Tre stærke byggerier kæmper om Bygherreprisen
Tre meget visionære projekter og deres bygherrer kæmper om Boligfondens Kubens Bygherrepris 2018. Prisen hædrer bygherreorganisationer, der med gode visioner, strategier og processer formår at skabe byggeri, som flytter grænser – både i forhold til at udfordre dogmer, men også skaber værdi for brugerne og det omkringliggende samfund.
De tre nominerede er:
ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Ejendomme
For opførelse af Axel Towers i centrum af København. Klik og læs mere.
Realdania By & Byg
For opførelse af BLOX på Bryghusgrunden ved Københavns Havn. Klik og læs mere.
Aarhus Kommune
For opførelsen af Frederiksbjerg Skole midt i Aarhus. Klik og læs mere.
I år har rekordmange kandidater deltaget i konkurrencen om at blive nomineret til Bygherreprisen 2018. Blandt 19 stærke bygherrer og deres projekter har bedømmelseskomiteen nu udvalgt tre stærke og meget forskellige nominerede ud fra grad af nytænkning, værdiskabelse og i hvor høj grad der er sat et bygherreaftryk.
Bygherreprisen 2018 hædrer en bygherre, som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles god og professionel bygherreindsats, og som har formået at flytte grænser og skabe merværdi med sit projekt. I år er der lagt særligt vægt på de bygge- og anlægsprojekter, der flytter grænser ved at udfordre de gængse dogmer og sætte nye standarder for anvendelsen.
Det er Boligfonden Kuben, som sammen med Bygherreforeningen uddeler den prestigefyldte pris. Prisen blev senest uddelt i 2016, hvor Region Sjælland vandt for opførelsen af Nyt Psykiatrisygehus i Slagelse.
Stærke projekter
Henrik Mielke, CEO i Enemærke & Petersen, er bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og medlem af bedømmelseskomiteen. Han er meget begejstret for de tre nominerede organisationer og deres projekter:
”Jeg synes, at vi har tre stærke kandidater med meget forskelligt udgangspunkt. Vi har den offentlige bygherre i form af Aarhus Kommune, der gør sit skolebyggeri til et forandringsprojekt og nytænker læring og pædagogik. Vi har det stærke kommercielle projekt midt i København i form af Axel Towers. Og sidst men ikke mindst er der BLOX, som på mange måder sætter helt nye standarder i byggeprocessen og ved det færdige resultat.”
Henrik Mielke pointerer, at selvom projekterne er meget forskellige, så gemmer der sig mange ligheder i bygherreindsatsen: Stærke strategier, velkonsoliderede og kompetente bygherreorganisationer, højt ambitionsniveau, mod og evne til innovation, nye samarbejdsformer og lysten til at tage et samfundsansvar og skabe merværdi med byggeriet.
Absolut topklasse
Formand for bedømmelseskomiteen Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, hæfter sig også ved de mange gode kandidater, som det har været svært at vælge i mellem:
”Vi har fået mange rigtig gode indstillinger, hvilket vidner om stærke ambitioner i branchen for at vinde bygherrens særlige pris. Men nok så vigtigt, så vidner det om mange dygtige og visionære bygherrer i Danmark. Med de tre nominerede er vi oppe i den absolutte topklasse, så det bliver meget svært at finde den endelige vinder.”
Bygherrens afgørende rolle
Han forklarer, at uanset hvem der vinder, så er det afgørende for ham, at de tre nominerede samt hele priskonkurrencen er med til at sætte fokus på bygherrens afgørende rolle, for at skabe det gode byggeri.
”Bygherreorganisationen bag et stort visionært byggeprojekt spiller ofte en lidt anonym rolle i forhold til det byggeri, som opføres. Og når byggeriet endeligt står færdigt, glemmer man ofte det forarbejde, der ligger bag. Men bygherren spiller en central rolle som den, der sætter rammerne for det færdige byggeri og vejen dertil. Det er igangsætteren og det strategiske anker i byggeprojektet. Bygherren er indkøber og angiver retningen og er derfor helt afgørende for byggeriets succes”, understreger Palle Adamsen
Og helt specifikt er det den ekstraordinære rolle og indsats, som Bygherreprisen gerne vil hædre. Det er den fremsynede bygherre, som er opmærksom på de ting, som er udslagsgivende for at skabe byggeri og anlæg med en positiv effekt på brugere og omgivelser:
“Der er virkelig brug for at sætte fokus på den gode bygherre. Det er fx samarbejdet mellem bygherrer, rådgivere og entreprenører, som sikrer, at vi får intelligente huse, hvor bæredygtighed, funktionalitet og brugervenlighed er i højsædet. Disse mere usynlige kvaliteter gør forskellen i sidste ende. Den gode bygherre kan være et forbillede for andre, og det gør denne pris ikke kun relevant for branchen, men for os alle som samfundsborgere. Derfor glæder jeg mig også til, at uddele Bygherreprisen 2018”, slutter Palle Adamsen.
Bedømmelseskomitéen
Bedømmelseskomitéen, som nominerer potentielle vinderprojekter og kårer vinderen, består af følgende:
- Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og CEO for Enemærke & Petersen A/S
- Inger Ravn, bestyrelsesmedlem og sekretariatschef i Boligfonden Kuben
- Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
- Hanne Ullum, vicedirektør for Bygherreforeningen.
Bygherreprisen er blevet uddelt siden 1999. I år uddeles den på Building Award (en ny stor samlet prisfest for hele byggeriet) den 9. november 2018 på Langelinie Pavillonen i København.