Bæredygtighed
Værdien af at stille krav:
- Arbejdet med bæredygtighed i byggeriet, er endnu ikke digitaliseret i større omfang. Det kan bestemt gøres bedre, med mere overblik og bedre data som grundlag for både beregninger og simuleringer.
- Mængder mv. til Life Cycle Costing og DGNB certificering kan med fordel trækkes fra digitale bygningsmodeller.
- Dokumentationen af energibehov forbedres ved at kræve simuleringer fremfor simple beregninger.
- Digitale målere og sensorer kan gennem BAS software, styre bygningens tekniske systemer bedre, og påvirke brugernes adfærd.
Opmærksomhedspunkter
- Bæredygtighed og grøn omstilling i byggeriet omfatter langt mere end Digitaliseringsguidens omtale af de digitale muligheder.
- Der findes en række forskellige software til simulering af dagslys, energibehov mv., som ikke er særligt kendte eller udbredte i det danske marked, fordi bygherrer ikke har stillet krav om mere end dokumentation, af Bygningsreglementets krav med Be18.
- I et udbud kan kravet om bedre beregninger og simuleringer stilles, ved at kræve at software skal være certificeret efter ASHRAE Standard 209-2018, samt efter EN ISO 16739:2016, (IFC standarden) så de digitale bygningsmodeller kan anvendes direkte som grundlag.
- Performancetest kan erstatte store dele af “commisioning” arbejdet, men kan med fordel suppleres med et fokus på “systemintegration” af BAS software
Lovgivning:
- Bygningsreglementets minimumskrav vedr. energiforbrug samt vejledning om klimasikring
Aftalegrundlag:
Internationale standarder:
Teknisk fælleseje:
Tjekliste
Udbudstekster, eksempler
Note: Nedenstående eksempel på udbudstekst er udtryk for bygherrens valg på tidspunktet for udbud af den konkrete byggesag. Bygherreforeningen anbefaler, at man fremadrettet bruger det nye danske aftalesystem, dvs. AB18, ABR18, ABT18 mv., som grundlag.
Bæredygtighed, udbudstekster fra case DTU 310:
DTU 30X Projektbeskrivelse:
Bæredygtighed
DTU har en ambition om at projektet opnår DGNB Guld-niveau. Dog ønskes byggeriet ikke certificeret ved GBC DK. DGNB certificeringssystemet anvendes derfor primært som referenceværktøj til at evaluere totalrådgiver og entreprenørs bæredygtige løsninger.
Ved afleveringen af byggeriet skal der afleveres et fuldt og funktionsdygtigt byggeri hvor der er gennemført commissioning og herunder performancetests i henhold til den opstillede plan for dette.
DTU 30X Procesbeskrivelse for commisioning:
Fase B og C, totalrådgivers ydelser
Udarbejdelse og fremlæggelse (til DTU-Drift) af indeklimasimuleringer og energiberegninger.
(…)
Opstilling og fremlæggelse af (til DTU-Drift) anlægs- og styringsstrategier, som sikrer at de tekniske anlæg bliver udformet, så de kan opfylde krav til funktionalitet, indeklima og energiforbrug.
(…)
Udarbejdelse af kravspecifikationer for prøvninger og tests. Herunder beskrivelse af hvordan der skal afprøves og testes for at kunne dokumentere at krav til indeklima og energiforbrug er overholdt.(helhedstests).
Fase D og E, totalrådgivers ydelser
Udarbejdelse af setpunktslister og alarmlister.
(….)
Kommentering, kvalitetssikring og godkendelse af entreprenørens detailtidsplan for indregulering, prøvning og tests.
(….)
Opstille komplet program (beskrivelse af) logninger på CTS anlæg i indregulerings-, prøvnings og testperioden samt i det første driftsår. Programmet skal sikre dokumentation af at stillede krav overholdes.
IKT specifikation afsnit 2.1 stk 1:
IKT lederens ydelser
Koordinering af informationsniveauer for bygningsmodellerne på objektniveau i forhold til fag, faser, simuleringer, visualiseringer og KS.