Gode aspekter i Energikommissionens 6 anbefalinger, men behov for handling - Bygherreforeningen

Blog -

27/04/2017

Gode aspekter i Energikommissionens 6 anbefalinger, men behov for handling

Blogindlæg skrevet af: Annette Blegvad, Vicedirektør, Arkitektforeningen

 

Energikommissionen anbefaler et nybrud, så der i fremtiden skabes grundlag for flere markedsbaserede løsninger og øget elektrificering. Det giver umiddelbart god mening, men det anbefales samtidig, at støtten til vedvarende energi på længere sigt skal udfases, som kommissionsformanden nævnte i sin præsentation. Samtidig foreslås det, at specifikke krav til valg af en bestemt energiteknologi droppes, når projekter sendes i udbud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgøret med det eksisterende afgiftssystem, kan dog vise sig at være problematisk, hvis der handles for hurtigt. Det er især den høje elafgift og biomassens afgiftsfritagelse, energikommissionen er ude efter. Det er i den sammenhæng positivt, at der ikke lægges op til at afskaffe de eksisterende støtteordninger her og nu, men at det derimod skal ske gennem en gradvis udfasning efterhånden som teknologierne kan klare sig på markedsvilkår. Ligesom energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, anbefaler kommissionen i højere grad brugen af el til at dække energiforbruget i boligmassen og som brændstof i transportsektoren.

Der er meget fornuft i at prioritere en effektivisering af energispareindsatsen, som kommissionen foreslår i rapporten..

Energiforbruget til opvarmning af danskerne boliger er faldet markant siden 1970’erne. Det samme er tilfældet i industrien. Men energieffektivisering skal fortsat spille en væsentlig rolle, når målsætningerne på energiområdet skal omsættes til handling. Her er der behov for en mere ambitiøs tilgang fra regeringens side – både herhjemme og i Bruxelles – så der leves op til de fremtidige mål for energieffektivisering.

Regeringen kan starte med at plukke de lavthængende frugter, som energieffektiviseringen i bygningsmassen er udtryk for. Der er stadig et stort potentiale for at reducere energiforbruget i de eksisterende boliger, og det er positiv læsning, når der trods alt står i rapporten, at energieffektiviseringstiltag skal fremmes i forbindelse med renovering af boligmassen. Om det bliver tilfældet, vil vise sig i de fremtidige forhandlinger.

Energikommissionen anbefaler at der skal bruges betydelig flere penge på forskning i energiteknologi. Forhåbentlig indbefatter det også forskning i ikke-teknologiske løsninger som i ændring af brugeradfærd, materialeudvikling, totaløkonomi og formgivningsmæssige løsninger, som kan være energibesparende helt uden brug af teknologi.

Bevillingerne til forskning har været faldende siden 2010 og hvis Danmark skal beholde en plads i konkurrencen om de bedste energiløsninger, grønne arbejdspladser og bæredygtig, langtidsholdbar arkitektur, så kan det ikke overlades alene til markedskræfterne; men kræver klar politisk vilje og stillingtagen.

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på renoveringpaadagsordenen.dk. Denne platform er nedlagt, hvorfor indlægget er genudgivet på bygherreforeningen.dk, der tidligere har varetaget driften heraf.

 

Aktuelt

Styrk din faglighed på et af vores kommende arrangementer

maj
15
Bæredygtighed

Bæredygtighed i udbud

Hvordan arbejder du med bæredygtighed i dine udbud, så du sikrer dig, at det, der er tænkt allerede i programfasen, fastholdes frem til aflevering og overgang til drift? På dette kursus får du inspiration til,...

maj
16
Byggeriets aftaler

YBB19: Ydelsesbeskrivelse for bygherrerådgivning

Bliv fortrolig med Ydelsesbeskrivelse for Bygherrerådgivning, YBB19, og hør hvordan du kan bruge den til at sætte rammen for et godt samarbejde. Kurset giver dig et godt overblik over ydelsesbeskrivelsen og gode råd til, hvordan...

maj
22
Byggeri, drift og anlæg

Bæredygtig renovering og transformation

Sammenlignet med fokus på nybyggeri, så er der behov for mere spotlight på transformation og renovering. Fokus på den eksisterende bygningsmasse er helt afgørende for at nedsætte byggebranchens samlede klimaaftryk. På dette seminar kigger vi...

maj
23
Styring og økonomi

Budgetplanlægning i byggeprojekter – dynamiske styringsværktøjer

Bliv skarp på den tidlige budgetplanlægning og få inspiration til, hvordan du som bygherre kan bruge den økonomiske ramme for projektet aktivt. På dette kursus får du en introduktion til budgetlægning, økonomistyring og risikohåndtering gennem...

maj
23
Styring og økonomi

Uddannelsesforløb: Styring og økonomi for bygherrer

Tag et samlet uddannelsesforløb i ’Styring og økonomi for bygherrer’ og bliver dermed klædt på til at styre dit projekt sikkert i mål. Bemærk, at alle kurser fortsat kan købes som enkeltkurser.

maj
28
Byggeriets aftaler

YBL18: Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab

Dette kursus giver dig indsigt i ‘Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Landskab’, YBL18. For hvilken betydning har ydelsesbeskrivelsen for dig som bygherre? Hvordan sikrer du at få de rette ydelser til opgaven, og hvordan kan du...

Få den nyeste viden fra Bygherreforeningen i din indbakke

Ja tak – send mig Bygherreforeningens nyhedsbrev