• Økonomi

Enorme summer investeres i byggeriet hvert år. Bygherreforeningens medlemmer alene bygger årligt for mere end 50 mia. kr. De store summer skal skabe værdi – ikke blot for bygherrerne, men også for brugere, naboer og samfund. Derfor er der et naturligt samfundsøkonomisk hensyn, der skal tages hver gang en bygning skal rejses.

Byggeri skaber værdi

Det særlige ved bygge- og anlægsopgaver er, at de afgørende beslutninger oftest skal træffes på et tidligt tidspunkt, hvor data og informationer om opgaven er stærkt begrænsede. Typisk skal der fastlægges et budget for byggeriet i forbindelse med igangsætningen, hvor der endnu kun er foretaget indledende analyser.

Det er afgørende for alle parter at nå i mål med projekterne til den aftale tid, kvalitet og økonomi. Alligevel sker det, at projekter afleveres med mangler, tager længere tid eller bliver dyrere end budgetteret. Til stor frustration for bygherrer og samfund.

Bygherreforeningen arbejder på flere projekter, der giver inspiration til tidlig budgetplanlægning, risikostyring og business cases for byggeprojektet. Derudover tilbyder foreningen kurser og seminarer, der giver vejledninger og råd til at styre økonomien.

På denne side finder du både værktøjer og inspiration til bygherrernes arbejde med økonomi.

Topfoto: Shutterstock

Områdechef, projekter og udvikling
Rolf Simonsen

rs@bygherreforeningen.dk

Hvis du vil vide mere om Bygherreforeningens indsatser i forhold til økonomi, kan du kontakte Rolf Simonsen.

Kurser og arrangementer om økonomi

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

okt
2
Styring og økonomi

Økonomistyring for bygherrer

På dette kursus får du en god grundlæggende introduktion til økonomistyring og contract management for bygherrer. Du bliver klædt på til at overskue og navigere sikkert i den komplekse organisering af samarbejdspartnere og kontraktforhold i...

nov
13
Styring og økonomi

Robuste projekter og effektiv risikohåndtering

Effektiv risikostyring kan gøre din økonomi, tidsplan og byggeproces mere robust over for usikkerheder. Dette kursus tager fat i de gode eksempler på, hvordan du kan indarbejde risikostyring både i udbud og processer, så du...

Nyheder om økonomi

Bygherrebarometer: Rekordmange byggeprojekter udskydes fortsat

Der bliver fortsat aflyst eller udskudt mange byggeprojekter i Danmark. Rekordhøje 40 pct. af alle byggeprojekter er blevet aflyst i 2023. Særligt er boligmarkedet gået i stå. Under halvdelen af alt boligbyggeri går i gang som planlagt. Det er særligt København og Midtjylland, som er ramt. Også i 2024 skal vi forvente et vanskeligt marked, lyder det fra eksperterne hos Byggefakta. Bygherreforeningen forventer en begyndende stabilisering hos landets bygherrer. Her hæfter man sig ved, at selvom situationen har nogle lighedstegn med situationen under finanskrisen, så står landets bygherrer et helt andet sted forretningsmæssigt. Kun et område boomer: Grøn energi.
07/11/2023/af Ditte Juel Jensen

Nyt bygherrebarometer – trends og tendenser blandt landets bygherrer i 2024

Bygherrebarometeret tager temperaturen på byggeaktiviteter blandt landets største investorer og igangsættere af byggeri. Her finder du oversigt over aktiviteter og planer blandt bygherrer og developere i Danmark i 2024 samt en opsamling på realiserede byggeaktiviteter i 2023.
07/11/2023/af Ditte Juel Jensen

Byggeriet undgik nedsmeltning i 2022

Trods masser af krisestemning og udfordringer sidste år lå byggeriet på ingen måde stille. Byggefakta udkom i sidste uge med en opgørelse over gennemførte projekter i 2022. Selvom en del bygherrer måtte trække i håndbremsen, lå markedet på ingen måde stille. Samlet set blev der igangsat store byggeprojekter for over 111,8 mia. kroner sidste år, lyder det fra analysevirksomheden i rapporten Trends for byggebranchen 2018-2022.
03/02/2023/af Freja Andersen

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev