Tre stærke byggerier kæmper om Bygherreprisen

Tre meget visionære projekter og deres bygherrer kæmper om Boligfondens Kubens Bygherrepris 2018. Prisen hædrer bygherreorganisationer, der med gode visioner, strategier og processer formår at skabe byggeri, som flytter grænser – både i forhold til at udfordre dogmer, men også skaber værdi for brugerne og det omkringliggende samfund.

De tre nominerede er:

I år har rekordmange kandidater deltaget i konkurrencen om at blive nomineret til Bygherreprisen 2018. Blandt 19 stærke bygherrer og deres projekter har bedømmelseskomiteen nu udvalgt tre stærke og meget forskellige nominerede ud fra grad af nytænkning, værdiskabelse og i hvor høj grad der er sat et bygherreaftryk.

Bygherreprisen 2018 hædrer en bygherre, som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles god og professionel bygherreindsats, og som har formået at flytte grænser og skabe merværdi med sit projekt. I år er der lagt særligt vægt på de bygge- og anlægsprojekter, der flytter grænser ved at udfordre de gængse dogmer og sætte nye standarder for anvendelsen.

Det er Boligfonden Kuben, som sammen med Bygherreforeningen uddeler den prestigefyldte pris. Prisen blev senest uddelt i 2016, hvor Region Sjælland vandt for opførelsen af Nyt Psykiatrisygehus i Slagelse.

Stærke projekter 

Henrik Mielke, CEO i Enemærke & Petersen, er bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og medlem af bedømmelseskomiteen. Han er meget begejstret for de tre nominerede organisationer og deres projekter:

”Jeg synes, at vi har tre stærke kandidater med meget forskelligt udgangspunkt. Vi har den offentlige bygherre i form af Aarhus Kommune, der gør sit skolebyggeri til et forandringsprojekt og nytænker læring og pædagogik. Vi har det stærke kommercielle projekt midt i København i form af Axel Towers. Og sidst men ikke mindst er der BLOX, som på mange måder sætter helt nye standarder i byggeprocessen og ved det færdige resultat.”

Henrik Mielke pointerer, at selvom projekterne er meget forskellige, så gemmer der sig mange ligheder i bygherreindsatsen: Stærke strategier, velkonsoliderede og kompetente bygherreorganisationer, højt ambitionsniveau, mod og evne til innovation, nye samarbejdsformer og lysten til at tage et samfundsansvar og skabe merværdi med byggeriet.

Absolut topklasse

Formand for bedømmelseskomiteen Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, hæfter sig også ved de mange gode kandidater, som det har været svært at vælge i mellem:

”Vi har fået mange rigtig gode indstillinger, hvilket vidner om stærke ambitioner i branchen for at vinde bygherrens særlige pris. Men nok så vigtigt, så vidner det om mange dygtige og visionære bygherrer i Danmark. Med de tre nominerede er vi oppe i den absolutte topklasse, så det bliver meget svært at finde den endelige vinder.”

Bygherrens afgørende rolle

Han forklarer, at uanset hvem der vinder, så er det afgørende for ham, at de tre nominerede samt hele priskonkurrencen er med til at sætte fokus på bygherrens afgørende rolle, for at skabe det gode byggeri.

”Bygherreorganisationen bag et stort visionært byggeprojekt spiller ofte en lidt anonym rolle i forhold til det byggeri, som opføres. Og når byggeriet endeligt står færdigt, glemmer man ofte det forarbejde, der ligger bag. Men bygherren spiller en central rolle som den, der sætter rammerne for det færdige byggeri og vejen dertil. Det er igangsætteren og det strategiske anker i byggeprojektet. Bygherren er indkøber og angiver retningen og er derfor helt afgørende for byggeriets succes”, understreger Palle Adamsen

Og helt specifikt er det den ekstraordinære rolle og indsats, som Bygherreprisen gerne vil hædre. Det er den fremsynede bygherre, som er opmærksom på de ting, som er udslagsgivende for at skabe byggeri og anlæg med en positiv effekt på brugere og omgivelser:

“Der er virkelig brug for at sætte fokus på den gode bygherre. Det er fx samarbejdet mellem bygherrer, rådgivere og entreprenører, som sikrer, at vi får intelligente huse, hvor bæredygtighed, funktionalitet og brugervenlighed er i højsædet. Disse mere usynlige kvaliteter gør forskellen i sidste ende. Den gode bygherre kan være et forbillede for andre, og det gør denne pris ikke kun relevant for branchen, men for os alle som samfundsborgere. Derfor glæder jeg mig også til, at uddele Bygherreprisen 2018”, slutter Palle Adamsen.

Bedømmelseskomitéen

Bedømmelseskomitéen, som nominerer potentielle vinderprojekter og kårer vinderen, består af følgende:

  • Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og CEO for Enemærke & Petersen A/S
  • Inger Ravn, bestyrelsesmedlem og sekretariatschef i Boligfonden Kuben
  • Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)
  • Hanne Ullum, vicedirektør for Bygherreforeningen.

Bygherreprisen er blevet uddelt siden 1999. I år uddeles den på Building Award (en ny stor samlet prisfest for hele byggeriet) den 9. november 2018 på Langelinie Pavillonen i København.

Læs mere om Bygherreprisen og Building Awards 2018.

Fakta om Bygherreprisen 2018

Bygherreprisen hædrer en bygherre som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles god og professionel bygherreindsats, værdig til efterfølgelse. Prisen skal sætte fokus på bygherrens vitale rolle og ansvar som igangsætter og ankerperson i byggeprocessen.

Temaet for Bygherreprisen 2018 er byggeri som flytter grænser. Her tænker vi på bygge- og anlægsprojekter, der udfordrer de gængse dogmer og sætter nye standarder for anvendelse af byggeriet. Det kan være alt lige fra bæredygtighed, socialt ansvar, digitalisering, smartere anvendelse af eksisterende kvadratmeter, nye boformer mm. Således at byggeriet opleves som mere end blot en bygning. Konkret er de indstillede kandidater blev bedømt ud fra grad af nytænkning, værdiskabelse og i hvor høj grad, der er sat et bygherreaftryk.

Byggeriet kan enten være et nybyggeri eller en gentænkning/ny anvendelse af eksisterende bygninger. Byggeriet skal være afsluttet inden for de sidste fem år.

Bygherreprisen uddeles i et samarbejde mellem Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen. Prisen blev første gang uddelt i 1999, og uddelingen sker hvert andet år. I 2016 vandt Region Sjælland Bygherreprisen for opførelse af Nyt Psykiatrisygehus i Slagelse.

Vinderen af Bygherreprisen 2018 offentliggøres den 9. november på Building Award 2018, som er en ny stor prisfest for hele byggebranchen.

Der er udvalgt tre nominerede bygherrer blandt 19 indstillede kandidater.

Fotokreditering:
BLOX: Rasmus Hjortshøj

ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Ejendomme for opførelsen af Axel Towers

ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Ejendomme er nomineret for med opførelse af Axel Towers at have skabt et ikonisk flot byggeri i meget høj kvalitet midt i København i samarbejde med en målbevidst lejer. Det er sket under hensyntagen til en ambitiøs businesscase for både ejere – i form af en god forrentning af deres investering – og for lejere, som gennem byggeriet bl.a. styrker deres brandingværdi og interne samarbejdsprocesser.

Axel Towers er i sit udgangspunkt et kompromisløst og modigt projekt, som rev den meget særprægede Scala-bygning ned, for at etablere et nyt og særegenet projekt på en yderst attraktiv placering i hjertet af København. Kompromisløsheden er ført ud i livet i tæt samarbejde med en yderst bevidst primær lejer i form af advokatvirksomheden Gorrissen Federspiel. Det udtrykker sig bl.a. i en unik arkitektonisk identitet i byrummet med fem sammenbyggede runde tårne, samt en eksklusiv indretning af en bygning helt uden rette vinkler. Bygherren har i Axel Towers formået at definere et stærkt projekt og mødt en række forskellige økonomiske, tekniske og designmæssige krav og ønsker på forbilledlig vis, samtidig med at både budget og tidsplan har været fulgt til punkt og prikke.

Axel Towers er et byggeri som også i eftertiden vil stå stærkt i bybilledet og bidrage væsentligt til oplevelsen af København.

Axel Towers:

Bygherre: ATP Ejendomme A/S, Industriens Pension, PFA Ejendomme
Areal: 23.500 kvm plus 17.200 kvm P-anlæg
Bygherrerådgiver: RossenConsult A/S og Procon Danmark A/S
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Totalentreprenør: Züblin A/S
Ingeniør: Alectia A/S (NirasA/S), Züblin A/S og Procon Danmark A/S
Pris: 1.300 mio. kr.
Færdig: februar 2017

Kontakt:

Henrik Rossen, bygherrerådgiver og projektleder. Mobil: 6029 6060. E-mail: henrik@rossenconsult.dk

Birgitte Lund Rants, presserådgiver, ATP. Mobil:  2257 1163. E-mail:  blr@atp.dk

Realdania By & Byg for opførelsen af BLOX


Realdania By & Byg er nomineret for opførelsen af BLOX og realisering af et ekstraordinært byggeri, som er et nyt kulturelt mødested i København samt et innovativt og forretningsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri i Danmark.

Realdania har med BLOX formået at udleve en ekstraordinær vision om at skabe et byggeri som flytter grænser og som giver merværdi til det omkringliggende samfund. BLOX er ikke blot en bygning, men et kvarterløft, som udvikler et helt byområde og forbinder havn og by. Desuden er det et byggeri, som ved det færdige resultat og i selve processen har inspireret og udviklet byggebranchen på en visionær og værdiskabende måde. Der er sat nye standarder på det arkitektoniske plan og ved de valgte løsninger. Fx indeholder byggeriet en fuldautomatisk parkeringskælder, stor transparens og ekstraordinær stor fleksibilitet i byggeriet, som gør det fremtidssikret i forhold til mange forskellige funktioner og formål. Byggeprocessen har indeholdt en række nyskabelser inden for bl.a. interessentdialog ligesom der er arbejdet med nye udbuds- og kontraktformer. Bl.a. blev der udviklet nye tilgange til at indarbejde risici i prissætningen af store byggeprojekter. Desuden har bygherren, som en af de første herhjemme indarbejdet Quantity Surveyor-ekspertise for at sikre projektets økonomi og har bl.a. derfor kunne færdiggøre byggeriet til den planlagte tid og pris.

Bag BLOX findes en visionær bygherre, som gennem en stærk vision er lykkes med sit projekt trods udfordringer undervejs. Et ekstraordinært projekt, som med tiden vil træde i karakter som en afgørende investering for dansk erhvervs- og kulturudvikling samt i udviklingen af København.

BLOX:
Bygherre: Realdania By & Byg
Areal: 28.000 m²
Totalrådgivere: OMA (med ARUP og COWI som ingeniørpartnere)
Hovedentreprenør: Züblin A/S
Bygherrerådgiver: Gottlieb Paludan Architects og Rambøll m.fl.
Pris: ca. 2 mia. kr.

Kontakt: Peter Fangel Poulsen, afdelingschef for Projektafdelingen, Realdania By & Byg. Mobil: 29 69 52 61. Mail: pfp@realdaniabyogbyg.dk

Aarhus Kommune for opførelsen af Frederiksbjerg Skole

Frederiksbjerg skole er indstillet for at udleve en stærk vision om at skabe en optimal læringskultur i folkeskolen, og for være en forandringskatalysator for nye måder at tænke undervisning og læring på. Desuden er skolen på fineste vis tænkt ind i lokalsamfundet, hvor skolen supplerer eksisterende faciliteter og skaber merværdi for naboer, borgere samt en række frivillige foreninger.

Frederiksbjerg er en nyskabende skole midt i Aarhus, der trods begrænset plads, skaber store udfoldelsesmuligheder for både elever, naboer og lokalsamfund. Skolen rummer 900 elever foruden den er centrum for forenings- og fritidsaktiviteter uden for skoletiden. Byggeriet har sat en helt ny dagsorden i Danmark på indretning af læringsmiljøer og særligt vist vejen i forhold til at koble bevægelser og læring – som også er omdrejningspunkt i Danmarks nye skolereform. Rundt om på skolen udfordres børn af klatretrapper, tarzanbaner og legeredskaber, som gør alle ture til sjove udfordringer. Og de pædagogiske ambitioner understøttes af særlige tiltag på indeklimaområdet ift. fx luft, støj og lys.

Aarhus Kommune har med Frederiksbjerg Skole demonstreret en stærk ejendomsporteføljestrategi med overblik og vilje til at tænke sine bygninger i helhed og bl.a. sikre, at byens faciliteter supplerer hinanden og giver merværdi for byens borgere. Kommunen har sat et kraftig bygherreaftryk ved at fokusere på værdiskabelse på flere planer, ligesom det er lykkedes at bruge byggeriet som katalysator for at føre en stærk vision for sit skolevæsen igennem til gavn for både elever, lærere og byen som helhed.

Frederiksbjerg skole er et ypperligt eksempel på fremtidens skole og viser vejen for udviklingen af den danske folkeskole.

Frederiksbjerg Skole:
Bygherre: Aarhus Kommune
Anlægssum: 260 mio. kr.
Arkitekter: Tegnet af Henning Larsen Architects, projekteret af GPP Arkitekter, NIRAS, Møller og Grønborg
Totalentreprenør: Hoffmann
Bygherrerådgivere: COWI, Pluskontoret Arkitekter, Learning Spaces v/ Winie Ricken, landskabsarki-tekt Torben Schønherr
Størrelse: 15.000 kvm.
Færdigt: August 2016 (taget i brug i skoleåret 2016/17)

Kontakt:

Lene Vestervang Olsen, koordinerende projektleder, Aarhus Kommune. Mobil: 3071 5668. E-mail: lvol@aarhus.dk

Henning Mols, pressekonsulent, Aarhus Kommune . Telefon: 5157 6711. E-mail: hmols@aarhus.dk

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev