Byggeriet på vej mod bæredygtighed
For at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning er der behov for mere gennemsigtighed i markedet og et øget fokus på cirkulære ressourceanvendelser. 40 procent af energien og materialeforbruget bruges i bygninger og byggeaffald repræsenterer 30 procent af alt affald i Danmark. Så der er et stort potentiale for en mere ansvarlig planlægnings-, indkøbs- og driftspolitik blandt bygherrer. Men bygherrerne kan have svært ved at gennemskue, hvilke materialer der kan genanvendes, og hvornår de reelt set er bæredygtige.
Cirkulære processer bliver i det hele taget mere fremtrædende i de kommende år. Det samme gælder temaer som energiforbrug og klimaaftryk, hvor særligt bygningsrenoveringer kan have en stor effekt.
Bygherreforeningen arbejder aktivt på en række indsatser, der skal fremme bæredygtighed og arbejdet med FN’s verdensmål i byggeriet. Foreningen er partner i EU/HORIZON2020-projektet, City Loops, og foreningen har udarbejdet et bygherremanifest, der omsætter verdensmålene til bygherreuniverset. Tidligere har foreningen har lavet hvidbøger om forskellige bæredygtighedsbegreber og certificeringsordninger, samt bygningsdrift og Bygherreforeningen driver en hjemmeside, jordhåndtering.dk, med gode råd til en bæredygtig håndtering af overskudsjord fra byggeprojekter. Foreningen er senest gået aktivt ind i afprøvningen af den frivillige bæredygtighedsklasse, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har introduceret i maj 2020, bl.a. ved oprettelse af et netværk.
På denne side finder du både bygherremanifestet til FNs verdensmål, information om bæredygtighedsklassen, samt andre værktøjer og inspiration til bygherrernes arbejde med bæredygtigt byggeri.
Projektchef
Graves Simonsen
Hvis du vil vide mere om Bygherreforeningens indsatser på bæredygtighedsområdet, kan du kontakte Graves Simonsen.
Værktøjer til bæredygtighed
Frivillig bæredygtighedsklasse i BR
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har langeret en ny frivillig bæredygtigshedsklasse, som efter en testperiode på to år skal forankres i Bygningsreglementet. Læs her om afprøvningen af bæredygtighedsklassen og Bygherreforeningens netværk for bygherrer, der deltager heri.
Bygherrens arbejde med FN’s verdensmål
Ved at stille mere kvalificerede krav om bæredygtighed til samarbejdspartnere og sig selv, kan bygherrer drive en bæredygtig udvikling i hele sektoren. Læs med her og få indblik i, hvordan du som professionel bygherre kan arbejde med verdensmålene.
Verdensmålsbarometer
Læs mere om verdensmålsbarometret. Barometer er til brug i bedømmelsesprocesser i projektkonkurrencer og udbud med arkitektydelser udarbejdet af Arkitektforeningen og Bygherreforeningen.
Nye forretningsmodeller i cirkulær økonomi
Læs mere om City Loops som Bygherreforeningen er en del af. Målet er at strategier og markedsmodeller for genanvendelse af byggeaffald og overskudsjord.
Brug overskudsjord som ressource
Læs mere om fornuftig jordhåndtering, få konkrete redskaber til at håndtere overskudsjord og se cases om emnet her.
Få styr på cirkulære byggeprocesser
Få værdifuld viden om at bygge og lave forretning efter den cirkulære økonomis principper med hjælp fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og bogen “Circle House”.
Optimer din bygning og spar energi
Læs mere om metoden Totalkonceptet og afprøv værktøjet BELOK Totalværktøj.
Kurser og arrangementer om bæredygtighed
-
Bæredygtighed - Online
Verdensmål 12: Den grønne bundlinje i FN’s verdensmål: Bæredygtige byggematerialer og miljøvenlig…
Verdensmål 12 stiller skarpt på ansvarligt forbrug og produktion. Særligt de delmål, der beskæftiger sig med affaldshåndtering og byggematerialer er vigtige for byggebranchens aktører, da branchen udleder en stor del…
-
Bæredygtighed - København
Verdensmål 17: Partnerskaber for handling – et opgør med silotænkning i byggeriet
Verdensmål 17 om partnerskaber for handling er essentielt for bygge- og anlægsbranchen, der i mange tilfælde oplever udfordringer i samarbejdet på tværs, hvor en mangel på tidlig involvering af partnere…
-
Bæredygtighed - Aarhus
Bæredygtige udbud
Hvordan kan du indarbejde bæredygtighed i dine udbud, og hvordan sikrer du, at bæredygtighed tænkes ind i dine projekter allerede i udbudsfasen? På denne seminardag får du inspiration til, hvordan…