Mangel på lærepladser
og frafald
Branchen skal tage
øget ansvar
Hvad kan bygherren gøre?
I Danmark vil der om få år mangle ca. 17.000 faglærte i bygge- og anlægsbranchen
Det vil i praksis betyde:
- Dyrere projekter
- Forsinkede projekter
- Øget social dumpning
- Mindre innovation og udvikling i byggeriet
- Ringere betingelser for den grønne omstilling
Mange af de unge, der vælger en erhvervsfaglig byggeuddannelse, vælger at tage en uddannelse inden for tømrerfaget. Det er positivt, for tømrerne har en særlig rolle i forhold til den grønne omstilling af branchen og samfundet. De udgør den største gruppe ude på byggepladserne og uddannelsen er byggebranchens største.
Desværre er der mange virksomheder i byggeriet, der er tilbageholdende med at tage elever ind i lære.
De seneste tal fra Byggeriets Uddannelser viser, at der lige nu er 604 tømrerelever i skoleoplæring ud af i alt ca. 7700 elever i faget på landsplan.
604 elever, med forskellige baggrunde, der brænder for faget, og som har brug for og lyst til at komme ud og prøve deres teori af i praksis og bidrage hvor der er behov.
Mangel på lærepladser og frafald på tømrerfaget
Tømrerfaget er et af det fag med højst antal korte uddannelsesaftaler og ophævede uddannelsesaftaler. Fra maj 2022 – maj 2023 var der 1437 ophævede uddannelsesaftaler for tømrerlærlinge i en periode, hvor der blev der udlært 1795 tømrersvende.
De ophævede uddannelsesaftaler er bl.a. et udtryk for, at der i branchen ikke er praksis for at håndtere at det kan være udfordrende at være i lære, og at flere elever mistrives på deres lærepladser.
Mange elever føler sig pressede og nervøse over om de kan finde en læreplads
Tømrerlærlingen William er glad for at være i lære i hans firma, hvor han oplever at lære en masse enormt vigtige ting og en form for personlig udvikling. Han forklarer, at der desværre er mange på hans grundforløb, der er nervøse og pressede over om de kan finde en læreplads, og at der også var nogle af hans kammerater, der ikke endte med at få en læreplads.
Branchen skal tage øget ansvar
Branchen befinder sig i en kritisk situation, hvor der er behov for at alle tager ansvar for at sikre arbejdskraft til branchen i fremtiden. Det handler om at bygherren stiller ambitiøse krav, entreprenøren forpligtiger sig til at tage lærlinge ind og skaber nogle gode rammer for udvikling og læring, og at parterne hjælper hinanden med at fastholde fokus på trods af mange andre dagsordener. Branchen må tage ansvar overfor alle de elever, der ønsker at blive en del af byggeriets grønne udvikling og omstilling.
Vores medlemmer, bygherrerne, har brug for arbejdskraft til den grønne omstilling, og entreprenørvirksomhederne har brug for kompetente håndværkere, der forstår byggeriets processer og som kan indgå i samarbejde og bæredygtig udvikling af branchen.
Der er behov for at vi tænker og handler anderledes, og sammen skaber en ny praksis omkring det at uddanne lærlinge.
Bygherreforeningen sætter nu fokus på udfordringen og bygherrens handlemuligheder i denne kampagne, ”Ta’ en ekstra tømrerlærling”.
Emma måtte sende 500 ansøgninger før hun fik en læreplads
Emma Johannsen måtte søge lærepladser i 500 virksomheder, før det gav pote. Hun endte med i være i skolepraktik i et helt år. Men Emma holdt fast og blev ved med at søge, for hun ønskede sig brændende at lære en masse ting ude i den virkelig verden, så hun kan færdiggøre sin uddannelse og blive en dygtig tømrersvend.
Mange gode argumenter for at tage flere lærlinge
Tømrermestester Troels Hansen A/S kan se mange fordele i at tage så mange lærlinge ind som muligt. Bl.a. er det en af virksomhedens sociale bæredygtighedspolitik, og fordi at de kan se hvordan det skaber en fødekæde af medarbejdere i et presset marked.
Hvad kan bygherren gøre?
Ansvaret for at ansætte og oplære lærlinge er entreprenørens. Men Bygherreforeningens erfaringer fra en fem årig lang indsats viser, at der bliver uddannet flere lærlinge, når bygherren også involverer sig.
Vi har derfor samlet de forskellige former for handling, som bygherren kan tage for at være med til at ændre på udviklingen:
Sæt fokus på problemstillingen og italesæt jeres ønske om at der bliver taget flere lærlinge ind på byggemøder med jeres entreprenører.
Sæt fokus på udfordringen og handlemulighederne internt i jeres organisation.
Hent eksempel på en mail eller find flere muligheder her.
Ring rundt til lokale oplæringscentre og forhør jer om der står lærlinge, der mangler en læreplads.
Stil krav i dine udbud med Byggeriets Samfundsansvars klausul.
Sæt fokus på problemet på jeres sociale medier og andre kommunikationskanaler og vis overfor jeres interessenter at I som bygherre er opmærksomme og aktive på denne dagsorden.
Se hvordan man kan gribe det an her.
I kan fx også dele elementer fra vores kampagnematerialer, herunder videoer og interagere med Bygherreforeningens opslag, som løbende bliver tilgængeligt på Bygherreforeningens LinkedIn.
Har I en god historie fra jeres organisation eller byggeplads, som I gerne vil have delt?
Så tag kontakt til kommunikationskonsulent Freya Ghadban Andersen. Vi vil gerne sætte fokus på jeres gode eksempler i vores kampagne, der kan inspirere andre.
Det er vigtigt at bygherren stiller krav
Der er mange grunde til at tømrermester Ali Koca har overpræsteret i forhold til antal lærlinge i sit firma på nogle af de projekter, han er på. Han synes at det er givende at have lærlinge på flere forskellige måder. Han slår også et slag for at bygherren skal stille krav – det er med til at gøre det lettere for ham at prioritere, på trods af at han må omstrukturere en smule.
“Uden lærlinge, og uden medarbejdere med de rigtige kompetencer, kommer vi ikke i mål med at bygge mindre klimabelastende”.
Bæredygtighedschef i Pension Danmark
“Vi skal sikre, at der er elever, der får en uddannelse på vores byggeri”
Direktør i BO-VEST
“Vi har brug for nogle medarbejdere, der kan deres håndværk”
Direktør i Himmerland Boligforening