfaren bygherreorganisation, med kompetencer og erfaringer fra hospitalsbyggeri. Bygherreorganisationen omfattede på tidspunktet for udbud godt 20 medarbejdere, hvilket fremgår af organisationsdiagrammet fra projektbeskrivelsen:
Generelt kan det siges at et stort projekt kræver en solid og kompetent bygherreorganisation for at lykkes. Det gælder digitalisering såvel som alle andre aspekter. Bygherreorganisationen kan selvfølgelig købe sig til rådgivning og ydelser, men som minimum må bygherreorganisationen have kompetence til vurdere digitale behov og løsninger, især fordi digitalisering ofte går ”på tværs” af traditionelle grænseflader. Det samme kan siges om samarbejdsprocesserne, hvor især IPD elementer og LEAN ofte kræver en uddannelsesindsats.
Bygherrens evaluering og erfaringsopsamling:
Tønsberg projektet er som nævnt midtvejs, og det er derfor tidligt at konkludere på erfaringerne endnu. Bygherren mener dog at projektet er godt på vej i forhold til både digitalisering og samarbejde mellem entreprenører, rådgivere og bygherre.
Bygherren ville i et nyt udbud søge at etablere en samarbejdskontrakt allerede fra dispositionsforslagsfasen. Dette for at sætte fælles målbilleder og optimere brugen af digitale værktøjer og industrialiserede produktionsmetoder. Bygherren ville ikke igen basere sig på traditionelle standardkontrakter. De digitale krav ville være stort set uændrede, men Bygherren ville specificere kravene yderligere, særligt kravene til FM dokumentation for de tekniske systemer, samt GTIN og SGTIN koder som produktidentifikation.
Link til rapport om forprojektet:
http://tonsbergprosjektet.no/wp-content/uploads/2017/01/FERDIG-KORTVERSJON-forprosjektrapport.pdf
Link til bog om IPD:
https://www.saxo.com/dk/integrating-project-delivery_martin-fischer_hardback_9780470587355
Link til Lean Construction DK:
http://www.leanconstruction.dk/