Datamodel
[av_breadcrumbs]
Værdien af at stille krav:
- En datamodel giver overblik og sparer tid, hver gang man skal forholde sig til bygninger, arealer, rum, bygningsdele og tekniske systemer i byggeprojekter og i drift.
- Datamodellen skal kunne rumme alt, der er relevant for et byggeprojekt, og den “driftmodel” der skal afleveres til driftorganisationen.
- En datamodel skal basere sig på en åben standard, så man som bygherre kan være sikker på at kunne åbne arkiverede data, samt at flytte data når man ønsker at skifte software. Der er desværre mange danske eksempler på datatab og dyre manuelle processer, når data skal flyttes rundt mellem software. En robust og velfungerende datamodel kan forebygge dette. I byggeri og drift af bygninger bør man anvende er IFC som datamodel, da det er den eneste fungerende åbne datamodel for byggeri og byggeprocesser.
- Med IFC som datamodel kan man tilføje data fra andre registre som BBR koder, navngivning, klassifikationskoder, GTIN stregkoder mv.
- De fleste profesionelle bygherre- og driftorganisationer anvender en lang række forskellige software, ganske enkelt fordi der er mange forskellige arbejdsopgaver og faglige problemstillinger, som ikke kan løses i store ”enterprise” IT systemer. En fælles datamodel understøtter denne mere ”distribuerede” tilgang til data. Desuden er det værd at overveje at anvende ”Linked Data” teknologier til at ”linke” data sammen, selvom de måske er struktureret forskelligt. Teknologien er velkendt indenfor ”semantic web”, og der er en teknisk guideline under udarbejdelse i CEN/TC 442..
Opmærksomhedspunkter
- Hvis Bygherren ikke har defineret en datamodel, er rådgivere og entreprenører henvist til hver især at oprette en datastruktur de lige kan finde på i situationen.
- Hvis datastrukturen skal stilles op efter en klassifikation, skal der stilles krav om det i IKT-specifikationen.
- En klassifikation er ikke en datamodel, men et supplement til den.
- Bygherren kan fastlægge de vigtigste dele af datamodellen mere konkret i form af et “object type library” baseret på IFC, og sat op i en database.
- Vær opmærksom på at Building Automation Systems, BAS (også kendt i Danmark som BMS, CTS, IBI mfl.) har kodninger og diagrammer som burde gøre brug af BIM modellens datamodel for tekniske systemer, komponenter og relationerne imellem dem. Der er en oplagt optimering at hente her.
- Ved udbud af BAS bør man stille krav om at programmeringen af automatikken skal anvende den åbne standard BACNET. På den måde kan man i driftsorganisationen undgå at blive låst til en enkelt leverandør og dennes prissætning af fx opgraderinger af softwaren.
Lovgivning:
Aftalegrundlag:
Internationale Standarder:
Teknisk fælleseje:
- IKT specifikation
- Klassifikation
Tjekliste
Udbudstekster, eksempler
Note: Nedenstående eksempel på udbudstekst er udtryk for bygherrens valg på tidspunktet for udbud af den konkrete byggesag. Bygherreforeningen anbefaler, at man fremadrettet bruger det nye danske aftalesystem, dvs. AB18, ABR18, ABT18 mv., som grundlag.
Datamodel, udbudstekster fra case DTU 310:
DTU IKT-2-0-Standard, afsnit 5.3:
Driftsmodellen afleveres i fuld kompatibel format til CAS drift-system (se 5.4, Stk. 4) og IFC 2.x3 koordineret modelview format.
IKT specifikation afsnit 3.2 stk 1 og 2:
Der skal benyttes objektbaserede bygningsmodeller til at understøtte den tværfaglige koordinering og kvalitetssikring.
Alle projekterende parter er forpligtet til at stille fællesmodeller, fagmodeller og tegninger til rådighed for bygherrens og øvrige parters anvendelse igennem alle faser i IFC format og originalformat.
DTU IKT-2-0-Standard, afsnit 3.3 stk 7:
Information på tegninger, skal dannes ud fra objektets egenskaber, ikke som selvstændige tekstfelter.
DTU IKT-2-0-Standard, afsnit 3.3 stk 2:
Klassifikation / identifikation Alle bygningsdele i modellen skal have et entydigt link til bygningsdele i FM dokumentationen. Linket skal tage udgangspunkt i den overordnede klassifikationstabel i ”2.1 Bygningsdelsoversigt” og forsynes med tilstrækkelige underniveauer til entydigt at sammenkæde bygningsdele og de tilhørende bygningsdele i modellen. Der benyttes som udgangspunkt parameter navn ”DTU_Classification”.
Bemærkninger:
Klassifikationstabellen i ”2.1 Bygningsdelsoversigt” er en SfB tabel med løbenumre, hvor der er kolonner til indsættelse af typenumre og anlægsnumre, som skal fungere som link til modellen. I praksis betyder de ovennævnte tekster at datamodellen der ligger bag kravene er IFC 2×3.