Datamodel
[av_breadcrumbs]
Værdien af at stille krav:
- En datamodel giver overblik og sparer tid, hver gang man skal forholde sig til bygninger, arealer, rum, bygningsdele og tekniske systemer i byggeprojekter og videre i drift. IFC er en åben datamodel der anvendes bredt til byggeri og drift.
- For en lille ukompliceret opgave vil et udtræk af den samlede datamodel give en datastruktur, som simpelthen kan være en kort liste eller tabel over de bygningsdele og tekniske systemer opgaven vedrører, og de nødvendige egenskaber. Listen eller tabellen skal så lægges ind i software til projektering, digitalt samarbejde, kvalitetssikring, mangelgennemgang og digital aflevering, så alle parter i projektet kan anvende den.
Opmærksomhedspunkter
- Hvis bygherren ikke har defineret en datamodel, er rådgivere og entreprenøren henvist til, hver især at oprette en datastruktur i situationen.
- Hvis datastrukturen skal stilles op efter en klassifikation, skal der stilles krav om det i IKT-specifikationen.
- En klassifikation er ikke en datamodel, men et supplement til den.
Lovgivning:
- Ingen direkte lovgivning vedr. IKT, hvis projektet er under tærskelværdierne i IKT bekendtgørelserne eller der iøvrigt kan fraviges.
Aftalegrundlag:
Internationale standarder:
Teknisk fælleseje:
Tjekliste
Udbudstekster, eksempler
Note: Nedenstående eksempel på udbudstekst er udtryk for bygherrens valg på tidspunktet for udbud af den konkrete byggesag. Bygherreforeningen anbefaler, at man fremadrettet bruger det nye danske aftalesystem, dvs. AB18, ABR18, ABT18 mv., som grundlag.
Datamodel, udledt af udbudstekster fra case AAB Aarhus:
Tabellen herunder viser den datastruktur, der kan udledes af udbudsmaterialet. Den består ganske enkelt af de bygningsdele, der vil være drift på efterfølgende, og som der derfor skal afleveres bygningsdelskort for. Det er samtidig de vigtigste bygningsdele, hvad angår kvalitetssikringen i udførelsen, samt mangelregistreringen.
I første kolonne er det vist hvordan datastrukturen passer ind i IFC datamodellen. Dette er udelukkende en kolonne som viser en mapping, det er ikke et krav som stilles til fx rådgiverne.
Mapping til IFC er vigtigt for de fleste driftorganisationener, fordi deres forskellige IT systemer helst skal referere til den samme datamodel for at kunne dele data imellem sig.
Desuden sikrer sikrer mapping til IFC datamodellen at data fra f.eks. bygningsdelskortene lettere kan tilføjes, når de eksisterende bygninger digitaliseres i form af bygningsmodeller.
I næste kolonne kommer koden for ForvaltningsKlassifikation, som skal anvendes i den almene sektor. Hvor der står N/A (Not Avaliable) er det fordi navnet på bestanddelen jf. Forvaltningsklassifikation er det samme som typenavnet i den tredje kolonne. Typenavnet er det, der bruges konsekvent i udbudsmaterialet på tilbudslister, tegninger og i fagbeskrivelser.
Fjerde kolonne kan bruges til stregkoder for produkter, hvis de forefindes, og femte kolonne angiver faget, dvs. hvilke fag der skal aflevere bygningsdelskort og KS dokumentation, samt levere mangeludbedring.