Sådan arbejder vi
.
Bygherreforeningen er en organisation for professionelle bygherrer og ejendomsudviklere med næsten 300 offentlige, private og almene medlemmer. Medlemmerne bygger for mere end 100 mia. kr. om året, og medlemsskaren omfatter mere end 3.500 af byggeriets vigtigste beslutningstagere. Vi spiller en central rolle i byggeriet og arbejder tæt sammen med andre organisationer og offentlige myndigheder for at fremme byggeriets udvikling samt varetage bygherrernes interesser både politisk og på tværs af bygge- og anlægsbranchen.
Som medlem kan du gennem vores netværk og kurser dele erfaringer og få ny viden, mens du i vores udvalg kan få politisk indflydelse og bidrage til at formulere politiske holdninger, præge den offentlige debat og udarbejde høringssvar.
Bygherreforeningen arbejder med en række politikområder, der er definerende for vores interessevaretagelse. Politikområderne er besluttet af bestyrelsen, og sekretariatet holder sig løbende opdateret og igangsætter eventuelle politiske indsatser. For eksempel ved at udarbejde argumenter gennem videns- og dataindsamling og udtrykke holdninger eller ønsker i kronikker og debatartikler eller via dialog med embedsværket og politikere.
Desuden arbejder Bygherreforeningens forskellige udvalg løbende med forskellige fagområder og kan inden for specifikke aktuelle emner ligeledes i samspil med sekretariatet udøve interessevaretagelse på vegne af hele medlemskredsen.
Bygherreforeningen er repræsenteret i en række råd, nævn, bestyrelser og tværgående initiativer. Enten via medarbejdere fra sekretariatet eller bestyrelsesmedlemmer. På den måde gør vi medlemmernes bygherreinteresser gældende rundt om i branchen samt i forhold til politikere og embedsværk. Vi sidder bl.a. med i følgende sammenhænge:
Bygherreforeningen har defineret en række politikområder, der aktuelt tildeles ekstra opmærksomhed både holdnings- og kommunikationsmæssigt for at påvirke udviklingen af områderne. Disse politikområder og mærkesager er med til at skabe sammenhæng på tværs af foreningens bestyrelse, sekretariat og udvalg, og gør vores profil tydelig og konkret over for vores nøgleinteressenter. Mærkesagerne vil typisk have udspring i foreningens faglige udvalg, som enten selv tager sager op eller ønsker at markere sig i forhold til aktuelle dagsordener.
I øjeblikket har Bygherreforeningen fokus på følgende aktive politikområder:
Generelt arbejder Bygherreforeningen for at skabe velfungerende og gennemskuelige rammevilkår i forhold til at planlægge og opføre byggeri og anlæg. Herunder har vi aktuelt følgende opmærksomhedsområder:
Aftalesystemet
Byggeriet fik en revision af aftalesystemet i 2018 (AB 18 – Almindelige betingelser i bygge- og anlægsvirksomhed) efter flere års intenst udvalgsarbejde med Bygherreforeningen som nøgleaktør. Sidenhen er aftalesystemet blevet evalueret, og det står med al sandsynlighed overfor en ny organisering. Bygherreforeningens engagement kommer fra et ønske om at skabe bedre rammer for bygherrernes indgåelse af kontrakter, herunder at skabe højere produktivitet og bedre kvalitet samt større forudsigelighed i projekter med hensyn til tid og budget. Derudover skal aftalesystemet medvirke til at modernisere branchens samarbejdsformer og sikre bedre konkurrence og øget fokus på samfundsansvar i byggeriets processer. Sidst men ikke mindst ønsker vi, at aftalesystemet er forankret i en stærk organisatorisk ramme.
Byggesagsbehandling
Der kan være stor variation i myndighedsbehandlingen fra kommune til kommune. Variationen udgør et problem i forhold til sagsomkostninger, effektivitet og gentagelseseffekt/produktivitet. For Bygherreforeningen er det en prioritet at sikre mere gennemsigtig, ensartet og effektiv myndighedsbehandling af byggesager, så bygherrerne får lettere ved at agere i forhold til sit byggeri. Desuden arbejder vi løbende med at give input og påvirke politiske processer, som kan have indvirkning på rammerne for opførelse og gennemførelse af byggeri, fx ændringer i udbudsloven, klimakrav til byggeri mv.
Bygningsreglementet
Social- og Boligstyrelsen lancerede i juni 2024 en strategi for et helhedsorienteret bygningsreglement. Formålet var bl.a. at balancere kravene til byggeriets sikkerhed, sundhed, energiforbrug og klimapåvirkning, samtidig med at forenkle processerne for bygningsejere. Implementeringen af det helhedsorienterede bygningsreglement vil finde sted i perioden 2024-2028, og Social- og Boligstyrelsen har lagt op til et tæt samarbejde med byggebranchen og kommunerne gennem hele processen. Bygherreforeningen deltager aktivt og sidder bl.a. i Det Strategiske Dialogforum, sammen med 6 andre organisationer, og her foregår dialog om input til analyser og udviklingen af Bygningsreglementet. Læs mere om vores indsats for at påvirke udarbejdelsen af det nye Bygningsreglement her.
Bygge- og anlægsbranchen skal omstille sig i en mere bæredygtig retning og nedbringe sine CO2-emissioner og råstofforbrug. Landets bygherrer har en helt central rolle i omstillingen som indkøber og strategisk retningsgiver for udvikling og opførelse af byggeri og anlæg.
I 2023 udgav Bygherreforeningen en bæredygtighedspolitik for miljø og klima, som har fokus på fire problemområder: klima og energi, ressourcer, kemi og biodiversitet.
Bygherreforeningen har over de seneste år i stigende grad arbejdet med flere elementer af social bæredygtighed, som bliver et stadig vigtigere emne i forhold til at skabe handlerum og legitimitet og sikre den nødvendige arbejdskraft til branchen. I 2024 udgav Bygherreforeningen en bæredygtighedspolitik på det sociale område, som beskriver vores fokus og prioriteringer på området. Herunder har vi aktuelt følgende opmærksomhedsområder:
Arbejdsmiljø og sikkerhed
Trods koordinerede indsatser, bl.a. samarbejdet mod arbejdsulykker “Knæk Kurven”, er ulykkestallet fortsat højt i byggebranchen. Det er imidlertid bygherrens ansvar at sørge for et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Derfor ønsker Bygherreforeningen at udbrede viden om bygherrens pligter og sætte et stærkt strategisk fokus på arbejdsmiljø i byggeprocessen.
Lærlinge og arbejdskraft
Byggeriet ser ind i en fremtid med færre hænder på arbejdsmarkedet. Igennem en række år har Bygherreforeningen arbejdet på at understøtte, at der uddannes flere lærlinge på landets byggepladser, og at branchen dermed er med til at rekruttere og uddanne unge talenter til branchen. Læs mere om denne indsats her.
Den økonomiske bæredygtighed er lige så vigtig som den miljømæssige og sociale bæredygtighed og spiller en lige så stor rolle for bygherrer. Det gælder uanset om bygherrens forretningsmodel er baseret på afkast af investeret kapital eller sparede skattemidler. Frem mod maj 2025 arbejder Bygherreforeningen på at udvikle en økonomisk bæredygtighedspolitik, der er i balance med de to øvrige politikker, og som herefter kan findes her.
Bygherreforeningen har i øjeblikket syv udvalg, som beskæftiger sig med hvert sit fagområde inden for byggeri og anlæg. Hvis du som medlem af Bygherreforeningen ønsker at påvirke branchen politisk, kan dette ske gennem et af vores udvalg. Desuden findes også Bygherreforeningens Young Advisory Board, som er sparringspartner for foreningens bestyrelse med fokus på fremtidens branche, forening og bygherrestand. Du finder de enkelte udvalg ved at trykke på links nedenfor: